Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* pita – Čija je Skupština?

Što bi moj drug Milorad Ćosić, aforističar, rekao – jednom rekoh: teško da će Vučića smeniti neko iz ove razjedinjene opozicije, smeniće ga budale iz sopstvenih redova. A ima ih, nakotilo se. Dovoljno je pogledati jučerašnje skupštinsko zasedanje. Predsedava Vladimir Orlić, doktor elektrotehničkih nauka! Ne mogu čudom da se načudim da neko sa takvom referencom ode u politiku. A koliko je poznato, još niko od ovih koji se bave strujom nije lažno doktorirao. Čak je i onaj Grčić, što je bio na čelu EPS-a, bio običan pečenjar. Ali, ko zna zašto je to dobro. Ako Orlić barata sa strujom onako kao sa politikom svašta bi tu moglo da ispadne.

Elem, narečeni obrenovački bimboje, Vladimir Orlić, prilikom ustoličenja na mesto predsednika Skupštine, reče da će Skupština sprovoditi politiku Srpske napredne stranke (SNS), što je već poznata deviza ove vladajuće stranke – Pobedite na izborima pa i vi radite nama ovo što mi radimo vama. Lepo – nekada se to zvalo Narodna skupština, danas SNS skupština. I bi tako. Ali da prethodno objasnim ono bimboje – ništa skaradno, naprotiv afirmativno (u svojoj klasi, naravno).

“Nemam pojma ni šta ta reč znači, ni ko je bimboje. Čuo sam je letos od jednog šumadijskog seljaka – ni on nije znao da mi objasni šta to zapravo znači, ali mi se mnogo dopala. Otprilike označava čoveka, lepog zdravog i rumenog, što bi na selu rekli – da ga po jednom obrazu lupiš, drugi da pukne, koji vas vazda uveseljava i dan vam čini lepšim. – “El’ ti bio onaj bimboje”, tako je počela priča o tome sa pomenutim Šumadincem.” (Iz teksta Bimboje No 1 – Opancar.com)

Tu sam titulu svojevremeno dodelio legendarnom Zoranu Babiću, bivšem šefu parlamentarne grupe SNS u Skupštini Srbije, ali njega nema posle tragedije na Doljevačkoj rampi. Nije se tu dugo zadržao ni njegov tadašnji zamenik Aleksandar Jovičić, kome sam bio dodelio titulu Mali bimboje. I on će, a ako bog da i Zoran Babić će, biti opravdano, nadam se duže vremena biti odsutan, tako da je ova titula trenutno nedodeljena, pa ko velim Vladimir Orlić je idealni laureate, a one koji nisu uvereni u opravdanost te odlluke da podsetim. To je onaj lik što je negde u vreme nedavne izborne kampanje održao spektakularan govor u praznoj sali, uredno zapitao prisutne imaju li neko pitanje, zahvalio se stolicama, okrenuo se ka izlazu i uzdignute glave ponosno izašao. Nije izostao ni aplauz – iz studija naravno.  A ako ni ova vesela zgoda nije dovoljna, da podsetim i na jednu  tužnu epizodu o zloupotrebi dece u političke svrhe. Prilikom nedavnog obeležavanja 110. godišnjice od mobilizacije čuvenog “Gvozdenog puka” srpske vojske u ratovima od 1912 – 1918, njega su, kao Vladinog izaslanika na toj proslavi dočekala deca. Kao u vreme Tita. Šta reći do ono praiskonsko – Ono što priliči Jupiteru, ne priliči volu.

Mada, kako sam počeo – i on bi jednog dana mogao da  se pridruži onima gotre pomenutim, a onda eto još većeg belaja – Skupštinom bi predsedavala Sandra Božić, zvezda u usponu SNS-a, koja je vodila ovu poslednju sednicu skupštinskog zasdanja i pritom lansirala metod isključenja mikrofona poslanicima opozicije iz raznoraznih razloga – nekome zbog sekundi isteklog vremena za diskusiju, nekome već na samom početku obraćanja zato što je pomenuo da je narušeno dostojanstvo Skupštine, a pritom nije odmah naveo u čemu se povreda dostojanstva Skupštine sastoji … za razliku od poslanika vladajuće koalicije kojma je zahvaljujući tom statusu dozvoljeno da lupetaju šta hoće i koliko hoće – Arsić, da je opozicija dovoljno pokvarena kad se usuđuje da govori o rezultatima vlasti, čuveni Atlagić o halucinacijama (kako je više poslanika opozicije to okvalifikovlo) o tome ko je šta rekao povodom uvođenja sankcija Rusiji, da bi titulu “MVP” poneo nekada Koštuničina zvezda Nebojša Bakarec koji je pre suda rešio dilemu ko je sarađivao sa klanom Veljka Belivuka – to je Brisel u saradnji sa opozicijom, njihovim političkim krilom koljača i ubica koji rade pod geslom – “koljemo po kućama”!

I šta čovek ozbiljno da kaže o ovoj inače preozbiljnoj temi – čija je i zapravo čemu služi ovakva Skupština. Je li to politika SNS-a koju je najavio predsednik Skupštine Vladimir Orlić?

A što se tiče Nebojše Bakareca, njemu dodeljujema ocenu Atlagić 10 – čisto. Da podsetim:  

“Neko ga gore prozva probisvetom – ne sporim taj naziv, jer ni sam nisam mogao da nađem grđi, a trudio sam se, pa predlažem da jednostavno ostane ono “Atlagić” – nešto kao Farad, Njutn i dr., odnosno zakoni koje su oni definisali pa se po njima i nazivaju. Tako bi se i Atlagić pojava naučno definisala i postala merilo takvih vrednosti. Na primer – hoćeš da oceniš Aleksandra Martinovića, kažeš: Alekdsandar Martinović – 9,99 “Atlagića”. Ako smislite nešto bolje, ne branim…” (iz teksta Opančar agencija javlja – Skupštinski izveštaj …”Atlagić” (opančar.com).

 

*U mom selu ima jedan opančar.      

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari