Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* pita – Da li je Vladimir Bilčik pravi reprezent Evrope u koju smo se zaputili?

Zabrinuta za stanje demokratije u Srbiji – čitaj konačno priznanje Kosova, Evropska Unija nam je poslala ekipu parlamentaraca na čelu sa Vladimirom Bilčikom (članom slovačke Narodne stranke, strankom u prijateljskim odnosima sa našom Srpskom naprednom strankom, koja je kao što je opšte poznato takođe narodna), sa zadatkom da poradi na poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, jer koji je to parlament koji eventualno treba da donese odluku o priznanju Kosova – njih samo to interesuje, ako glavne opozicione stranke bojkotuju izbore, te da i njih treba privoleti da uzmu učešće na pretstojećim izborima, koji su već zakazani za početak iduće godine – manje od dve godine od prethodniih koji su održani u junu 2020. godine.  Javna je tajna da su ti izbori i zakazani na insistiranje Evropske unije. Verovarno iz gore navedenih razloga, jer šta bi drugo moglo da bude u pitanju kod ovako kurčevitog predsednika koji nas upravo ovih dana uverava kako on strogo sa njima razgovara.

U delegaciji EU je i Tanja Fajon, Slovenka, a bio je i Nemac Knut Flekenštajn, koji iz nekih razloga nije ni došao na ovu poslednju sesiju održanu prošle nedelje u Beogradu. Možda zbog toga što se on na kraju prethodne sesije, održane u julu, u oceni postignutog a naročito onog očekivanog, nije složio sa šefom delegacije, pomenutim Bilčikom, koji je tada u pozdravnom govoru izrazio svoje “pozitivno uverenje o uspehu  razgovora sa željom da ovi razgovori budu uspešni kao oni uoči prethodnih izbora”, pa mu je Knut Flekenštajn replicirao – “Nikada se neću složiti da su prethodni razgovori bili uspešni, jer da jesu mi ne bismo sada opet bili tu”, tako da je po svemu sudeći onaj ko ih je ovde i poslao odlučio da Vladimir Bilčik bolje zastupa EU, a da Knut Flekenštajn ostane kod kuće.

 

I bi ta poslednja sesija – neću o detaljima dosta je o tome pisano, komentari su svakojaki, zavisno od toga da li dolaze od strane vlasti – koja nije u potpunosti zadovoljna, ali će u znak kooperativne saradnje sa EU implementirati dogovoreno, ili od strane opozicije, čije su ocene po njihovom dobrom običaju raznolike – počev od onih koji su napustili razgovore, jer sem opštih ocena ne vide u zajedničkom predlogu (!) evropske delegacije i vlasti ničeg svrsishodnog pa su i napustili razgovore (Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, kasnije im se pridružila i Narodna stranka), zatim grupa oniih koji će i dalje u tom prijektu učestvovati, do onih koji otvoreno govore da je ovo bio zajednički projekat vlasti i Evropske unije. 

Bilo kako bilo, evropska delegacija je zadovoljna učinjenim, naglašavaju da se stoga neće dalje vraćati – očekuju rezultate dogovorenog, i takav izveštaj će očigledno biti podnet i nalogodavcima iz EU, koji su ih ovde poslali. 

Za one koji iole prate političku situaciju u zemlji sve je bilo od samog početka jasno, kad je vlast za svoje pretstavnike u pomenutim razgovorima objavila da su njeni pregovorači Vladimir Orlić, Sandra Božić i Marijan Rističević. O njihovom liku i delu ne bih ovde posebno.

 

Povodom ovih događanja vođa delegacije vlasti Vladimir Orlić, dao je za Politiku (subota 25. Septembar) opširan intervju – najavljen na prvoj strani kao jedna od glavnih vesti, sa sve karakterističnom fotografijom intervjuisanog – ponosno uzdignute glave, a potom opširno na jednoj od unutrašnjih strana.

Pročitao sam – oni (ovi Đilasovi) su mislili da će ovi iz Evrope da ih postave na vlast dekretom, ali ništa od toga, na vlast se dolazi samo na izborima … Kažu, da ste ih vređali u razgovorima, pita novinar, a odgovor je u Orlićevom već dobro poznatom stilu (stigneš ga u Kragujevcu, a on skoči u Kraljevo …) –   neka Đilas objasni otkud mu tolike, naravno pokradene pare … i gospodin Bilčik je na ove – Đilasove,  mnogo ljut … ne reče da li su mozda ovi – Đilasovi,  zbog tih uvreda, i to u prisustvu evropskih pregovarača, i napustili pregovore, pa ispada da njima – Evropljanima, to ne smeta, već zašto su ovi – Đilasovi, otišli, pa su sada oni, a posebno gospodin Bilčik,  na njih mnogo ljuti i više se neće ni vraćati…, a  svima je poznato da su i izborni uslovi i stanje demokratije kod nas odlični … 

 

 

Aktuelno, sa tvitera, Branka 55 - @BAKI557

“U Sjenici sudija Vučković sudi sa nanogicom, jer je zbog overe 2000 lažnih ugovora, sa živima i mrtvima, bio u pritvoru, pa pušten da se brani sa slobode. Ugovore je uknjižavao službenik katastra Dragić Petrović, koji i dalje radi u Katastru, takođe sa nanogicom. Živela Srbija.”

 

I jedan aktuelni vic:

Pitali anketari cigu šta misli o pravosuđu – Samo Cepterovo, ostalo je sranje, kaže  ciga.

 

* * *

 

Poslednja vest: I Evropa je mnogo ljuta – na ove Đilasove!

 

          *U mom selu ima jedan opančar.                            

            Što on pravi dobre opanke !

            Obuješ ih, popenješ se na soliter

            i skočiš sa desetog sprata –

           ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić, 29.9.2021.

Komentari

Komentari