Foto: 
autor nepoznat

Opančar „agencija“ – Rastureni dom

Gde si kume – šta činiš? Evo slušam našeg predsednika. Zar ga nisi juče slušao? Da ti pravo kažem jesam, ali nisam bio sam, pa sad hoću da ga odslušam natenane. Da učvrstiš gradivo, tako treba, ponosio bi se tobom tako matorim, samo kad bi znao.

Zajebavaš, kaže kum. A ti, jesi li ti slušao našeg predsednika ili ćeš da kažeš – Nije on moj predsednik, nisam ga ja birao. Neću, nažalost jeste, ali sram me je, pa ga ne slušam. A šta slušaš, onaj tvoj N1? Mene nije sram našeg predsednika, reče.

Ne, bio sam u bioskopu. Opa, šta si gledao? Jedan film iz mog vremena, sa Brižit Bardo i Ester Vilijems – Bal na vodi. Gde ga nađe? Ma zajebavam te. Otkako je neko izmislio onu aplikaciju – U bioskopu sam, instalirao sam to na telefonu umesto onog – mobilni pretplatnik je trenutno zauzet... Dobra fora, gde si to našao? Na N1. Šta, nije bilo na RTS-u?

E, ajd zdravo. Pusti me da gledam televiziju.   

 

* * *

Ovaj razgovor nije izmišljen, a priznaćete da ste i vi imali sličnih razgovora. Pritom, moram to da primetim, moj kum je intelektualac, dugo živeo i radio u inostranstvu, tamo se naslušao onoga – Blago vama, vi imate Vučića, vratio se, sluša samo RTS i čita Politiku, po navici.

A nije izmišljen ni ovaj razgovor, vođen između predsednika  Srbije Aleksandra Vučića (dalje: AV) i reporterke tv N1 Žakline Tatalović (dalje: ŽT), na konferenciji za štampu koju je Predsednik sazvao dan posle konferencije u Ohridu, 19.03.2023, održane radi dogovora o implementaciji sporazuma o Kosovu, prethodno postignutog u Briselu. Obraćanje Predsednika je  najavljeno i kao odgovori narodu na pitanja o Kosovu. 

- AV: Evo da mi ne bi rekli, da odgovorim i vama na još jedno pitanje. Dogovorite se vas dve sa ove Šolakove televizije, koja hoće ...

- ŽT: Ja bih da vas vratim malo na ....

- AV: Nemojte da me vraćate nego postavite pitanje. Mene niko ni ne vraća ni ne vodi me nigde nego mi postavite pitanje ajde....

- ŽT: Baš ste opasni! Sinoć ste rekli, evo, citiraću vas - „zato što ne potpisujem, zato i ne moram da ispunim nešto“ Danas nam ovde čitate - „snosićemo posledice na putu ka Evropskoj uniji i finansijske posledice“. Dakle, prihvatili ste sve, ali ipak niste prihvatili sve i sprovešćete sve, ali ipak nećete da sprovedete sve. Jel’vam se čini da ipak malo zaluđujete ovaj narod?

- AV: El to to?

- ŽT: Ja moram da vratim mikrofon...

- AV: Pa kad budete držali konferenciju onda ga držite...

- ŽT: A svoj mogu da držim, evo imam ga...

- AV: Narod zaluđujete vi i to notornim neistinama i lažima, onim što govorite kakav mi je otac, kakav mi je brat, kakav mi je sin ...

- ŽT: El' možemo da se vratimo na Kosovo ...

- AV: Ja se ne vraćam nigde, moj pogled je uvek u budućnost, dakle neću da implementiramo ništa što se tiče Ujedinjenih nacija, čak razmišljam da idemo i sa jednim opštim aktom u narednom periodu kroz narodnu skupštinu da bi to bilo jasno, niti što se tiče de fakto i de jure priznanja....

- ŽT: I koje su posledice ...

- AV: Ako je to vama zaluđivanje ili ne razumete, onda to nije moj problem ...

- ŽT: Ne, pitam vas koje su posledice...

- AV: Pričam nešto što je veoma jasno za svakog čoveka koji je pažljivo slušao...

A potom smo čuli i  kako je bilo i na Ohridu. Hteo je predsednik nešto da objasni i na tabli, ali nije.

- AV: Čuo sam da će moji kineski prijatelji, kada su videli koliko hvalim tu moju prelepu kinesku tablu, da pošalju 150 tih prelepih kineskih tabli u naše škole. E, tako da znate. Tako da nešto sam uradio i za našu decu. Vidite, jednom kad završim ovo mogu tako da reklamiram proizvode, onda ljudi hoće da pomognu... Petar je uvek u postu, al sam ga naterao da pojede komad gibanice ... Bilo je nešto bolje nego što smo očekivali. Meni je uvek prednost kada traje dvanaest, trinaest sati, jer sam tu izdržljiviji od drugih... Loše je kad je to dva tri sata, kad je dvanaest trinaest sati moja koncentracija je odlična... Da nismo prihvatali planove posledice bi već danas bile veoma ozbiljne...odnosno, deo koji se odnosi na koncept i rad na implementaciji, mi bismo već...vi’š kako mi mravić (lupka se samozadovoljno po čelu)...

- ŽT: Samo se vi koncentrišite ...

- AV: Ovo je već sedmi put...da vam kažem nešto, ja sam mnogo srećan što narod naš može da vidi da svi oni što mrze imaju narodu da ponude samo nepristojnost, ništa više... Ja ne znam o čemu vi pričate da ne razumete. Ja ću da nastavim da narod zna...

- ŽT: Recite koje su posledice kada ne implenmentirate tačku četiri ...

- AV: Posledice su strašne. Uspeli ste svoju televiziju sa 1,1 prosečnog šera da spustite na 0,6, tako da se koncentrišete malo bolje na to ...

- ŽT: Ja ne znam o čemu vi pričate kada pričate da mrzim, dakle koncentrišite se i recite koje su posledice kada ne implementirate tačku četiri. Mislim da je to za građane Srbije mnogo bitnije... 

- AV: Imam nepodnošljiv bol u desnoj ruci, a samo desnom rukom mogu da potpisujem...a taj bol će da se nastavi i u naredne četiri godine.      

I eto, narod doznade koje su posledice ako prihvatiš sporazum, odeš na sastanak o implementaciji tog sporazuma – ne kažeš da si se tamo nečemu usprotivio, a onda dođeš kući i kažeš da nećeš to da implementiraš. Ja baš i nisam – spadam u one koji odmah shvate kad im se triput objasni, pa sam za svaki slučaj odgledao i dnevnik RTS-a na tu temu. I ništa od ovoga gore tamo nisam čuo. Moraću da pitam kuma, on ponovo pažljivo sluša Predsednika, sigurno će da razume.

U međuvremenu oglasio se i Žozef Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu poliziku, koji je vodio pregovore i u Briselu i u Ohridu – We have a deal, we have an agreement – Imamo završen posao, imamo sporazum.

Objašnjeno je, takođe, da će se praćenje postignutog sporazuma vršiti i kroz pristupne pregovore za Evropsku uniju, a posebno u okviru poglavla 35 – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Prevedeno, bilans naših pregovora o Kosovu je ukratko sledeći – Evropska unija i Amerika će smatrati da je Kosovo kao država faktički priznato i u skladu sa tim će se dalje i ponašati. A ako naša buduća politika bude onakva kakvu je Predsednik gore najavio, možemo smatrati da sredstava za Srbiju iz pristupnih fondova EU više neće biti i  da sledi obustavljanje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Ko je o tome odlučio i kada? Zvanična državna dokumenta glase da je naš strateški cilj pristupanje Evropskoj uniji.

Ko je u ovoj zemlji u poslednjih deset godina ozbiljno analizirao – kako vodimo te pregovore i šta znače usvojena dokumenta. I umesto da to analiziraju timovi vrsnih stručnjaka, nama to – u naše ime i za naš račun, radi samo jedan čovek – u tome je poenta.

 

* * *

Eto, u tome je sadržana čitava filozofija ove vladavine.  U onome, čime  se Predsednik diči – da su raznim mahinacijama (dodela nacionalnih frekvencija je samo jedna od toga) uspeli da u jednoj od jedine dve alternativne televizije u zemlji  spuste prosečni šer gledanosti sa 1,1 na 0,6, i u tako osvojen medijski prostor – ista je situacijai sa štampanim medijima, sipaju samo svoju istinu. Za koju drugu istinu građanin Srbije može uopšte i da zna.

Postali smo podeljeno društvo. Sistem vrednosti je ozbiljno poremećen. Privilegije se dele na bazi poslušnosti i odanosti. Davno sam čitao Kinesku trilogiju Perl Bak, a neke asocijacije naviru. I mi smo nekada bili dobra zemlja. Sada smo izgubili sebe i postali rastureni dom. To je i najveći gubitak koji je mogao da nam se desi. Veći i od gubitka Kosova. Ko je za to odgovoran? 

      

U mom selu ima jedan opančar.        

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari