Foto: 
autor nepoznat

Opančar* javlja – Tata je poludeo

“Još 2013. godine imao si zaradu, za godinu dana, 28 miliona dinara. Što se crveniš? Kamate na osnovni dug naplačuju 12%, cene usluga zovu "nagradom", a propisuje je Izvršiteljska komora! Oni sami sebi propisuju cene usluga! To je skandalozno! Ova kuća u Kragujevcu, 170 kvadratnih metara je prodata za 5.500 evra, da bi se isplatio dug od 5.000 evra i onda imaju svoje saradnike, svoju rodbinu, svoje prijatelje koji se pojavljuju kao kupci na tim javnim licitacijama. Časnom čoveku je sramota da kupi za bagatelu nešto što je neko oplakao sa svojom decom, iz čega je bio izbačen …“,

Reče Vojislav Šešelj, lider nekada moćne Srpske radikalne stranke (SRS) u emisiji „Posle ručka“, na tv Hepi  u raspravi sa javnim izvršiteljem Vujadinom Masnikosom i žestoko se naljuti – k'o nekad kad je vitlao revolverom po Skupštini, kad su se njegovi sagovornici u tv duelima posle emisija klizali na banane ...

Vojislave, zašto se ljutiš – to su sve tvoja deca, a poznato je da se današnja deca otmu čim porastu. Onaj stariji – Toma, je obična jajara. Ovaj mlađi – Aca, je opasan. Naučio je zanat kod tebe, ali se potom usavršavao i kod stranih majstora pa pokupio ono najbolje od Klintona, Blera, Šredera ... sećaš se to su oni kojima ste nekad zajedno sudili.  Namirio je Tomu, još pre nego što si ti stigao da se oobračunaš sa njim, što ti je ukrao stranku koju si mu ostavio na čuvanje dok si boravio u Hagu, pa sad ne možeš ni cenzus da pređeeš.

Onaj „uške“, Aleksandar Martinović, se takođe snašao – sad u Skupštini hvali Acu, a ne tebe – možda nisi trebao da ga diraš da ima velike uši, on ti je mogao valjati ako odlučiš da se vratiš – daš mu jedni honorarnu funkciju više od sadašnjih dvanaest i on bi opet bio onaj stari.

Od Mirčića nema vajde, totalno je izlapeo – maše sa nekim roze razglavljenim „porodičnim“ gaćama po Skupštini, kao preti onoj plavki Zorani Mihajlović. Ko još nosi onakve gaće, plavka će na kraju sve da ih sredi.

Onaj Đukanović, zvani Đuka moler, joj takođe pretio – kao ako ona i dalje bude ministarka, pa još i potpredsednica Vlade koja se usuđuje da protivureči i Ani a ova neče da je tuži Šefu, on će podneti ostavku na sve svoje funkcije u stranci – ma ne SRS-u već SNS-u, i on je sad kod Ace, uključujući funkciju molera i funkciju disk džokeja piromanaa po krovovima zgrada, ako opet bude trebalo to da se radi, pa otišao u avokate!

Dobro, to mu može i koristiti dok je ove vlasti i ovog pravosuđa, ali teško ako se nekim čudom to promeni – ko će od sadašnje partijske klijentele da ga uzme za advokata – trebaće tu neki žešći advokati. Shvatio to Aca, pa mu dao da bude poslaanik u Skupštini, a uz to i da bude predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, koji je po funkciji i član Visokog saveta sudstva koje se između ostalog bavi i pitanjima imenovvanja i razrešenja sudija, ali sve ti je to, moj Vojo, ono – danas jesi, sutra nisi, znaš to najbolje po sebi.

Šteta što nisi bio tu kad smo mi advokati imali onaj četvoromesečnii štrajk protiv ovakvog organizovanja funkcije javnih beležnika – notara. Oni su bili preteča onim tvojim gore pomenutim izvršiteljima. Dali su im dobar deo ne samo advokatskih već i sudskih funkcija, pa su – priča se, zarađivali i više od izvršitelja koji su došli posle njih, ali ne treba zbog tga da se buniš. To su sada – i

 notari i javni izvršitelji, para državne funkcije. Ako ne veruješ, pogledaj im u firme – grb Srbije! Jedina je razlika što „ekstra profit“ ne ide više državi nego „državnoj“ SNS stranci.

A radovali smo se tvom povratku iz Haga – ako već ide kako ide, bar će da bude frke – „Kramer protiv Kramera“, Voja protiv Ace, pa tek Voja protiv Tome – sad će on kad se vrati da im majku majčinu, 'em što su mu ukrali stranku, 'em što su se raspojasali, kad ono – cigla! Dao ti je jedan mandat opozicije u Skupštini, a onda uzeo onog Šapića – kaže on bolje pliva od tebe. Dobro, ne bi ni ti potonuo, ima te, ali ovaj je bolji – i lepši, a onoj Gordani Čomić, da ne govorim – ona je ne samo lepša nego i žešća. Video si je u onom performansu kad je igrala Žikicu Jovanovića Španca.

Dobro, ti si već i zreo za zasluženu penziju – verovatno ni tebe Aca nije pustio praznih ruku, ali šta ćeš sa Aleksandrom, tvojim pravim sinom (pusti ove usvojene), on je taman počeo da se razvija u Skupštini ali preseče ga onaj gore pomenuti već na prvom koraku. Onog Šarovića da ne pominjem – on može, kao i pominjani predhodnici, da nasledi Aleksandra Martinovića – lepši je od njega, zna da kaže „r“, a nema ni velike uši, ali šta ćeš sa svojom decom moj Vojo. Možda bi mogao da vidiš nešto sa Zlatiborom – ma ne sa onim Stamatovićem sa Zlatibora, on je zauzet – okončava urbanistički projekat Zlatibora zvani „Peković Vilage“, sa onim drugim Zlatiborom, Lončarom, pozovi ga, možda će da se odazove na šifru – Laufer javlja, ako nostalgija za nekim starim vremenima nadvlada – dosta mu je da ratuje sa ovim pomrlim od kovida i vas dvojica nešto uradite. 

 

             *U mom selu ima jedan opančar.

              Što on pravi dobre opanke!

              Obuješ ih, popenješ se na soliter”

              i skočiš sa desetog sprata –

              ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari