Foto: 
autor nepoznat

Opančar* pita – Nezavisne institucije – šta to beše?

Počinjem da verujem u onu narodnu – ako ti treba dobar bravar, pozovi provalnika (u daljem tekstu: bravar), a i u onog šarlatana Simu Avramova, dekana Pravnog fakulteta u Beogradu, koji reče da je Aleksandar Vučić bio najbolji student u istoriji tog pravnog fakulteta – i mog fakulteta takođe, na kome su samo u mojoj generaciji, diplomirali Tibor Varadi i još najmanje četirui – koliko ja znam, buduća profesora  pravnih fakulteta u zemlji.  

Aleksandar Vučić je u duši sportista – delija, navijač Crvene zvezde (i ja sam Zvezdin navijač, ali nisam delija), evo sad – kad kao bivši navijač, diplomira i na trenerskoj školi, razume se kao najbolji student u istoriji te škole, ne gine mu ni mesto trenera nacionalne košarkaške reprezentacije (već se priča da će mu pomoćnik biti Suzaana Vasiljević, sadašnja savetnica za medije), tako da Kokoškov već može da pakuje kofere i posveti se Fenerbahčeu, kome ove godine u Evroligi nešto baš i ne ide.

Taj radikalni sportski duh – delije protiv grobara (i obratno) AV je preneo i u politiku kojom se sada bavi i ruši sve pred sobom – najbolji smo u Evropi i šire, u svemu – pa i u glupostima, ponajviše.

 

* * *

 

Institucionalizam je pravni pojam i po teoriji „države i drugih društvenih pojava“ to su „država i druge važne društvene grupe – ustanove (institucije).“ (Pravna enciklopedija, Beograd 1979.). Dakle i država je jedna od institucija, a pored nje, postoje u državi i druge institucije, među kojima su i one koje spadaju u nezavisne – od koga, pa od države.

To naravno važi u tzv. kulturnim zemljama, ali ne i u zemljama u kojima vlada bravar po sistemu – „država to sam ja“ (Luj XIV) i to je prvi uslov, za priču koja je tema ovog teksta. Naš bravar ispunjava taj uslov. On voli da čita, obožava da noću luta i obilazi evropske knjižare, pa je pretpostavka da je pored Vebera čitao i Ničea (Volja za moć – Fridrih Niče) i voljan je – drugi uslov,  da svojim veštinama potčini državi, odnosno sebi i sve ostale institucije, uključujući i one sa prefiksom „nezavisne“, jer naš bravar je sportista (navijač), ne trpi nikakvu konkurenciju, pa tako ni druge institucije sem države – ima da ih pobedimo sa nulom, ko grobare na tabeli super lige (treći uslov).

Autor ovog teksta je pristalica teze da se apsolutna vlast jedne stranke – SNS-a, odnosno njenog predsednika Aleksandra Vučića, zasniva na apsolutnoj kontroli medija. Kad je reč o elektronskim medijima, u toj oblasti, prema Zakonu o elektronskim medijima, postoji REM – regulatorno telo za elektronske medije, kao nezavisna institucija, čiji je zadatak, s jedne strane da obezbedi da nacionalne frekvencije koje su javno dobro budu korišćene za objektivno informisanje i da, s druge strane, budu sankcionišani neprimereni informativni, kulturni i drugi sadržaji koji ne služe tako postavljenom nacionalnom interesu.

Tako je to po Zakonu, a u praksi – to pa ni nalik. Po odlasku prethodnog predsednika Saveta Gorana Karadžića tu funkciju je duže vremena vršio njegov zamenik Goran Petrović, a predsednik nije biran, kako kažu – zbog pandemije korona virusa. Ispostavilo se da je funkcija predsednika čuvana za Oliveru Zekić, koja je bila pri kraju mandata. Po isteku mandata hitno je reizabrana, da bi na prvoj narednoj sednici – po vanrednoj tački dnevnog reda, bila izabrana i za ptredsednicu, iako, kao što je poznato, pandemija korona virusa i dalje traje. Protiv takvih odluka – i stavljanja na dnevni red bez prethodne najave i odluke o izboru predsednika, glasali su samo članovi saveta Slobodan Cvejić i Judita Popović, ali odnos snaga je 6:2 i sve te odluke, kao i buduće odluke tog saveta će u tom odnosu biti i donošene. Ustvari neće, jer je u međuvremenu i Slobodan Cvejič, „zbog brutalnog kršenja demokratskih procedura“, podneo ostavku.

I to su te majstorije, ili bravarije, kako hoćete, po kojima su u ovoj zemlji preuzete sve institucije – najpre se obezbedi većina glasova, onda se izabere podoban predsednik, koji potom u saradnji sa bravarom ili nekim od njegovih pomoćnika odlučuje šta će i da li će određena pitanja uopšte i da budu stavljena na dnevni red, što je poslednji i najvažniji uslov.

Olivera Zekić izjavljuje da se nada da iza ostavke Slobodana Cvejića ne stoje politički razlozi, jer bi to bilo nepristojno i dovelo bi u pitanje motive Cvejićevog ulaska u to telo. A nepristojno nije  bilo to što je Slobodan Cvejić, čuvši za predlog o imenovanju Olivere Zekić, istovremeno predložio i drugu kandidatkinju za tu funkciju – takođe članicu Saveta, dakle isto toliko poznatu članovima Saveta, koja nije bila na sednici, ali Goran Petrović, predsedavajući – čuvar, kako se ispostavilo, te pozicije za Zekićku, nije dozvolio da se i taj predlog uvrsti u dnevni red, čak ni da se druga kandidatkinja pita da li prihvata kandidaturu.

Olivera Zekić dodaje da niti je tu išta protivzakonito urađeno, niti su prekršeni bilo koji demokratski principi. I taj ćete narativ često čuti u svim sferama ovog naprednog odlučivanja – demokratija je obezbeđena samim tim što postoji većina glasova, a primera radi, u konkretnom slučaju, nigde u zakonu ne piše da se to tako ne sme raditi. Pravo je ipak malo kompleksnija nauka – ne piše u zakonu ni da je zabranjeno skakati na glavu u prazan bazen, što ne znači da je to dozvoljeno. Tumačenje pravnih normi je itekakako pravom definisano – ovo, na primer, bi spadalo u tzv. institucionalno tumačenje, samo da podsetim napredne pravnike.

I po tom modelu se danas, za ove vlasti, odlučuje na svim nivoima – počev od skupštine, do svih ostalih institucija, a rezultat takve prakse i takvog odlučivanja i ne može biti drugačiji do – mi smo delije, porazićemo grobare sa nulom. Nažalost, verovatno bi isto bilo i da su grobari na vlasti. Duboko oranje će biti potrebno da se posle ovaakve vlasti to jednog dana dovede u red.

 

             *U mom selu ima jedan opančar.

              Što on pravi dobre opanke!

              Obuješ ih, popenješ se na soliter”

              i skočiš sa desetog sprata –

              ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari