Opannčar agencija* javlja: I Olivera Zekić jača od zakona

REM – regulatorno telo za elektronske medije, je ovih dana započelo razmatranje podnetih prijava za dodelu nacionalnih radio i TV frekvencija. Podnosioci prijava su pred Savetom REM-a pretstavljali svoje programske produkcije.

Prilikom predstavljanja TV Pink, Judita Popović, članica Saveta REM-a, postavila je  pretstavniku te televizije neka pitanja koja se odnose na njihovu dosadašnju produkciju i poštovanje uslova pod kojima su dobili na korišćenje sadašnju nacionalnu frekvenciju, međutim bila je prekinuta od strane predsednice Saveta Olivere Zekić:

„Ovo je apsolutno novi konkurs. Ono što se događalo u proteklih 16 godina niko ne gleda. Ne postoji ono što se dešavalo u prethodnih 16 godina. Svi kandidati imaju iste startne pozicije.“

Judita Popović je pokušala da joj replicira pozivajući se na Zakon o elektronskim medijima i Pravilnik o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge i kriterijumima za odlučivanje u postupku izdavanja dozvole za pružanje medijske usluge na osnovu sprovedenog javnog konkursa, međutim ponovo je bila prekinuta od strane Predsednice, s obrazloženjem da joj je isteklo vreme za diskusiju.

I tako je Olivera Zekić poštedela pretstavnika TV Pink da odgovara na nezgodna pitanja, a građanstvo ove zemlje – o čijim se frekvencijama tu odlučuje, prava da čuju odgovore na scene najgrubljeg nasilja i druge neprimerene sadržaje koji se emituju u njihovim rijaliti programima, o čemu postoji čak i javna peticija potpisana od strane 200.000 građana sa zahtevom za ukidanje emitovanja takvih sadržaja, uprkos jasnim propisima koji to zabranjuju. Zakon o elektronskim medijima sadrži mnoga ograničenja i zabrane emitovanja takvih sadržaja, ovde ću pomenuti samo jednu koja se direktno odnosi na to:  

„Pružalac medijske usluge, u odnosu na svoj programski sadržaj, u skladu sa svojom programskom koncepcijom, dužan je da: ne pruža programske sadržaje koji ističu i podržavaju narkomaniju, nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje, kao i sadržaje koji zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca i slušalaca“

Sve je to još detaljnije razrađeno Pravilnikom o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge i kriterijumima za odlučivanje u postupku izdavanja dozvole za pružanje medijske usluge na osnovu sprovedenog javnog konkursa, a prema članu 31. tog pravilnika, izričito je navedeno da se ocenjuje:

„U kojoj meri je podnosilac prijave poštovao programski elaborat na osnovu koga mu je izdata dozvola.“

Za pretpostaviti je da Olivera Zekić nije glupa žena, pa se postavlja pitanje odkud tolika javno iskazana osionost, koja se graniči i sa nerazumom, jer bi takvo svesno kršenje zakona u obavljanju javne funkcije jednog dana moglo da bude i predmet ozbiljne kaznene odgovornosti. Jedini logičan odgovor na to pitanje mogao bi biti da je to bio uslov i za njeno postavljenje na tu funkciju, da je ona taj rizik svesno prihvatila i da sad mora tako i da se ponaša, jer u pitanju je očuvanje jenog od najvažnijih interesa na kome se ova vlast i zasniva – zloupotreba mediija.

Vlast strogo vodi računa kome će nacionalne radio i tv frekvencije da budu date – ako ste dobili nacionalnu frekvenciju vaš program može da se vidi i čuje na celoj teritoriji Srbije – i šire (sadašnji nosioci tih prava: tv Pink, Prva, B92 i Happy), a ako tu frekvenciju nemate, možete da se vidite i čujete samo u lokalu (na primer: N1 i Nova S). Ili praktično – vesti pomenutih dobitnika nacionalnih frekvencija mogu da se čuju sve do Babušnice, na primer (i šire), a vesti ovih drugih sve do Barajeva, na primer (i eventualno do Bariča, ako je lepo vreme).  U pitanju je jedna od najvažnijih stvari na kojoj se bazira ova vlast ovakva kakva nam je, jer nije sve jedno čija će istina i dokle da se čuje. To je poenta onoga što čujete pod pojmom – zloupotreba medija.

Način izbora Olivere Zekić za člana Saveta REM-a, uz njeno istovremeno postavljenje i za predsednicu Saveta, izvršen krajem 2020. godine je simptomatičan i mnogo toga kazuje. Vlast je znala da se bliži ponovna raspodela nacionalnih frekvencija i htela je na vreme da se osigura da će na toj funkciji biti neko ko će obezbediti da tu sve ostane isto kao i do sada. Takav izbor predsednika Saveta nije prošao bez  potresa. Član Saveta Slobodan Cvejić je u znak protesta  podneo neopozivu ostavku. Nedugo zatim umrla je i članica Saveta Jelisaveta Vasilić, karijerna pravnica, bivša sudija Višeg privrednog suda u Beogradu, pa bi se moglo rećii da je sada od opoziciono nasrtrojenih članova Saveta tamo ostala jedino Judita Popović, bivša narodna poslanica, tako da Savet već duže vremena radi u nepotpunom sastavu, a  vlast ne preduzima ništa da se njegov sastav kompletira.

U takvim okolnostima Savet je ovih dana započeo rad na dodeli nacionalnih tv frekvencija, s tim što valja istaći da gore opisano nečuveno ponašanje Olivere Zekić nije  naišlo ni na kakvu reakciju preostalih članova Saveta što sve govori i o njima.

Sve su to naravno prepoznali i sadašnji korisnici nacionalnih frekvencija i već se ponašaju kao ljudi koji su završili posao. Reporterka TV N1 pokušava da dobije odgovor od Željka Mitrovića, vlasnika TV Pink – ko je naručio i finansirao spot objavljen na toj televiziji koji je prethodio ubistvu Olivera Ivanovića – odgovor na to pitanje Željko Mitrović je obećao prilikom njegovog nedavno neslavno završenog tv duela sa Savom Manojlovićem, liderom pokreta Kreni Promeni. Željko Mitrović odbija da odgovori i odguruje joj ruku sa mikrofonom – tu ekskluzivu će saopštiti preko svoje televizije, jer ne želi da povećava gledanost  drugoj televiziji. Koji blam! Spot koji je prethodio ubistvu čoveka, objavljen na njegovoj televiziji, čuva kao ekskluzivu  za svoju televiziju!

A još je bizarniji bio odgovor Milomira Marića, glavnog producenta TV Happy, koja je sadašnju nacionalnu frekvenciju dobila zbog dečjeg programa koji će emitovati, a u dosadašnjoj produkciji nema ni D od toga, a povodom onoga o čemu je prethodno govorio pred članovima Saveta REM-a: I on odbija da odgovara na pitanja TV N1, s tim što je ovo metamorfozirano seljače (vidi tekst – Metamorfoza jednog seljačeta, na Opancar.com), rečitiji od Željka  Mitrovića, pokušao da bude i duhovit, a ispao je smešan:

       R(eporterka): Gospodine Mariću, jel' stvarno više neće biti Parova?

       M. Neće biti ženidbe, udadbe, šta, o čemu pričate? 

       R. Neće biti rijaliti programa Parova, pojašnjava reporterka.

       M. To smo ukinuli, na Pinku ... odlazi – pratilac Simo Spasić dodaje: Odgovori slobodno ...

       R. Što bežite, nije mi jasno ... 

       M. Vraća se i nastavlja – Ne interesuje me televizija koja ima tako malu gledanost, prema tome neću da se trošim... televizije koje imaju gledanost manje od 1, manje od nula, nisu meni interesantne. Ja volim da me cela Sebija voli. Eto, i ja sam otišao tamo gde mi je cela Srbija kuća, a vi idite svojim putem – odlazi, uz aplauz Sime Spasića.

I time je Milomir Marić, možda i nehotice sve rekao o značaju NAŠIH javnih tv frekvencija koje im neko u naše ime, a za svoj račun, tako bezočno daje.

 

*U mom selu ima jedan opančar.      

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari