Foto: 
autor nepoznat

Otvoreno pismo planinarskom društvu "9. mart"

Deveti je mart i subota je. Dan je idealan za podizanje morala, za planinarenje, kažu, samo da se dobro obučemo, sportski, slojevito i da ponesemo odgovarajući pribor za planinarenje, preporučujem štap (u narodu poznat kao dugačka motka), i sve ostalo što se lako pakuje po džepovima. U džepove, naravno, staviti i duh pobede, flaširan, revolucionarne ideje devedesetih, kompresovane u lanč paket i energiju, naravno, u konzervi. Moderniji smo nego onda, sve nam je dostupno, samo nam je pamet kraća i sećanje kao u zlatne ribice (a tu su i generacije koje se ne sećaju onog devetog).
Za početnike, za nekaljene omladince, preporučila bih čepove za uši, voštane, gnjuračke, nepropusni su i neophodni. Treba se distancirati od tolikih sugestija, a samo dobra oprema pomaže dobrom planinaru. Znači, pratiti uputstva srca, a ne starih mapa koje su nacrtali oni koji te planine nisu osvojili. Usput crtati svoje mape. Trebaće za nove pokušaje, ako, ne daj bože, ovaj ne uspe, jer svaki dobar planinar mora imati vidu i vreme i okolnosti pod kojima osvaja vrth. Mora biti naoružan i strpljenjem i dobrim rasuđivanjem, da ne srlja u uspon pod pritiskom onih koji to nisu nikada ni probali i da hoda oprezno, jer svaki kamen je labav, može da popusti, a pad je dubok, dole su čopori onih koji su oduvek protiv svake promene nadmorske visine.
Deveti je mart takođe i simbol onog iskrenog planinarskog duha, ali računajte sa time da je od onog do ovog kroz iste kanjone prodefilovalo mnogo planinara, pa su zalutali i završili u stranputicama bespuća zvanog politika i režim... Bajke o njima još se pripovedaju, a bogami posledice njihovih skretanja osećamo svi mi na svojoj koži.
Ova planinarska oprema nije skupa, dostupna je svuda i pakuje se u mali ranac veličine jedne nade. Ostale nade pakuju se u druge rance. Znači jedan ranac za jednu nadu i pravac ka cilju.
Sa srećom početnici i veterani. Neka vas vreme posluži, a okolnosti da vam budu na ruku. I ne zaboravite da se vezujete, znam da se ne brinete za sigurrnost svoju, ali brinite za sigurnost onih koji su za vama. Bez naglih pokreta i izbrzanih poteza, ćuvajte okolinu. Ne dozvolite da vam prišiju epitet rušitelja i vandala, papiriće bacajte u kante, a jaja isključivo na mesta za to obeležena poznatom skraćenicom - sns, rts ili av.
Uz vas sam i posmatram sa vrha svojg brda koje još uvek osvajam.
 
Stara ratnica
Olga Čovečica Tomović

Komentari

Komentari