Foto: 
Petter Miler

Pitanje izbora

Srbija još uvek nije spremna na suočavanje sa sobom i sa svojim greškama. Mi još uvek bauljamo po dnu, u totalnom smo mulju. Posle petooktobarskih promena smo videli boljitak i bili smo blizu površine, međutim partije su nas unazadile ponovo, pljačkaškom privatizacijom i sunovratom institucija, zloupotrebljavajući izbornu volju građana. Danas, 17 godina kasnije, Srbija je vraćena u mulj devedesetih sa istim akterima kao tada. I skoro sve je isto osim rata i hiperinflacije. I opet izbornom voljom građana koji su kaznili nadmenu partokratiju i pljačku od strane stranaka sa demokratskim predznakom.

Tim kažnjavanjem i padajući na populističke parole i floskule, građani Srbije su pokazali da je sam pojam demokratije još uvek pojam za njih. Palanački mentalitet, podaništvo i stalno traženje ovna predvodnika vratili su Srbiju u duboki i mračni mulj, u kome sad obitavamo skoro bez nade u boljitak. Da li će predstojeći predsednički izbori doneti nešto novo ili će Srbija načiniti još jedan korak prema sve izraženijoj diktaturi zavisi od promišljenosti svih nas. Potrebno je napraviti iskorak iz diktature koja je još uvek u tihom hodu. Izbor je širok i dostupan svakome.

Dakle, jako je važno da se na izbore izađe u što većem broju, jer time ne dozvoljavamo pobedu diktatora u prvom krugu. U drugom je već sve moguće. Srbija uvek glasa za pobednike i najjače. Ne glasa za politiku i jako kratko pamćenje ima. Bude li drugog kruga, načinićemo presudan korak ka urušavanju diktature A. Vučića. Bude li on pobedio, imaćemo novu agoniju i desiće se ono što je neodložno – mnoge stranke će otići u istoriju kao nekadašnji SPO. Kakav god da bude ishod, mi se okupljamo oko ideje promene sistema kao jedinoj mogućoj varijanti u kojoj Srbija i njeni građani dobijaju, a gube samo oni koji su nas do ovog dna i doveli. Optužuju me da prizivam revoluciju i krv na ulicama, a ja vam kažem da, ako treba tako da bude, onda će i biti. Ne verujem u miran odlazak sa vlasti ni diktatora a ni njegove zločinačke SNS. Na jesen ćemo imati novu priliku da im pomognemo da se uklone sami, i to na izborima za skupštinu Beograda. Do tada se spremamo. Dakle drugog aprila povedite sve koje znate na glasanje. I glasajte po savesti!

Dragan Murar

 

Komentari

Komentari