Foto: 
autor nepoznat

Sirotinjski kuranijum

- A, be, Fazlija, el si čula da ni bonbardovali sa sirotinjski kuranijum? Oće ni istrebe, nas Cigani, nanu gi Nemačku!

- Ma, nije to, be, "sirotinjski kuranijum"! Moj Avda služijo vojsku, reko da su to KUNUlativne mine. Oće ni prokunu, nanu gi hitlerovsku, da nema nas Cigani!

Između jutjubovskog "Dženana" ("buba-šarba") humora, i tragedije kojom nas zasipaju zvanični mediji nema velike razlike. Jer, bez obzira na nivo obrazovanja, socijalni status i poznavanje jezika, većina populacije zna jednu jedinu, zvaničnu istinu:

1999. godine "kučke agresorske" su nas (ilti "ni") bombardovale bombama sa osiromašenim ("sirotinjskim") uranijumom, da bi nas, "narod najstariji" vanavijek istrebili. Naravno, to su uradili da bi okupirali "svete srpske zemlje", manje zbog svetosti iste, a više zbog nebrojanih rudnih bogatstava - od olova i cinka, do egzotičnih metala - pala(mu)dijuma i (je)berilijuma.

Za razliku od većine populacije, manjina koja svaku informaciju procedi kroz filtrar zdravog razuma (i cediljku svima dostupnih čika-Guglovih informacija) mogla je još 1999. da oštricom prosečne inteligencije sasecka ono što nam vlast servira:

1) ako je nečiji vojni cilj (a mi imamo sreću da među NATO agresorima nije bio ni jedan velikan kalibra generala Mladića) dugoročno uništavanje žive sile radijacijom, zašto su se bavili mukotrpnim, skupim i tehonološki zahtevnim postupkom "osiromašivanja" uranijuma? Pa, njime je procenat radioaktivnosti drastično smanjen! Zar ne bi bilo logično da štrckaju po nama neprerađeni, visokoradioaktivni škart (tzv. "prljava bomba")? Uzmeš iz nuklearne elektrane štapove izgorelog uranijuma, umotaš ih u olovne košuljice (da ne stradaju tvoji) i ubaciš u klasičnu bombu. Rokneš ih svuda po Srbiji (od Horgoša do Dragaša) i...

2) ...šta? Teritoriju koju hoćeš da okupiraš, učiniš neupotrebljivom za okupacione snage? Vreme poluraspada uranijuma se meri geološkim eonima, a kolonijalni drp-sistem "oslobađanja" okupiranih teritorija od rudnih bogatstava učiniš besimislenim. Koja će holivudska glumica da kupi tijaru od srebra iz Trepče, ako posle toga treba da ide pod hiruruški nož zbog tumora na mozgu?

Jedan Lazanski (iliti "jadan Lizanski"), ekspert iz oblasti naoružanja (osobito "seks-bombi" na takmičenjima u lepoti), uz njegovu svedostupnost medijima, mogao je to još davno da obnaroduje: osiromašeni uranijum se koristi prvenstveno kao protivoklopna municija. Jer, zbog svojih fizičkih svojstava (čvrstina, gustina...) uranijum prolazi kroz čelik otprilike kao čelično zrno kroz aluminijumski oklop. Pri čemu, da bi se napunio šaržer "Apača" ili "A-10 (ubica tenkova)", mora da se prethodno odradi proces "osiromašivanja". Ali, budući da pomenuti Lizanski nije ekspert (eksperti govore na osnovu činenica) nego pripadnik propagandnog ogranka službi bezbednosti, takvu izjavu nikada nećemo dočekati. Dotični je davne, 1991 godine, kada je u TV dnevniku trebalo prokomentarisati zasedu ("sačekušu") Šešeljevih dobrovoljaca u Borovom Selu (početak rata u Hrvatskoj), lupio da je "tompson" bolje oružje od "kalašnjikova"! Razlog? Pa, pravi veće rupe (kalibar 11.43mm), a i koriste ga naši, za razliku od (ras)kalašnih "zengi" naoružanih šverc-robom iz Mađarske... Kuravte ekspert - što bi rekla Fazlija iz uvodne rečenice...

Dakle, u komisiji nedavno sastavljenoj od ratnih dobošara, inženjera pejzažne arhitekture, patriotskih snaga i ponekog diplomiranog fizičara neće biti Lazanskog. Komisija koja će naredne dve godine (plaćeno?) ispitivati uticaj osiromašenog uranijuma na osiromašeno stanovništvo je formirana. Formirana, naravno, sa unapred donetim zaključcima, tako da nema potrebe da se mnogo opterećuje činjenicama:

  • da je Srbija, po tom pitanju, tek na bednom, 25. mestu, te da zaostaje skoro 25% u odnosu na vodeću Dansku,
  • da su "kučke agresorske" uglavom šenlučile po delovima nastanjenim Šiptarima,
  • da su od "bembanja" naovamo već rađena istraživanja od strane naših epidemiologa, koji (uprkos želji) nisu ustanovili traženu korelaciju,
  • da je radioaktivnost (za razliku od kletvi iz ciganskog dijaloga sa početka teksta) fizička veličina čiji se porast da lako izmeriti.

Ustvari, i kod crne magije (ako je verovati pričama iz vlaških krajeva) postoje fizički dokazi - glava crnog pevca, krilo slepog miša... Vampiri koji piju krv našem narodu postoje, gnezde se po skupštinama, a njihova krila služe im za preletanje iz stranke u stranku. I za uletanje u poneku skupštinsku komisiju.

A možda i grešim...? Možda je cela ova medijska ujdurma priprema za priznanje nezavisnog - fuj, kaka - radioaktivnog Kosova? Po sistemu - Neka im ga, nanu gi njinu! Nek komšiji Ljatifu (prezime Urani) crkne krava i nek rađa dvoglavu telad! Nek mu doktori uzimaju uran umesto urin na analizu. I nek mu sva tri sina budu pederi - jedan pasivni, jedan aktivni, jedan radioaktivni.

Komentari

Komentari