Foto: 
autor nepoznat

Trošite, trošite, pozajmljujte, pozajmljujte!

Potaknuta novogodišnjim ludilom, uličnom rasvetom koja bode zenice, Zlatnim dobom koji kliče: "Trošite, trošite, pozajmljujte, pozajmljujte!", primećujem nagli pad raspoloženja među narodom, nagli porast depresije I prave nemštine, a dobro nam je, pa šta je onda to? Zar nije rekao "neprikosnoveni" da je stopa rasta BDP – a nikad veća, da smo stabilni, stabilniji od dolara I evra, da samo rastemo I rastemo? Otkud onda ovoliki porast depresije u narodu? Da nije slučajno život doneo otrežnjenje od pijane noći koja je trajala dugo, mnogo duže od jedne godine?

I zabode me u kortekst jutrošnje izlaganje neke mučenice koja se bavi uzgojem činčila, naravno, za izvoz, naravno mala farma I naravno za potrebe preživljavanja poljoprivrednog domaćinstva I porodice, što bi se reklo – da se ognjište ne ugasi. Od 01.01.2019. na snagu je stupio pravilnik o zabrani uzgoja životinja (činčila, kunića) radi proizvodnje krzna. Tu su sirotica I mnoga domaćinstva kojima je to izvor leba I uz leba, ostali bez zarade, tek tako, na bum. Država kaže da im je dala 10, slovima deset godina, da promene delatnost! Budalaština. Ej, pa oni su poljoprivredna domaćinstva, kao da menjaju delatnost, u šta da se premetnu?!

Daje velmoža I krave da se gaje I krmače, I da se gaje I da se kolju, ali ove male pacove ne daje. Ne, jer je nehumano po pacove. Daje I kokoške da se gaje, ali ne I činčile, jer se od njih pravi krzno koje onda krasi tela nekih dama, nekih bogtih starleta, ali retko naših, mahom stranih, jer naše nemaju ni za veštačko, a kamoli za činčile.

To onda logički smanjuje izvoz na kome država svesrdno isnsistira. Pa šta se onda dešva, da nije kojim sličajem veliki posrnuo pod teretom odgovornosti I smilovao se apelima ekološkinja I boraca za prava životinja? U to čisto sumnjam. I ako je trend u svetu da se krzno izbegava I njegova proizvodnja, ovde svet nije stigao, a I to "IN" je samo trenutni hir holivudske produkcuje.

Opet će neko ostati bez leba I posla. Opet sirotinji po grbači I to na poklon, za Božić I Novu godinu, da je u slavlju provedu!

A onda, kao nož u srce - govor presvete ženke NJKV-a, nerazgovetan, totalno bez poente, samo brbljanje na nekom jeziku koji liči na srpski, kaže ona spremila paketiće za mnogu decu, ona primi sirotice, hiljadu sirotice sutra u dvor!!! Ona da, ona humana I tako sinove učila I oni da imaju da budu Srbi I svadbe I uniče. Od celog lupetanja razumeh, sirotice primi, humana, daruje, pomaže! O gospode I svetli srpski kraljevi, u grobu se prevrnite I plačite nad potomstvom I narodom koji čuvaju vaši potomci.

Srbija stalno dokazuje Srbima koliko je jadna, koliko je smešna imitacija glamuroznog novog doba, a novo doba je davno došlo, ali u vidu vlastele I harača, mada to I nije ništa novo. Posadili smo umesto pšenice ove gulikože I žanjemo jad koji smo zaslužili. Srećna vam nova poljoprivrednici – ilegalci, možda I vi ustanete ove izborne godine I zbacite zulumćare, kao što ste to uradili toliko puta ranije. Možda se dignu I penzioneri I spasu svoju unučad od strave koja ih čeka ili će da skupljaju iz slamarice da ih šalju preko. Probudite se, ponosni, čiste savesti I pomagajte i sebi svom bližnjem i svom potomstvu, jer to je prava humanost i hrabrost. A za sve vas ustanike ona Dositejeva, ustanička himna:

 

 

Vostani Serbie

Ustani Srbijo! Ustani carice! 
I daj čedu svojem da vidi tvoje lice. 
Obrati njihova srca i oči na sebe, 
I daj da i oni čuju slatke tvoje glase.

Ustani Srbijo! Davno si zaspala, 
U mraku ležala. Sada se probudi 
I Srbe razbudi!

Ti podigni tvoju carsku glavu gore, 
Da te opet pozna i zemlja i more. 
Pokaži Evropi tvoje krasno lice, 
Svetlo i veselo, kao prizor Danice.

Ustani Srbijo! Davno si zaspala, 
U mraku ležala. Sada se probudi 
I Srbe razbudi!

Tebi sad pomaže i nebeska volja 
I sad ti se pokazuje i sudbina bolja. 
Svi bližnji tvoji tebi dobro žele 
I daleki se narodi tvome dobru vesele.

Ustani Srbijo! Davno si zaspala, 
U mraku ležala. Sada se probudi 
I Srbe razbudi!

Komentari

Komentari