Foto: 
Cristian Bracci

Unutrašnji dijalog i ostala erotska stimulacija

- Tiosave, ti si popismen od mene, aj mi objasni kakvo je toj "unutrašnji di...ja...log..."?

- To je, bre, Dukatinka mlogo prosto! Ti znaš kakvo rabotim kad ti skinem gaće i raširim noge? I di ja ulegam unutra? E, pa toj si je toj!

- Juuu...! Pa to bezobrazno...!

Da političari narodu rade "bezobrazne stvari" nije ništa novo. Da pri tom koriste onu stvar na "K", takođe je opštepoznato. Da, pogađate, u pitanju je - Kosovo.

Prvi put je isukano krajem 80ih kada je mlađani Sloba skapirao da mu se crvena partijska knjižica sa Titovim potpisom ofucala od vazelina kojim je podmazivao svoj uspon do mesta vrhovnog komesara prestonice. Umesto omlitavelih parola "vlast radničke klase", "samoupravljanje kao najsavršeniji oblik društvenog uređenja" i "bratstvo-jedinstvo naših naroda i narodnosti kao garant svetle budućnosti" vispreni Slobica je potegao - "Kosovo, srce Srbije". A "oj Srbijo iz 3 dela, ponovo ćeš biti cela" bio je džoker kojim je (davno pre upotrebe JSO) eliminisao razne Stamboliće u trci za apsolutnom svevlašću...

"Sveta srpska zemlja" pokazala se izuzetno moćnom - masovne grobnice su se lako kopale, mase su se njome lako palile, radnički protesti lako gasili, a njena praškasta struktura postala je vrlo pogodna, kako za dilovanje unosnog patriotizma, tako i za bacanje prašine u oči neukom narodu. Razni Šojići su likovali... Za uvaljivanje dupeta u državnu fotelju na Kosovu, dugotrajnost vazelinskog staža, školska sprema, moralno-politička podobnost, zamenjeni su neuporedivo lakšim "kaži-lopata" testom - onaj ko kaže "ljopata" automatski je bivao eliminisan. "Nacionalni ključ" kao kriterijum funkcionerskog zapošljavanja zamenjen je nacionalnom isključivošću.

A, onda je vrag odneo šalu... I doneo rat! Svoju titulu "palog anđela" zamenio je nazivom "milosrdni", sejao smrt, ubijao civile, rušio mostove i zaprašivao sirotinju sirotinjskim uranijumom. Pored mostova, pruga, kasarni i škola na kraju su bombe porušile i mit o celovitosti i nepobedivosti Srbije. Na poleđini papira kojim je obrisao obećanja gazimestankog mitinga, Sloba je napisao novi govor. U njemu je, pred TV kamerama čestitao Srbima pobedu, a svoje generale poslao da potpišu kapitulaciju... Šiptari su, mic-po-mic, proglašavali samostalnost, uvodili institucije, udarali rampe, a proterivanje zamenjivali parlamentarnom saradnjom sa preostalim Šojićima... i tu mu beše kraj!

Ili možda nije?

Kada se nedavno - o, užasa! - poglavica Onaj-koji-sve-zna obratio svome plemenu, nastala je panika! Jer to nije, kao što tradicija nalaže, odradio ukrućenog totema radi mlaćenja neistomišljenika, niti da bi lupanjem po ratničkim bubnjevima pozivao u sveti rat! Ne! Veliki poglavica, najveći sin naših naroda i pojedinih narodnosti, obratio se svome narodu - PITANJEM?! Narodu naviknutom da svoje mišljenje o bilo čemu sazna u pola osam kao udarnu vest u TV dnevniku (ili u specijalnim emisijama i ekskluzivnim intervjuima) postavljeno je - PITANJE! Dakle, Svemoćni, Sveznajući Veliki Poglavica, pita:

 - Koj moj da radim sa svetom zemljom predaka?

I narod je zbunjen. Pa zar nije to isti onaj Šekijev potrčko koji je iz grba pokojne države čupao baklje? Raspirivao požar nacionalne netolerancije? Spalio državu u kojoj su živeli svi Srbi i čije su granice bile mnogo zapadnije od Kar-Kar-Virokitice? A sada, odjednom, piroman postaje vatrogasac...?

Da, narod je zbunjen, Vođa se pravi lud. Dok priprosta narodna mudrost jednog Tiosava kapira da će da padne seks, to, nažalost, ogromnoj većini (koja od škole ima više od 7 razreda i kurs za traktoristu) još nije jasno. Pa, da bi smanjili zbunjenost i smanjili šanse za masovni cerebralni koitus, hajde da pokušamo da sami sebi malo razjasnimo stvari. Dakle:

- Šta podrazumevamo pod terminom "Kosovo"?
(Celokupnu teritoriju bivše KiM autonomne pokrajine? Đuture sa Šiptarima ili etnički depiliranu? Ili, možda, samo delove nastanjene Srbima?)

- Koje nam opcije stoje na raspolaganju?
(Sveti rat, i to odmah? Rat, ali uz čekanje da nam Rusi pomognu? Mobilizaciju Svetog sinoda da svojim molebanima privole Svevišnjeg, Putina i Trampa da potpišu Sporazum o mirnom vraćanju Kosova? Razmenu teritorija sa Šiptarima - Bujanovac i Medveđa za sever Mitrovice i Leposavić? Nastavak pasivnog posmatranja kako se "takozvana" samostalnost pretvara u  trajnu i faktičku? Ili, pu, pu, dalekobilo, potpisivanje sporazuma o "dobrosusedskim odnosima" i razmena ambasadora?)

Na američkom ruletu postoji 37 mogućnosti, na ruskom ruletu 7. Broj mogućnosti na ovom našem je daleko manji. I bez obzira koliko se naša vlast trudila da to mistifikuje i prikaže  kao višu matematiku, u pitanju je vrlo prost pijačni račun. Dakle, umesto Akademije, Sinoda, "intelektualne elite", svaki Tiosav može da izračuna dobitak. A ako mu se objasni i cena mogućih gubitaka (bilo u krvi, bilo u dinarima, bilo u hektarima otadžbine) lako će moći da se na referendumu izjasni na koje polje treba staviti žeton. Ili, ako ga baš vuče da se opredeli za rusku verziju ruleta, da prisloniti cev na slepoočnicu...

Komentari

Komentari