Foto: 
Curtis Perry

Uskoro će 3. februar

Reciprocitet u spoljnoj politici je nepisano pravilo, ali ono se ponavlja konstantno, pogotovo kod naroda koji su u sukobu interesa. Inače, reciprocitet ne mora biti pravilo samo u sukobljavanju interesa naroda i država, već i u međusobnoj saradnji.

Ipak, mora se odmah ukazati na razliku između reciprociteta i revanšizma u komplikovanim međunarodnim odnosima kada su sporovi u pitanju.

Oko za oko, zub za zub, milo za drago tj. osveta na određeni način jeste deo reciprociteta, ali u odnosu na primitivni revanšizam, reciprocitet ne mora nužno značiti podstrekivanje ili upotrebu sile u cilju ostvarenja nekog interesa.

Reciprocitet nije puko i trenutno rešavanje nepravde uzvraćanjem istom merom, već kontinuirano činjenje pritiska svim vidovima političkog, društvenog i ekonomskog delovanja. Uopšteno govoreći, reciprocitet u spoljnoj politici jeste pravna kategorija koja nema vremenskog ograničenja za razliku od revanšizma koji je uvek ideološki obojen i deluje u određenom političkom momentu.

Reciprocitet ostavlja mogućnost za dalje pregovore i ostvaruje mnogo bolju poziciju u njima. Pošto je ova pravna kategorija sporna u našoj spoljnoj politici, pitanje je šta možemo očekivati od tog 3. februara. Države koje ne primenjuju ovo pravilo su praktično države sa ograničenim suverenitetom.

 

Coppersmith

Komentari

Komentari