Foto: 
(karikatura) - Zoran Petković

Vazelinijada u srpskom političkom Imaginarijumu

Događaj 1.
1532. Sulejman Veličanstveni je raspisao izbore za prvu zvezdu svoga harema. Hurem, najambicioznija kandidatkinja je pala na kolena, razdrljila bujne grudi i povikala:
– O, svemoćni moj gospodaru, mada me je jedan od najlepših pripadnika tvoje janičarske garde gledao baš, baš pohotno, ja sam odolela iskušenju, ostala suvih dimija i svojom bezgraničnom vernošću zaslužila pobedničku titulu!

Događaj 2.
10. maj 1945. – Mara Trandafilović, seoska radodajka, priznala je mužu Manojlu: Manče, dok si se ti borio protiv okupatora, nabacivao mi se jedan pogolem i podugačak Švaba. Ja sam, naravno, tebi baš, baš verna i n
esam ni poklekla, ni polegla. Zato da mi kupiš, Manče, svileno maramče… A i da mi središ za boračku pemziju.

Događaj 3.
24. jula 2022. Vulin, ministar vazelinstva za svaku vlast, javno se požalio: „Jedna od najvećih obaveštajnih službi na svetu rekla da su moji politički stavovi neprihvatljivi i da, ako ih ne promenim i ne napustim politiku lojalnosti prema predsedniku Aleksandru Vučiću, neću biti član vlade.“

I dok su posledice prva 2 fiktivna događaja trivijalne – još jedna epizoda turske serije i navodna vodoljubiva pesma „Sedi Mara na kamen studencu, stisla noge, nije dala Nemcu“ – posledice 3. događaja su, najblaže rečeno, istorijske. Posle višedecenijske reciklaže atentata novinarskim patkama, posle titranja genitalija svakoj guzici ušokanoj u ovdašnji presto, naš najveći ekspert za čmarnu speleologiju, učinio nešto nezamislivo: udario je direktno na zdrav razum Velikog Vođe!

Jer svi njegovi dosadašnji politički (šaolinski?) zahvati imali su za cilj samo jedno – ubijanje u pojam prosečnog birača. Zato je 24. jul 2022. istorijski datum. Tog dana je Vu Lin, naš pritajeni tigar i neskriveni preletač udario na samog Vu Ći Ćia!

Aman, druže Vuline, jeste da višegodišnja vlast opako udara u glavu, jeste da je vazelin opasna droga, ali kako možeš da:

  • Javno optužiš svoga idola da mu strane službe određuju ministre? Jesi li zahvaljujući njima jednom bio na čelu vojske, jednom na čelu policije?

  • Priznaješ da si lično stupio u kontakt sa stranim službama? Kako? Snajka CIA ti pisala, možda poslala zahtev za prijateljstvom? Ili pritom priložila i neki dolar, na primer, kanadski?

  • Nagoveštavaš da postoji nešto čime mogu da te ucenjuju? Neko novo prisluškivanje, novi „škaljarci“, novo motiče za okopavanje Jovanjice...?

Uh, ne znam kako vas, ali ja, običan građanin neobične države, osećam žestoki „transfer blama“ zbog ove izjave! Mene (a ne njih!) je sramota zbog poplave vazelina u našoj političkoj piramidi. U normalnim zemljama tajne službe i javna politička aktivnost su strogo razdvojene. Ni Ameri, ni Francuzi (Švabe, Englezi...) nemaju pojma koliko je atentata na državni vrh uspešno sprečeno. Jedino je u sirotoj Srbiji sprega tajnih službi, tabloida i sarapičastih televizija srozala državu na puki TV rijaliti, na jaslice za potomstvo Velikog Vođe, na Farmu za parenje i razmnožavanje poslušnika… I još jednu Survivorsku trku kroz blato ulizištva za novi totem ličnog preživljavanja. Laktaši iz istoimenog sela i oni istoimenog političkog opredeljenja su okupirali medijski prostor, skupštinske klupe, ministarke fotelje a, bogami, i naše živote.

Čekaj, a što bi nas, obične građane, uopšte interesovalo šta se trenutno događa u našem političkom haremu? U državi koja mesecima može bez Skupštine, sastavljanje marionetske vlade je samo zanimacija dokonog sultana, nešto poput Više trenerske škole. A to što se roje podguzne muve oko bulje Veličanstvenog Sulje, trebalo bi da bude tek pikanterija dokonih voajera Hepičastih rijalitija.

Eh, kam te lepe sreće da je tako…

Vulinova izjava je upravo vrhunski test koliko je naša zemlja postala septička jama i vaterpolna arena ljigavih preletača. Ako Veliki Vođa prihvati ucenu najljigavijeg ljigavca svih vremena i postavi ga na čelo (npr.) Ministrstva za dudlanje Putinu i pljuvanje po komšijama, ispada da je ono „Vučiću pederu“ nepobitna istina. Da li užitak izazvan Vulinovim praćakanjem u debelom crevu može da poništi šamarčinu koju mu je javno zviznuo? Vulinova izjava „Ti, Najveći Srbinu Svih Vremena, ako me ne uzmeš u vladu, mora da si strani plaćenik“ bi kod svakog normalnog čoveka bi izazvala onaj tradicionalni srpski inat! Ali ako naš Sulejman Veličanstveni podlegne telesnim stimulacijama, i postavi lajavog člana nekakve (socijalističke?) kombi-stranke za Ministra bilo čega (al da me i dalje zadovoljavaš!) ispada da između „Vučiću, pederu“ i „Vučiću ,Fireru“ nema velike razlike.

Mi, ostali građani, jedino treba da se zapitamo:

Ako oni koji vode državu se sve vreme laktaju kako da što dublje uđu u debelo crevo, da li ima ikakve šanse da svi mi, kolektivno, ne završimo – u govnima!?

Komentari

Komentari