Nedelja za nama - Bude se uspavane lepotice
Foto: 
en.wikipedia.org/wiki/Mayan_calendar

Nedelja za nama - Bude se uspavane lepotice

Uzimalo - davalo. Poslanici su izmenili i dopunili Zakon o javnom beležništvu i Zakon o prometu nepokretnosti, kojima se ukida monopol javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti i notarima uvodi plaćanje poreza. Advokati su i dalje u štrajku. SNS notari bi sad štrajkovali, al’ ne smeju. Ne ide. (Notar iz Niša priznao zaradu od 10000 evra u septembru, samo pssssttt!)

Mali od palube. Dačić je objasnio da je Vlada brod, a da će kapetan Bele lađe oceniti rad svakog člana posade, pa i njegov. Brodovi se, normalno, stalno ljuljaju.

Krang. Ministar policije je rešio da otkrije mozak zavere protiv Andreja Vučića. Droga oko škola, organizovane bande koje pljačkaju kuće po unutrašnjosti, akademska mafija koja poklanja diplome i doktorate – sve je to tako passé.

Monetary Mother Fu*ker. MMF je lepo nacrtao dečici da moraju da počiste i kuću i dvorište. Naročito treba da počiste oko bandere i dalekovoda, poštanskog sandučeta i seta za gasni priključak.

Šamani, šabani. Svaki deseti zaposleni u javnom sektoru je savetnik, sa prosečnom platom od 109 hiljada dinara. Kada bi menadžment bio stručan, a ne partijski, toliki stalni savetnici bi bili nepotrebni. Bez 63000 savetnika ne bi morali da smanjuju penzije i plate. Ušteda bi za tri godine iznosila vše od dve milijarde evra. Ali, ko bi se još toga dosetio...

Metro pod Beogradom na vodi. Premijer Francuske Manuel Vals posetio je Srbiju, istina, bez vojne parade, ali uz demonstraciju popularosti Vučića u Obrenovcu, gde je falio samo slet i oznojena omladinka sa štafetom. Čim nam Arapi sagrade Beograd na vodi, Francuzi će nam sagraditi Beograd pod zemljom. Jedino na zemlji ostaje neprikosnoveni vladar, the one and only.

Beogradski kazan. Pred novi Zakon o jakim alkoholnim pićima, grupacija proizvođača rakije Privredne komore Beograda predlaže da fizičko lice, kao proizvođač, može da prodaje rakiju legalno samo rinfuzno, ovlašćenom trgovcu. Neregistrovana grupacija proizvođača rakije iz Šumadije crče od smeha, i popi po jednu u to ime.

Jalovišta na sve strane. Pokrajinska Vlada je rekonstruisana „jalovom većinom“. Smena gradonačelnika Kragujevca izvršena je, inače, baš ogromnom većinom. Napokon je počela sanacija jalovišta koja mesecima ugrožava zdravlje meštana sela Kostajnik, kod Krupnja. U akciji se naročito istakao ministar Ilić, i to u free climbing-u.

Usred srede. Počeo je štrajk zaposlenih u zdravstvu. Najavljuju da će štrajkovati svake srede. Četiri sindikata prosvetnih radnika najavila su da prosveta 17. novembra ulazi u štrajk.

Elegancija. U Kazneno popravnom zavodu za žene u Požarevcu postavljena je izložba Etnografskog muzeja "Šumadijska suknja od 1860. do 1960. godine".

Kulturo, dobro jutro. Nakon što je Mia David podnela ostavku na mesto direktorke Kulturnog centra Beograda, umetnik Vladimir Nikolić iz protesta prekinuo sopstvenu izložbu u KCB (zbog imenovanja nekvalifikovane direktorke), novi direktor BDP-a, Slobodan Ćustić, najavio sumnjivu saradnju sa Azerbejdžancima, Sindikat zaposlenih u kulturi je održao jednosatni štrajk upozorenja. Istina, zbog plata, ali vajdica.

Ljubav preko žice. Vučić i Putin su obavili večernji telefonski razgovor, i dogovorili kako ćemo mi da otplaćujemo dug, a oni nama da ispuštaju gasove. Taman da ga ovaj pita i za FIAT, kad – puče veza! Uživali smo u pranju i centrifugiranju  Predraga Strajnića, koji je o tome izveštavao u  poluvremenu utakmice Mančester Siti – CSK. 

Trnova Ružica. SANU se konačno probudila i radi nešto korisno za društvo. Njihov Odbor za arhitekturu i urbanizam dostavio je primedbe na projekat Beograd na vodi, i to na 22 strane. Ukazali su na izmenu fizionomije grada, potencijalne probleme sa zakrčenjem saobraćaja i prilazom reci. Naglašavaju da u projektu nisu prikazani vrednost zemljišta, troškovi pripreme zemljišta za izgradnju, kao ni ukupna dobit i ukupni troškovi. Predsednik SANU, akademik Nikola Hajdin, upozorio je na naučnom skupu o mineralnim resursima nikla u Srbiji da su i istraživanje i eksploatacija nikla više štetni nego korisni. Korisno.

Partije na narodnoj kujni. Poslanici su sebi, tj. političarima, smanjili finansiranje za tridesetak procenata. Ne bi nam nedostajali ni da su se ukinuli.

Praotac. Haški tribunal je odlučio da privremeno pusti Šešelja na slobodu, zbog zdravstvenih problema optuženika i psihičkih problema sudija. Praočeva deco, navucite kožne gaće. Trebaće vam.

Pa-pa-paranoja. Ministar Vulin u puštanju Šešelja iz Haga vidi zaveru Evrope protiv Srbije, koja je onako toplo primila Putina. Ministri Selaković i Gašić sigurni su da je postojala namera da se Vučić trilateralno prisluškuje. Niko da se pozabavi pitanjem zašto Srbija trilateralce prima baš u Miškovićevom hotelu.

Nešto normalno – za promenu. Četrdesetak mališana OŠ “Sveti Sava” u Pirotu oslikalo je zidove škole i ulepšalo dvorište. Dom omladine Beograda obeležio dvadesetogodišnjicu smrti Milana Mladenovića. Kvartet Kronos započeo svetsku turneju koncertom u Sava Centru. Otvoren je 19. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu. Pink Floyd je izdao novi album, "The Endless River", prvi studijski album posle pauze od 20 godina.

Ljubinka Boba Nedić

Komentari

Komentari