Nedelja za nama - Japanski ćirilicom
Foto: 
Kate Dollarhyde

Nedelja za nama - Japanski ćirilicom

Zabavište. Poslanici su usvojili Zakon o zapošljavanju stranaca, kojim su stranci stekli ista prava na rad i zapošljavanje kao i naši državljani. Realno, stekli su veća prava, jer naši državljani odavno nemaju pravo na zapošljavanje.

Neke ptice nEkad ne polete. Višestruki privrednik godine, vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević, uhapšen je zbog organizovanog kriminala, i to na aerodromu, dok je pokušavao da pobegne iz zemlje. On, i još šest osoba, terete se da su 2012. i 2013. godine pribavili protivpravnu imovinsku korist Farmakomu od oko 15 miliona evra.

Crna tačka. Počela je sa radom Radna grupa za brigu i čuvanje mladih vozača i mladih učesnika u saobraćaju, koja priprema izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja. Samo u toku ove godine u saobraćajnim nesrećama stradalo je 76 mladih ljudi.

Maskirni komšiluk u dvorištu. Ministar za Bezbednosne snage Kosova Agim Čeku najavio je da će Kosovo uskoro imati vojsku, i to uz podršku međunarodne zajednice. Vulin pegla ono crno odelo. Neće više ni da kreči, ni da kosi!

Međunarodna hiperaktivnost. Dačić je počasni gost Buenos Airesa, Vučić ide u Izrael, Francuskoj je prioritet ulazak Srbije u EU, u pripremi je beogradski Samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Rekosmo li da će Kosovo imati vojsku uz međunarodnu podršku?

Mili Cajac. Stopa kriminala smanjena je za 9,4%, izjavio je ministar Stefanović. Vest liči na onu o inflaciji koje nema, jer lokomotive nisu poskupele. Grafolozi su definitivno potvrdili da je lična karta Vučić Andreja falsifikovana. Organizovanje Prajda nas je koštalo 360 000 evra. Sa kosovskim pasošem neće moći da se ulazi u Srbiju.

Bračni status: otvorena veza. Odblokiran je Plan partnerstva Srbije i NATO, koji je u oktobru blokirala Albanija. Napisasmo li da će Kosovo imati vojsku?

Lekcija. Ako potraje štrajk na Filozofskom fakultetu, školska godina će biti prekinuta, poručio je ministar Verbić. I dekan je pozvao studente da prekinu štrajk, ali ta deca stalno nešto filozofiraju, a nekako su i nepotkupljiva, ne plaše se, i uopšte, baš su nezgodna.

Šurikeni za šurake. Srpsko udruženje građana „Japansko društvo“, koje je osnovano pre manje od godinu dana, pompezno je dodelilo premijeru svoje zemlje nagradu „zbog izvanrednih dostignuća bez presedana u novijoj srpskoj istoriji u svim relevantnim oblastima za razvoj Srbije”. Dali su nagradu i Dodiku, koji se zahvalio japanskom narodu (?!).

Abudabizacija. Abu Dabi je video Dragicu Nikolić. Očekujemo da će tek sada rešiti da nam pomognu i poslati ozbiljno velike pare.

Mali od Beograda. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali očekuje da će do maja 2016. biti obnovljen Narodni muzej. Čim padne kamen-temeljac Beograda na vodi, pa sutradan.

Ekonomski samit u SUP-u. Pošto Beko zna, al’ neće da kaže, policija ispitala Stanka Subotića i Miroslava Miškovića. Prvog uhapsiti zbog ometanja istrage, a drugu dvojicu zbog... Stvarno, zbog čega?

O, drskosti! Aktivisti udruženja građana "Ulice za bicikliste" sami su popravili ivičnjak Pančevačkog mosta. Samo da ne prođu kao Filip Vukša, koji je kažnjen nakon što je ulepšao autobuska stajališta.

Trovanje po zakonu. Devetnaest međunarodnih farmaceutskih kompanija koje posluju u Srbiji obavezalo se da od 1. januara neće smeti da potkupljuju lekare novcem i poklonima. Moraće javno i pod punim imenom i prezimenom da objavljuju podatke o "prenosu vrednosti sa farmaceutske industrije na zdravstvenog radnika" ili zdravstvenu organizaciju. Pa, kako će mučni lekari ubuduće ići na kongrese? Uzgred, prošle godine je u Srbiji na 1000 dece propisano 1365 antibiotika, a u Holandiji 282.

Ustav na zrnu graška. Nakon što su Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje vojnih penzionera Srbije podneli inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, zaštitnik građana Saša Janković podržao je njihove zahteve, sumnjajući u ustavnost ovog Zakona.

Vučićeve tarabe. Evropski parlament je, na inicijativu Hrvatske, usvojio rezoluciju o Vojislavu Šešelju, kojom se od Haškog tribunala traži da preispita uslove puštanja Šešelja na slobodu. Od srpskih vlasti se traži da se ograde od njegovih “ratnohuškačkih i velikosrpskih” ideja. Očekivali smo da se vlast ogradi bodljikavom žicom i kroz nju pusti struju. Međutim, premijer je održao neobičnu konferenciju za novinare, ali autor ovog pregleda još uvek radi na njenom dešifrovanju. Sigurno tu postoji neki smisao, još samo da ga nađemo.

Nešto normalno – za promenu. Likovna kolonija u Sićevu obeležila je pedeseti rođendan. Puriša Đorđević otvorio je jubilarni, 20. Festival autorskog filma. Nastavljeni su radovi na obnovi zgrade Muzeja savremene umetnosti na Ušću. Fondacija Hemofarm je donirala 30.000 evra za sanaciju dečijeg pozorišta "Boško Buha" u Beogradu. Galerija “Haos” pripredila je retrospektivnu izložbu crteža Ljubice Cuce Sokić. Okupacija bioskopa i dalje traje, kao i blokada Filozofskog fakulteta, štrajk advokata i prosvetnih radnika. Da, to je normalna vest.

Ljubinka Boba Nedić

Komentari

Komentari