Putin dolazi - Beograd, Bog te video!
Foto: 
Mikhail Serbin

Putin dolazi - Beograd, Bog te video!

U duhu kampanje Slavimo Beograd, u kojoj se od Srbije, koja živi na hlebu i vodi, traži da slavi Beograd na vodi, u glavnom gradu će se ovog oktobra obeležiti jubilarna godišnjica oslobođenja.

Putin dolazi u Beograd 16. oktobra 2014, kada će se vojnom paradom, kakva nije viđena decenijama u Srbiji, obeležiti 20. oktobar, stvarni datum oslobođenja Beograda. Putinu je tako zgodno, jer mu se taj datum uklapa u plan putovanja, čiji je stvarni razlog poseta Italiji.

20. oktobra je sovjetska armija oslobodila Beograd, nemilice granatirajući zgrade na čijim se pojedinim fasadama i dan danas vide tragovi tih zastrašujućih borbi koje su trajale od 12. do 20. oktobra.

16. oktobra, četiri dana pre oslobođenja, dok su se mnogi sovjetski vojnici hrabro borili, a skoro hiljadu njih poginulo u borbama za oslobođenje Beograda, neki od njih su harali gradom silujući žene i mažnjavajući ručne satove. Beograd je, na kraju, oslobođen nemačke okupacije. Ovu pobedu neki vole da nazovu i pobedom nad fašizmom, iako je Beograd bio okupiran isključivo nacističkim snagama tako da je, tog 20. oktobra, nacional-socijalizam zamenjen internacionalnim socijalizmom. Tim povodom će se održati višednevna fešta nad feštama. Vojska će se provozati glavnim gradskim ulicama, a u sklopu ovog veličanstvenog slavlja, u Kombank Areni, 19. oktobra, na povečerje oslobođenja, prikazaće se spektakl u režiji glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića - Bjele. Još uvek nije jasno ko će da finansira paradu, spektakl i popravku beogradskih ulica izrovanih tekovskim gusenicama, ali šta košta da košta - dolazi nam Putin!

Da li će paradu da finansira Ministarstvo odbrane, a Bjelogrlićev spektakl i druga kulturna dešavanja Ministarstvo kulture to se ne zna, jer je kod nas finansiranje državnih poduhvata transparentno kao magla oko Fidžija. Ali, logična pretpostavka je da će se novac izdvojiti iz budžeta koji se puni direktno iz naših džepova. Za proslavu sedamdesetogodišnjice oslobođenja predviđen je bogat sedmodnevni program koji će se odvijati na različitim mestima, a kulminiraće "spektaklom" u režiji Dragana Bjelogrlića. Biće interesanto videti koliko će spektalularan da bude Bjelogrlićev spektakl, pošto je svima jasno da bez velikog novca nema ni velikog spektakla. Ovom prilikom, Beograđanima će takođe biti omogućeno da upoznaju ni manje ni više nego - pravog Prleta živog čoveka koji je poslužio kao inspiracija za lik kog je proslavio Gaga Nikolić. “Prle” će nam pričati "neispičane priče" iz okupiranog Beograda, koje glavni organizator manifestacije Milovan Drecun opisuje kao spektakularne akcije. Sve u vezi ovog jubileja biće spektakularno. Ne zna se tačno kakav nam to spektakl u areni Bjelogrlić sprema i kakve će se sve poslastice naći na programu, ali je izvesno jedno - da je Bjela još kao mali dečak igrao u partizanskim filmovima, i to ne bilo koga, nego Sirogojna lično, i da je izgleda, samim tim, kvalifikovan za režiranje partizanskih priredbi. Ovo deluje kao recept za uspeh. Omiljeni sin srpsko-ruskog naroda Putin, reditelj najomiljenijeg srpskog filma "Montevideo", omiljeni junak iz najomiljenije partizanske serije Prle i srpska armija - sve na jednom mestu. Vredelo je čekati sedamdeset godina. Bjelinom spektaklu će prisustvovati državni vrh Srbije, uvaženi gosti iz inostranstva (specijalno za ovu priliku pozvani saveznici, prvi put posle dvadeset i kusur godina) i 300 preživelih oslobodioca od kojih su četvoro narodni heroji. Da stvar bude kompletna, biće tu i četnika koji su u međuvremenu rehabilitovani sa statusa narodnih izdajnika do statusa oslobodioca. Idila. Vlada Srbije će na kraju tuluma račun da ispostavi penzionerima koji imaju "velike" penzije.

Glavni razlog za ovako pompezno obeležavanje jubilarne godišnjice oslobođenja je, prema rečima Milovana Drecuna, da mladi nikada ne zaborave antifašizam. Drecun, doduše, nije objasnio kako antifašizam može da se zaboravi. Da li se jednostavno smetne s uma, ili se zaboravnost javlja nakon godina ksenofobičnog vaspitavanja i sejanja mržnje po svetu i okolini, ali eto... Nije dobro zaboraviti ga.

I tako je ta važna uloga podsećanja na antifašizam dodeljena Bjelogrliću…

Kako je Bjeli zapala ova "čast"? Da li je to zato što je glumio partizane, zato što je režirao dva uspešna filma ili, možda, zato što voli Putina, Vučića i narodnu armiju, ili možda samo lovu? Ko će ga znati. Uglavnom, ovaj glumac/režiser, koji je tumačio likove Sirogojna i Tita, sada je na putu da stane rame uz rame sa Veljkom Bulajićem, Leni Rifenštal i Grigorijem Aleksandrovim. Pitam se, da li Vučić kod kuće ima DVD izdanje "Montevidea I i II" sa dodatnim scenama iza i ispred kamere? Da li sedi u fotelji uplakan, sa otromboljenom usnom, dok posmatra inspirativne scene koje svedoče o pobedi malog čoveka u nemogućim okolnostima. Da li se identifikuje sa likovima?

A najviše se pitam, koliko košta transfer sa velikog ekrana u estradni cirkus? Pitam se, takođe, zašto u zemlji - ophrvanoj siromaštvom u kojoj su umetnost i kultura bile među prvima koje su podlegle nemaštini; u kojoj se zatvaraju muzeji, a jedne te iste predstave se već godinama prikazaju na nazovi repertoarima trošnih pozorišta; u zemlji koja nema pristojnu operu, a kinematografija joj je u samrtničkom ropcu; u kojoj su sve vrednosti obezvređene, a kultura mahom nekulturna - država ima potrebu da ekstravagantno proslavi ovaj datum? Šta nam poručuju naši velikani politikanstva i režimski "kulturni" radnici? Ako neko zna, nek mi javi; jer ja se, evo, pitam. Neće biti da je razlog večno sećanje na strahote fašizma - simpatično ali prigodno preimenovano u "sećanje na antifašizam".

Dakle, za neke je ovaj dan, 20. oktobar, Dan oslobođenja; za neke je opet dan kada je jedna okupaciona vlast zamenjena jednom drugom, mnogo dugovečnijom; a nekome je to prilika da pokaže da ume da napravi spektakl... I da uzme koji dinar od države (čitaj penzionera), ali sve to nije važno - dolazi nam Putin! 

Ivana Gajić

Komentari

Komentari