Foto: 
autor nepoznat

Status QUO za Kosovo - Ono o čemu brzopleti i hejteri(svih boja) ćute

Kako stavri stoje, SNS vlast uveliko priprema teren za predaju Kosova, baš kao što su nešto ranije činile i neke druge vlasti. Postepeno nas ubeđuju da je Kosovo faktički nezavisno, da treba da prihvatimo bilo šta a nisu u stanju da obezbede ni minimum onoga što su potpisali - ZSO. Predali Kosovo na upravu EU umesto UN u kome smo imali podršku. Dali pozivni broj, povukli institucije, ušli u "vladu"... I sve je to OK dok neko ne progovori o temi STATUS QUO. To im nikako ne odgovara jer time gube neku spoljnu podršku na osnovu koje opstaju na valsti. Čak je i na tradicionalno opozicinoj B92 (što sajt što TV) cenzurisano bilo šta afirmativno po tom pitanju.

Da ne palamudim mnogo o toj temi... smatram da je na osnovu svetskog istorijskog iskustva to jedino rešenje za Kosovo. Kako? Uzećemo samo jedan jednostavan primer - Jevreji.

Jevreji su pre nešto više od 2000 godina izgubili svoju državu. Neki su ostali u Palestini a veći deo se raselio širom sveta... stardali su i opstajali ali NIKADA nisu gubili veru i nisu priznavali da nemaju svoju državu. Čekali su i patili 2000 godina i sada imaju svoju državu - Izrael. Nisu se odricali i nisu odustajali. Nisu pljuvali na sebe i nisu se predavali. I dosanjali su svoj san. 

Točak istorije se okreće sve brže. Rimsko carstvo je trajalo skoro dva milenijuma , Franačko par stotina godina, Sovjetsko par decenija... Vreme, u političkom i geostrateškom smislu, teče sve brže, više nema civilizacija koje su spremne da traju vekovima. Trenutno su oni koji su podrška tzv. Kosovu jaki, ali šta će biti za 5...50....200 godina, niko od nas ne može ni da sanja. Raspored globalne moći će se gotovo izvesno promeniti, gazde će postati robovi, a robovi sluge, baš kao što se dešavalo u celokupnoj istoriji čovečanstva.

Mi to verovatno nećemo dočekati, ali naša deca, unuci...hoće. I sve može da legne na svoje mesto samo ako se ne predamo, ako se ne odreknemo. Jevreji nisu odustajali i dočekali su. Učimo od mudrijih. Sve što je oteto nekako se na kraju vrati vlasniku, osim ako se ne pokloni. Poštujmo sebe i ne dajmo naše, jer ako sami sebe ne poštujemo, kako da očekujemo da nas drugi poštuju?

Održavati Status Quo i ne predavati se. To je jedino rešenje... Oni koji bi zarad nejasnih naznaka trenutno boljeg života dali deo svoje zemlje - neka se trenutno zabavljaju stvarima koje su prilagođene njihovom mentalnom sklopu...Farma...Parovi..Guča , EXIT, Grand.

Ja svoje ne dam, a kome se poklanja - neka počne od svoje lične imovine.

Komentari

Komentari