Foto: 
Redfishingboat (Mick O)

Beograd na metanskoj vodi

U dobra stara vremena, vest o tome da komšika Cica ima nešto sa komšijom Tričkom, putovala je danima. Od uva do uva, od srka kafice do "jooj, komšika, jeste li čuli...", vest da je "nešto" od Trička  brknulo u nešto Cicino, putovalo je, bogami, bar dva-tri dana! Domet antene "radio Mileve" bio je ograničen na uži komšiluk, pa je plakinjanje usta vragolijama Cice ili Mice retko kada prelazilo granice poštarskog reona.

Naravno, istinitost same priče je bila apsolutno nebitna. Dovoljno je bilo da  se kaže "ali, molim te, o ovome nikom ni reči", pa da broj obaveštenih, broj minuta provedenih kod Cice i broj ulazećih komšija poraste poput priliva stranih investicija.

Kako je 21. vek doneo rijaliti-voajerstvo, blejanje kroz špijunku u Cicinu intimu postalo je bespredmetno. Jer Cicu zna samo naša mahala, a Macu Diskreciju ceo region. I pri tom, nema potrebe da se bilo šta kiti i dodaje kada se Maca javno okitila, a Gastoz je javno opičen. A oni koji su slučajno ili namerno propustili parenje u Parovima i osemenjavanje na Farmi, biće o tome, hteli-ne hteli, obavešteni na svakoj trafici.

21. vek doneo je i nove blagodeti - internet i društvene mreže. Visoko-tehnološko prosvetljenje nacije omogućilo je da tračeraj pored granica pristojnosti sada (brzinom od 100 Mb/s) prelazi granice kontinenata. Ujna iz Adelaide i kuma iz Toronta saznaće (bez srkanja kafe) da je nova snajka imala  tri abortusa i da joj je prethodni dečko bio ćorkirani narkoman.

Pored toga, pristup internetu proširio je opšte-obrazovni nivo nacije - naprasno su svi postali eksperti za autizam, uranijum, nanoaluminijum, dejstvo elektro-magnetnih talasa na Zemljinu koru (i libido) i korenje srBstva... A kada se među instant-ekspertima probudi i neki kreativac, dolazimo do naprasnog razvoja trtomudologije (nove univerzalne nauke) gde se, u najboljoj tradiciji tračerske nadogradnje, maštom dopunjuju medicinska otkrića Jece Silikonke.

Vest "ne treba piti vodu sa česme naredna dva dana jer se u nju greškom prosuo metan pun kancerogenih čestica"  toliko je debilna da poreklo cele priče zakucava u domen pomenute trtomudologije. Jer ako je neko ozbiljan i zlonameran stvarno hteo da naplaši narod, zašto je u par rečenica nabacao toliko budalaština? Metan je gas pa ga je vrlo teško prosuti u vodu (pogotuvu "greškom"!), još teže ga je napuniti kancerogenim česticama (nepoznatog sastava!), a ograničavanje opasnosti na dvodnevnu terapiju "Hebom" (ili "Jelenkom") od strane komške toliko ofrljačko da bi svakome ko je u to poverovao trebalo oduzeti ličnu kartu, vozačku dozvolu i poslati nazad u osnovnu školu.

Ili se možda iza cele priče stoji neki  vickasti klinac koji "njuzovskom" metodom pokušava da se naruga ljudskoj gluposti i (dez)informerskim medijskim manipulacijama?

Pre neku godinu dok sam lajao protiv dilovanja HAARP-kemtrejls budalaština, palo mi je na pamet da pustim vest "Voda u Srbiji genetski modifikovana", čisto da proverim koliko je virus gluposti zarazan. Naravno, etička ograničenja su me sprečila da to uradim. Stvarno mi žao nesrećnika koji bi se na to primili jer su navučeni na low-level paranoju proizvedenu u udbaškim laboratorijama za proizvodnju sintetičkog straha.

Jer ovde samo država i vazelinski mediji imaju pravo da seju paniku. Koliko puta ste u zadnjih par godina na naslovnoj stranici "Informera" pročitali vest o državnom udaru, atentatu na Onog-koji-ne-spava, šiptarskoj invaziji na Niš... Obaveštenje da je celokupna teritorija Srbije radioaktivna, kancerogena i nepogodna za život je deo zvanične medijske kampanje, vest da je beogradska voda kancerogena je antidržavni teroristički akt.

Dakle, savet amaterskim, tračerskim dilerima panike: ako želite da izbegnete ćorku, samo u vašu izmišljotinu stavite par reči - "šiptarski", "strani", "Janković-Jeremić"... i udri, bato!

"Šiptari šalju otrovnu vodu u Severnu Mitrovicu, "Janković platio Jeremićevim parama američkog agenta da truje Beograđane", "Mudžahedini kupuju Niški vodovod"... su samo predlozi koji su - gle čuda! - nekako baš prihvatiljivi! Prosto da ih vazelinski "gloduri" šljisnu na  naslovnu stranicu braon štampe a Sarapa Marić pozove Vulina u studio.

Draga komšika "kojoj muž radi u vodovodu", ako tako postupiš, umesto krivične prijave dobićeš status dopisnika u "Informeru"!  Ili bar sendvič, čisto za uz kafu...

Komentari

Komentari