Foto: 
autor nepoznat

Opančar „agencija“: Naučnik Žeks i supermen AV u akciji – Veštačka inteligwncija (2)

„Nekako svi sad brane opoziciju od mene kao da sam ja najgori, pa nisam ja prvi počeo. Prvo REM i prepoštena i presveta Olja, zvana Zekić, a sad i predsednik lično.

PS. Napominjem po stoti put, ovo je samo satira generisana veštačkom inteligencijom, koju sam sam stvorio, i ništa van toga i nemam nameru da bilo koga uvredim ili ponizim, jednom rečju I am speaking trugh and nothing but the trugh.“

Ja govorim istinu i samo istinu, kaže naučnik Žeks, „jedan od svetskih lidera“ u oblasti veštačke inteligencije, povodom svojih otkrića u toj oblasti i nema nameru niti da vređa, niti ponižava opoziciju koja je prva počela, da bi potom kao primere onih koji brane opoziciju naveo „prepoštenu i presvetu Olja, zvana Zekić“ i  predsednika lično.

Oliveri Zekić, predsednici REM-a, svojoj političkoj istomišljenici, zato što mu je prošli put zamerila da je trebao jasno da naglasi da je u pitanju veštačka inteligencija – i on sada „po stoti put napominje da je ovo samo satira generisana veštačkom inteligencijom“. A koliko je poznato, on sada to prvi put  javno napominje i to na svom instagram nalogu – koji, kao što je opšte poznato, imaju svi građani ove zemlje, a ne na samoj televiziji pre emitovanja takvih priloga, na primer kao ono – zabranjeno za decu mlađu od 12 godina.

Nije ovde najvažnije pitanje ni da li je tu napad na opoziciju – naravno da ima i toga, ni njena odbrana. U pitanju je potencijalni napad na sve građane ove zemlje, koji – kako reče jedan komentator na fejsbuku „može da poprimi strašne razmere.“ Moglo bi sve da se negira „dok se suprotno ne dokaže“. Stručnjaci za veštačku inteligenciju, kao proizvođači tih sadržaja, će postati najplaćenija struka koja će daleko prevazići danas popularni IT sektor. Mogu samo da zamislim koje će novo oružje dobiti moje kolege, advokati u krivičnim predmetima. Uslediće serija obaveznih veštačenja predloženih dokaza u smislu da li je u pitanju original ili veštačka inteligencija, jer počinitelji krivičnih dela mogu u svojoj odbrani da se koriste svim pravnim sredstvima, što će znatno produžiti i ovako nedopustivu dužinu sudskih procesa, a to je i glavno sredstvo advokata, njihovih branitelja, da predmet dovedu do apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja. A možete zamisliti koji se tu prostor otvara za razne zloupotrebe.

U suštini, u pitanju je falsifikat – sada legalizovan, a jedina zaštita od njega morala bi da bude bar obaveza njegovog autora da ga već u trenutku objave tako i oglasi – i to jasno i nedvosmisleno na propisani način, a ne ovako kako to Žeks sada čini – na svom instagram profilu.

I umesto da je Olivera Zekič hitno sazvala savet REM-a sa predlogom da se zabrani emitovnje takvih sadržaja dok se sve to jasno zakonom ne reguliše, ona se nadgornjava sa svojim političkim istomišljenikom Žeksom, šta bi trebao da radi, a on se i protiv toga buni – dovoljno je da on to napomene na svom unstagram profilu!

Protiv takve veštečke pameti teško je boriti se, a u propagiranje toga prećutno se uključije i supermen AV koji u najnovijoj Žeksovoj tvorevinu koja se na njega odnosi, izgovara:   

„Rekao sam Žeksu da to ne sme da se radi sa opzicijom, jer ako Žeks raskomada ovu našu nejaku opoziciju, šta će meni da ostane. Koga ću ja da šajdarim i dandarim svaki dan. Meni pripada politički sukob sa ovim stručnjacima iz opozicije, a Žeks neka se bavi elitom ili neka napravi satiru samnom ako ima petlju i ako je toliko hrabar za onu njegovu satiru sa opozicijom.“

Šta reći, ni njegova veštačka pamet nije bolja od Žeksove, jer da jeste on bi odmah na tu najnoviju bljuvotinu žestoko reagovao – a ko ćuti, slaže se, sa svim što naučnik Žeks pod njegovim likom i glasom reče – i o raskomodavanju opozicije i o njenom šajdarenju i dandarenju.

Doduše, tu su u dobroj meri u pravu i jedan i drugi. Oni su se raskomadali i sami. Uzmite samo najnoviji primer. Jedan deo opozicije, predvođen ha(ha)rizmatičnim Zoranom Lutovcem, uporno šeta (nema vesti o tome gde su Dragan Đilas i Vuk Jeremić), iako je jasno (po ko zna  koji put) da im Vučić neće ispuniti ni jedan zahtev – Pusti ih neka  šetaju, umoriće se, pa čak se time otvoreno i hvali, a na njihovom skupu se pojavljuje lik sa transparentom – Vlast ubija Milovana Brkića!, oni mu zvižde – Zašto? Na drugoj strani opozicija koja pokušava da  spreči oživljavanje proizvodnje litijuma, njih dvadesetak blokiraju autoput sa konkretnim zahtevom – gde se u Skupštini zagubila peticija preko 40.000 građana o tome, uključujući i ćutanje tužilaštva po krivičnoj prijavi, koju su po tome podneli. Pa ima  li konkretnijeg zahteva od toga, u situaciji kad se oni šetači muče da smisle šta im je činiti u narednoj šetnji. Zašto im se nisu priključili?

Uz to, oni što blokiraju autoput su ogorčeni na one ispred Skupštine i optužuju Beograđane da ih problemi sela ne interesuju, u čemu ima i istine, ali uz jednu nužnu napomenu – Dragi sugrađani, vi što živite u unutrašnjosti, na se ljutite na Beograđane, imajte na umu da u Beogradu živi samo 7% rođenih Beograđana, svi ostali su vaši koji podolaziše u Beograd. 

Inače, ima jedan vic, još iz vremena Jugoslavuje, koji bi se mogao odnositi i na našu današnju opoziciju:

Ministar finansija je bio drug Smole (i Slovenci su nekada bili drugovi),  Janko ili Jože, ne sećam se više koji, bilo ih je dva. Kažu, otišao drug Smole kod nemačkog ministra finansija da traži malo kredita. Ovaj ga ljubazno sasluša, pa reče: „Dobro, her Smole, ali koje su vaše garancije. Politička situacija vam nije baš neka.“ Smole se snađe, ko svaki Slovenac, pa odgovori: „Ne brinite ništa, to mi samo malo tako između sebe. Ako nas neko napadne, mi smo ko jedan.“ „Znam“, reče Nemac, „vi ste to dokazali i kroz istoriju, ali šta će biti ako vas niko ne napadne!“

 

U mom selu ima jedan opančar.        

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari