Ivan Novčić

Rođen 27.07.1972. godine u Kraljevu. Piše poeziju, prozu, eseje i filmsku kritiku. Po struci inženjer poljoprivrede i profesor srpskog jezika i književnosti. Objavio dve zbirke pesama: Amputacija duše (2003) i Šifarnik stradanja (2008). Objavljena studija Emir Kusturica: Poetika poricanja smrti, zbirka priča Rupa od hrastove kore i knjiga poezije Suvišan čovek. Oženjen Marijom koja mu je dodelila najveću životnu nagradu ćerku Anđelu i sina Lazara.

Njene krivine su ti pomutile um, njene tvrde podloge su ti iščukale čukljeve i pete, izborala ti je njena prašina već dugo ustajalo lice, njene nepredvidivosti su ti napravile haos u duši, mali, posrnuli čoveče.

Radikalni kapitalizam, koji svake godine mutira u nešto novo, još gore od postojećeg, izbrisao nas je sa mape čovečnosti. Izbrisao je i političke stranke sa spiska onih koji bi eventualno mogli da doprinesu boljem standardu građana.

Kriminalac Amerikanac nije nužno povezan sa svojim identitetom. Stereotip negativac-neamerikanac uvek je oznaka svog identiteta i neretko države koja je negde na Istoku.

Tegovi su mu pritiskali grudi, pucketalo je to srce kao dno lončeta natoplјeno vodom na razbuktalom šporetu.

Parkirao je auto u svoju garažu i ušao u kuću, ruke su mu se tresle, osećao je gorčinu u ustima koja su se sušila. Glava mu je bila kao od olova, srušio mu se čitav svet. 

Započeti novi život, anestezirati prošlost, ubiti tu nakazu od sećanja, razmišlјao je.

Predstavljen kao reformator i čovek pun energije koji želi da doprinese boljoj socijalističkoj zajednici, iza Ivana Stojanovića krio se neobuzdani lik karijeriste koji je radio sve ono što i njegovi prethodnici, samo sa naglašenim pseudoentuzijazmom i parolom: cilj opravdava gaženje i preko mrtvih.

Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanja žustro, ostavlja utisak sveznalice, čoveka za opštu praksu, a ustvari radi se o manijakalnom neradniku ekstra klase, čoveku koji je izbegao da nosi teret koji je nosio njegov narod svih ovih decenija.

5. oktobar je u običnom narodu, koji nije projektovao budućnost, nego rizikovao živote za viši cilj, imao junake sa Košara. Kada se sve stišalo, onda je nastupila Šesta flota.

I kao da se tamo preko Drine, okruženi onima koji iščekuju njihovo gašenje, nalaze neki Kurdi i Amiši, a ne naša braća iz Republike Srpske, i da uostalom treba da nas bude briga kakva je njihova sudbina.

Pages