Ivan Novčić

Rođen 27.07.1972. godine u Kraljevu. Piše poeziju, prozu, eseje i filmsku kritiku. Po struci inženjer poljoprivrede i profesor srpskog jezika i književnosti. Objavio dve zbirke pesama: Amputacija duše (2003) i Šifarnik stradanja (2008). Objavljena studija Emir Kusturica: Poetika poricanja smrti, zbirka priča Rupa od hrastove kore i knjiga poezije Suvišan čovek. Oženjen Marijom koja mu je dodelila najveću životnu nagradu ćerku Anđelu i sina Lazara.

Ugojeni postpetooktobarski gmazovi i narcisi bez lica smatraju da je nečasno braniti svoju državu, ali je časno biti sebični korisnik svakog dinara iz državnih i opštinskih jasala. Zato se u prvoj koloni, ispred heroja nacije, postavljaju dezerteri kao heroji novog doba.

Tako dolaskom nove vlasti, Kraljevo od kulturnih manifestacija, pored pasuljijade, projade i drugih jada, ima ORU — melanholično podsećanje na dane radnih akcija u Brozovoj Jugoslaviji gde partijaška udruga sebe počasti trodnevnim proleterskim druženjem...

Sistem koji je stvorio parazitsku ekonomiju, korupcijski kanal, katastrofu koja guši budućnost u oba tabora ima svoje miljenike. Ovde se vodi borba ko će da bude prvi do jasala, a ne borba za promenu sistema.

Kulturnu politiku kreiraju političari koji ne razlikuju kulturu od estrade i, što je najgore, kao doktori nauka za svoje pomoćnike i gradske ministre biraju cvećare i metaloglodače...

Uhapsiti babu koja je ratni zločinac, državni nepriljatelj broj jedan, najveća je progresivna snaga ove vlasti. Babi suditi za počinjeni zločin, jer je rasturila državnu kasu švercovanim vezicama luka, spas je za čovečanstvo i budućnost planete.

Imao sam prilike da upoznam široke društvene slojeve: apotekare, lekare, inženjere, poljoprivredne proizvođače, pčelare, magacionere, šofere i da kroz nezvanične razgovore dođem do njihovog psihološkog profila, ali nigde nisam upoznao toliko mamlaza kao u oblasti koja se zove kultura.

Ništa tako jednostavno ne iritira i ne zgražava kao uspostavljena alternativa u nekakvoj takozvanoj građanskoj Srbiji koja u leptir mašni i uštogljenoj poziciji kulturno i gospodski prdi.

Njene krivine su ti pomutile um, njene tvrde podloge su ti iščukale čukljeve i pete, izborala ti je njena prašina već dugo ustajalo lice, njene nepredvidivosti su ti napravile haos u duši, mali, posrnuli čoveče.

Radikalni kapitalizam, koji svake godine mutira u nešto novo, još gore od postojećeg, izbrisao nas je sa mape čovečnosti. Izbrisao je i političke stranke sa spiska onih koji bi eventualno mogli da doprinesu boljem standardu građana.

Kriminalac Amerikanac nije nužno povezan sa svojim identitetom. Stereotip negativac-neamerikanac uvek je oznaka svog identiteta i neretko države koja je negde na Istoku.

Pages