Foto: 
autor nepoznat

A ti budi bolestan, ako smeš

Pre samo stotinak godina bila je neviđena sramota biti odbijen u vojnoj službi zbog ravnih tabana. Devojke nisu htele da se udaju za ravnotabanaše, jer su smatrale da je nesposoban za vojsku, po pravilu nesposoban i za život. Ipak, mnoge su saznale da je manjak u čizmama nadoknađen viškom u gaćama, i milom prilika poudavale se za njih. Srećnici koji su odbijeni u vojnu službu zbog upale pluća ili čestih srčanih skočkića sa infarktom u najavi, bili su maženi i paženi pogotovu ako su iz ekonomsko jakih porodica. Devojke su se rado udavale za njih, znajući da dragi neće još dugo, a biti mlada, atraktivna i bogata udovica bila je privilegija. A onda, nemilosrdna potraga za novim tuberantom. Pa, ti budi bolestan, ako smeš.

U današnje vreme omladincima zrelim za vojsku je sramota otići u kozmetički salon i reći da ga par meseci neće biti, jer mora da služi vojni rok. Generacije bi ga smatrale bolesnim partibrejkerom, a bolestan ne može služiti vojni rok. Neverovatna tragedija usled bolesti je zadesila i našeg ministra odbrane, koji zbog veoma principijelne inteligencije trogodišnjaka nije bio u stanju da služi vojsku, a toliko mu je žao zbog toga da svako jutro otplače bar nekoliko sekundi. To mu je izazvalo mnoge traume, pa mu je predložena hospitalizacija na psihijatriji sa ciljem konstantnog posmatranja. Iste traume preživlja, sa nadljudskom borbom protiv njih, i predsednik države koji radi 72 sata dnevno, jer mu ambasador jedne daleke zemlje svakodnevno donosi nove direktive, koje istraumirani predsednik ne može ni da pročita, a još manje da shvati. Zato bi bilo vreme da mu se predloži deoba sobe sa ministrom odbrane. Hospitalizacija bi trebalo da im prija obzirom da imamo najmodernije državne zdravstvene ustanove, sa savršenim održavanjem koje otklanja čak i najmanji kvar u rekordno vreme, dok poznavaoci natalnih karata tvrde da je vreme beskonačno. Dokone spremačice u njima su modernizovane i opremljene su najmodernijom opremom za prikupljanje otpalog maltera sa vlažnih zidova, a prozorskim šarkama je dosadilo da budu konstatno zategnute, pa su se opredelile za promene, zahvaljujući značajnom uticaju istrulelog drveta prozorskog okna, a mnoge zidne pločice su odlučile za migraciju. Poželjno je svaki hospitalizovani bolesnik ponese od kuće svoj krevet, posteljinu, pribor za jelo, sredstvo za pranje pribora za jelo, a po mogućstvu i toplu vodu za pranje pribora za jelo. Pa, ti budi bolestan, ako smeš.

Niko zdravog čoveka ne tera da bude bolestan, pa ako se neko i razboleo, razboleo se zato što je tako hteo. Dakle, sam je kriv. Zašto bi se onda sestre i lekari obilaženjem i lečenjem trudili oko bolesnih, žrtvujući time svoje dežurno vreme predviđeno za međusobne erotske aktivnosti, ili za zasluženi pojedinačni odmor zbog predstojećih kućnih aktivnosti. Pa, neka onda neko kaže da je lako biti lekar. Treba im platu povećati bar za 492.284,3002 %. Dijetalne obroke dobijaju i oni koji nisu na dijeti, jer zaposlene u kuhinji nisu raspoložene za kupovinu hrane koju mogu iz bolnice odneti kući za dž, i tako nesebično nahraniti gladna usta svoje kuće. Trebalo bi ih nagraditi za humanost na delu veeelikim mišićavim komadom mesa valjkastog oblika, u top formi. Kulminacija erotskih aktivnosti sposobna je da proizvede blagu amneziju, pa sestra zaboravi i kako se zove, a mogućnost da zna šta koji pacijent od lekova troši ravna je ničemu, što pacijentima ponekad daje mogućnost degustacije tuđih lekova. Pa, ti budi bolestan, ako smeš.

Svaki jedan hospitalizovani garantovano je zamorče za testiranje novih lekova, a potencijalno je i donator organa, samo da bi se izbegla nova svetska ekonomska kriza zbog povećane potražnje tržišta. Znači, ako ti se desi nešto ozbiljno kada voz spiči atobus u kojem si se desio u pogrešnom trenutku, i budeš hospitalizovan bez bubrega, jednostavnom matematikom lekar zaključuje da je mnogo jevtinije da ti uzme srce nego da ti nabavi bubrege, koje verovatno ne možeš ni da platiš. A onda, magijom bez posebnog rituala, lekar se pretvori u mesara. Dijagnostika je na alarmantnom nivou, jer ubode komaraca vide kao variolu veru i dižu uzbunu zbog moguće pandemije. Naravno, farmaceutska industrija očekuje visoke poslovne rezultate, a ti budi bolestan, ako smeš.

Komentari

Komentari