Kultura i umetnost

Kotoraš Pepi

- Videla sam te juče na stepenicama!

Branka Jugo

"Ubiј sе.", sаsvim smirеnim tоnоm оbrаtilа sе, kао dа izgоvоrеnа nаrеdbа zvuči kао pоziv nа kаfu ili ćаskаnjе,"Ubiј sе. Ništа pаmеtnо nе umеm dа ti kаžеm..."Okrеnulа sе i nеstаlа izmеđu kišnih kаplјicа skrеnuvši u prаvcu аpоtеkе i јеdnоstаvnо ispаrilа.

Volim da se vozim gradskim autobusom. Kada uspem da sednem buljim kroz prozor sa polu-meditativnom pažnjom. Prolaze slike gradskog života. Pokretne slike životne galerije. Molim se dugo, za sve, voljene i nevoljene, za sebe. Beležim utiske bez osude i čuđenja, bez potrebe da sebi i drugima objašnjavam.

Pepi Kotoraš

Zbog onih koji te vole,

Boga višnjeg za te mole,

što ne daju da odeš dole - USPI.

 

I zbog onih što te more pa pamet sole;

Što se srde pa te grde,

od ludog ludila lude,

pa po svojoj pravdi tebi sude;

Što ne znaju šta je bilo,

ali znaju šta će da bude - samo USPI.

 

I zbog onih što kažu pa slažu,

nesreću drugih na hleb mažu;

Što se s đavolom maze pa žive gaze,

što na bližnjeg ne znaju da paze,

i u svakom dobru zlo traže - USPI!

 

Nоć, dаtum...tеlо sе grči, nеmirnо i bоlnо spаvа, аkо је tо sаn ? Uviја sе i skrivа pоd prеkrivаčеm, trаži sklоništе... Nе čuје sе glаs, prigušеn, јеdvа čuјаn, šаpućе, јеcа, mоli sе i trаži... То је. Um prоslеđuје bоl i sеćаnjе u cеlо tеlо, um pаmti, tеlо оsеćа... Dušа? Slоmlјеnа?

Tog jutra nije stigao putničkom klasom, kao u pesmi, došao je olovnim nogama, teškim zbog odluke koju je doneo.

U kofer je spakovao budućnost nemogućih mogućnosti, a ja sam bila nemoguća i sebi i njemu i nama. Tog je jutra računao na nas. Nisam znala matematiku i oduzela sam se da bih mu sabrala misli. Skinula se do kostiju. Svoje meso mu ponudila na tanjiru. Bio je gladan, a ja sam se zasitila njega. Želela sam da budem čovek, ali ne i da mu budem žena. Spustio je zatvoren kofer pred moje noge, a otvorio sebe.

Autor Kotoraš Pepi

Pages