Mesta i sudbine

Kiša, dan devetnaesti. Beskrajni trenuci nesvanulih, mokrih i blatnjavih dana i neprivlačnih parkova i ulica kojima šljapkaju smrknuta lica i pokisli psi. I ja među njima. I ne pitajte ме zašto se nisam spremila za ove nepogode! Ma, svi smo dobro obuveni i odeveni a ipak nespremni. Od glave do pete tapacirani nepromočivim, neprobojnim materijalima za odoljevanje svim ratnim dejstvima. Ali ne i kiši. Hudinijevskim metodama pronalazi pukotine u hermetičkim modnim ansamblima i podmuklo natapa santimetar po santimetar.

Oktobar. Volitelji jeseni, zaista bih želela da vas razumem! Koliki treba da si zaljubljenik u „kolorizovanu“ prirodu i bogate „darove“ jeseni i sve ostale atribute koje je ista lukavo prisvojila i samoproklamovala se najlepšim godišnjim dobom?!

Postoje izvesna mesta na kojima možemo osetiti mir, rasterećenje a zatim i nalet nekakve neobjašnjive energije koja može narasti u ushićenje i magiju. Takva mesta Estonci nazivaju mestima moći, mestima zasićenim posebnom vrstom energije i pozitivnim uticajima na zdravlje, svest i blagostanje. U Estonji ima mnogo takvih mesta gde su se, prema legendi, ostvarivale želje i lečile bolesti. Neka su i danas vrlo posećena.

Ukoliko čujete frazu „antički Talin“, zazvučaće vam besmisleno i potpuno neočekivano, kao „srednjovekovni Njujork“ ili „barokni Zimbabve“. Međutim, sa božanstvima drevnog Panteona i elementima antičke arhitekture možete se upoznati upravo na ovom mestu. Istina, karijatide, razni likovi, božanstva, danas su u dosta lošem stanju, okrnjeni i ruinirani do neprepoznatljivosti i mada je od trenutnog pomodarstva sačuvano vrlo malo, obrisi reljefa na starim zdanjima ipak ukazuju na postojanje „Revalskog Akropolja“.

Malobrojna i živopisna, prepoznatljiva po svom folkloru i različitostima, neukalupljiva i naizgled neukrotiva, svojevrsna nomadska skupina, od samog dolaska na ove prostore u 16.veku pa do današnjih dana, marginalizovana, izložena najrazličitijim neprijatnostima, izazovima i neravnopravnoj borbi za egzistenciju.

Užitak ispijanja kafe posebno je iskustvo rasprostranjeno širom sveta, pa i u Estoniji. Kao jedno od najpopularnijih pića, kafa je svojim mirisom, ukusom i višestrukim učinkom na čula, osvojila najvažnije mesto u dnevnim obavezama svakog pojedinca. Nezamenljivi su osećaji budnosti i osveženja koji dolaze sa prvim gutljajem tople kafe iz skupocenih aparata. Posmatrano sa strane, deluje otmeno, bez mnogo emocija, čak hladno i proračunato, onako, baš estonski.

Rešavanje vitalnih i gorućih pitanja za neku zemlju, zatim onih manjeg prioriteta, kao i onih za koje se ne nalazi izlaz i čije rešenje ne daje uvek najbolje rezultate, dovodi do popriličnog frustrirajućeg zamora i prezasićenja, gotovo redovno do stresa, i tada se, kao najbolja terapija, po savetima vrhunskih stručnjaka, primenjuje boravak u prirodi i rekreacija na širokim zelenim prostranstranstvima bez kraja. Ukoliko su nedostupna, kao zamena za njih može poslužiti i dvorište, veliko, bogato raznovrsnom ponudom i najbolje ako je komšijsko. 

Kolorizovana, ilustrovana, sa „harmonično objedinjenim likovno-estetskim i vaspitno-obrazovnim kvalitetima“. Zaslužuje posebnu pažnju i posvećenost čitalaca. Radi se o brošuri naslova BUDI SPREMAN. Bila je potpuno besplatna, a na ponudi se mogla naći u svakom poštanskom sandučetu. Da je kojim slučajem objavljena u Srbiji, nastala bi trilema, jer su na snazi najmanje tri osnovne i još sijaset pomoćnih kriza.

Pages