Nikola Trifić

Završio je Pravni fakultet. Pored pisanja poezije i proze, bavi se i novinarstvom. Rođen je 22. maja 1989. godine u Prištini. Živi u Nišu.

Bila je ovo 21. godina 21. veka!? Kinezi su je vodili kao godinu bivola; neki drevni narodi su je još pre čitavog milenijuma unapred okarakterisali kao godinu zmija i utvara; Šekspir bi je verovatno nazvao godinom budala, dok bi je Dostojevski još verovatnije preimenovao u godinu idiota?! Ipak, šta god i kakva god da je bila, 2021. ide "ad akta", a na njeno mesto dolazi dvadeset i druga godina ovog stoleća. Nova 2022. Možda bi za nas i našu budućnost bilo najbolje da je doživimo kao "godinu ogledala".

Ime ti ćutim.

Krijem ga od baksuza i vragova kletih;

Od svoje želje puste da ne poludim,

da ne počnem sebi da se svetim,

što sam poverovao u prokleto,

od Boga uzeto,

od Boga oteto,

u reči: Volim te;

Kada na ovom svetu samo tišina i pogled znače ljubav.

N...

 

Pamtiću te, moram.

Nosiću te kao žig na koži ispod koje pečeš i boliš.

Uplašena travko što orahu iščupa koren;

I od hrasta napravi trsku!

Otrovna voćko, što mi zaliči na polen?

Crni usude na ubogom krstu.

Egzorcizam je prilično rigidna metoda, a i podrazumeva da se đavo nalazi u vama. Mi ovde govorimo o đavolima oko vas u vidu pogrešnih intimnih partnera, pogrešnih prijatelja i pogrešnih saradnika. Takođe, „deljati“ glogov kolac, nije baš najpopularniji način – a pride može da bude i krivično kažnjiv. Biće dovoljno da svim vragovima vašeg života prosto okrenete leđa i da ih pozdravite jednim doviđenja. Istina to zna da bude teško. „Ne lezi vraže“ nije džabe rečeno.

Potraga za idealnim emotivnim partnerom je vrlo slična kupovini patika. Uđeš u butik, vidiš određene patike, probaš ih, prošetaš malo sa (u) njima, sviđaju ti se, pomisliš kao stvorene za tebe, ali kažeš: "Gde da uzmem baš prve na koje sam naišao". Naravno, to prati ono ljudsko i prokleto: "Ja mogu i zaslužujem bolje". I tako, vođen time zahvališ se prodavačici ili prodavcu i nastaviš dalje. Prođeš još 100 butika, probaš još 100 pari patika i na kraju ti postane jasno da su one prve bile najbolje. I šta ćeš?

Princip zаvоđеnjа žеnа i оsvајаnjа pоdrškе nаrоdа u pоlitici је vrlо sličаn: Аkо kаžеš оnо štо misliš - nеćеš dоbiti оnо štо žеliš. Е sаd… Pоslе оvе izrеčеnе tvrdnjе ili kоnstаtаciје - kаkо vаm drаžе, mоždа bi bilо nајbоlје dа kаžеm оnu bеzоbrаznu rеč kоја pоčinjе sа „ЈЕ“, а zаvršаvа sе sа „BIGА“, аli zbоg оzbilјnоsti tеmе i оpštеg kvаlitеtа јаvnоg diskursа, rеšiо sаm dа vаs pоštеdim - а sеbе lišim prоstаklukа. Nаrаvnо, mоždа sе vi nеćеtе slоžiti sа mnоm? Pоgоtоvо аkо stе dаmа? Моždа vаm оvе rеči zvučе prеvišе grubо, аli vеruјtе- nе gоvоri tо pаkоst i zlоbа.

Opšte stvari o ljudima (internacionala)

- Svako se trudi da bude najbolji i najveći u grupi kojoj pripada - pa i budale!

- Toliko smo tupi da smo se izoštrili u tome.

- Najvažnije je da shvatiš da neke stvari ne možeš da shvatiš.

- Čovek je kao kupus... Da bi opstao i dugo trajao - mora da se pokvari.

Eno ide istina, dronjavo obučena; grbava, mršava; krvava, pretučena… Ovako je nekada pevao Bora Đorđević. Nekada – u za istinu srećnija, ili bar manje tragična vremena, kada je ona bila tek mučena i tučena i kada su njene lučonoše svesno prihvatale dronjke na svom telu kako bi sačuvale čistost svoje duše. Ipak, ko bi rekao da će ta, svakako zla vremena, danas stvarati utisak „boljih vremena“. Tada se istini prilazilo sa strahom i sa blagim animozitetom. Danas je sve drugačije. Danas se istina mrzi iz dubine duše.

- Zašto se moliš koji vrag?!

- Zašto i za koga?

Vožd je začuđeno gledao u Jovana dok je ovaj u klečećem stavu, jecajući izgovarao Oče naš.

- Izvinite gazda, moram! Za spas duša: i njegove i naših. Izvinite, ali tako mi je lakše.

Vikaj me noćas,

želim da te čujem.

Prezren i sam

kraj pendžera bdim.

Svoj grob si kopam,

tuđu sreću kujem;

Vikaj me,

noćas,

ja ne želim da spim.

 

Vikaj me nežno -

kô što sestra vika,

palog brata kome vrag uze kroj.

Vikaj me strasno -

kô što deva vika,

kad joj telo traži drugog tela poj.

 

Vikaj me golubice,

grešnice;

Ti prezrelo grožđe,

moje duše rat.

Budan tvoju blagost snujem.

U svom korovu gnjilom,

Za razliku od onog čuvenog - epskog boja, koji se desio pre nešto više od šest vekova, a koji je u odnosu na značaj i srazmeru bio u rangu sa najvećim ratovima na svetu tog doba, ovo novo očekivano i predvidljivo isukivanje mačeva, biće u pravom smislu te reči - bitka, neko će reći i "borbuljak", ograničenog inteziteta i trajanja - u kojem je s obzirom na odnos snaga dve zaraćene strane i aktuelni trenutak međunarodne političke scene, lako predvideti epilog: Srbi će potisnuti Albance sa severa Kosova i Metohije...

Pages