Foto: 
autor nepoznat

Kraljevina, pa u Estoniji (pisma iz Estonije)

Estonija je bogata ostrvima. Postoji čak 2222 morska ostrva i 133 jezerska. Mogu se pohvaliti izuzetnom prirodom, istorijom, kulturom, tajnama, a ona manja komforom i privatnošću. Ostrvo Sarema je najveće, na njemu se krije najveći meteorski krater, čudna šuma, najstrmije litice, najlepša ostrvska tvrđava. Poznata je i po tome što je na njemu registrovan prvi slučaj nedavne belosvetske pošasti koja se zatim proširila na celu Estoniju. Ipak, najčudniji utisak ostavlja saznanje o postajanju kraljevine Torgu. „Prava“ kraljevina koju predstavlja i vodi „pravi“ kralj. On pri tom nosi „pravu“ zlatnu krunu. Dobro, pozlaćenu, za koju je položena suma od čitavih pet stotina evra.

Posle sticanja nezavisnosti, administrativna reforma iz 1992.g. u Estoniji „ispustila“ je nadležnost nad Torguom proglasivši ga eksteritorijalnom oblašću. Tamošnje stanovništvo je tako izgubilo samoupavni status, ustavno pravo da organizuje život preko lokalne vlasti, da učestvuje na izborima itd. Iste godine, sedmorica aktivista, članovi poluparodijske rojalističke partije, osvojili su mesta u estonskom parlamentu. Rojalista Kiril Tejter , bivši policajac, poznat po „start up“ nastupima u parlamentu, ukazao je na kršenje ustavnih prava stanovništva i podneo nacrt zakona o formiranju kraljevine Torgu kao lokalne samouprave. Kako se ovo nije kosilo sa Ustavom Estonije, uskoro je proglašena kraljevina i obavljena zvanična ceremonija postavljenja Kirila Prvog za prvog kralja jedine kraljevine u Estoniji.

Kraljevina Torgu nalazi se na krajnjem jugu ostrva Sarema i broji 342 stanovnika. Ima svoje nacionalne simbole, zastavu, grb, himnu, poštanske marke, novac. Torgu talir je valuta koja se koristi paralelno sa evrom. Njegov kurs vezan je za cenu boce od pola litre estonske bele votke Viru u jednoj lokalnoj prodavnici. Tokom 30 godina postojanja kraljevine, talir je porastao s 1,60  na 10,88 evra ali u dogovoru sa vlasnikom prodavnice, a on je uvek voljan za saradnju, postiže se odgovarajući kurs.

Novčići su na visokoj ceni kod numizmatičara.

Kraljevina Torgu ne oporezuje svoje građane. Prihod Državnog trezora sastoji se od dobrovoljnih priloga njenih stanovnika i prihoda od prodaje suvenira sa kraljevskim simbolima.

Zamišljena mikro-država Torgu danas ima novog vladara Kristijana Prvog, izabranog referendumom, inače sina počivšeg kralja Kirila Prvog.  

Autor Olgica Marinković

Komentari

Komentari