Foto: 
Leslie

Crna ovca

Pitam se, da li bi čovek mogao da spakuje svoje zlobne ideje u neki sanduk, da ih zaključa u tom sanduku, a ključ baci u neistražene dubine zaborava? Da li bi mogao da gleda istim očima na svakog drugog čoveka, a da zanemari njegovo poreklo, boju kože, veroispovest, socijalni status i neke druge atribute? Pa, mogao bi, kada bi hteo.

Ali, neće. Neće, jer oseća potrebu i težnju da bude superiorniji, materijalno bogatiji i da se dočepa pozicije sa koje može da vlada. Postaje crna ovca stada, ali mu je to nevažno, jer na svojoj strani ima ovčarske pse, koji drže belo stado na okupu, pod kontrolom. Povlači za sobom još nekoliko ovaca, čije runo iznenada promeni 150 nijansi sivog, i tako stvara upravljački mehanizam stada. Naravno, instrukcije dobija od čobana, koji samo nadgleda stado i raspolaže svim dobrima stada. Narod se ugledao na ovce, pa tako i živi.

Narod želi promene, ali njih, nekako, baš i nema. Prilaze nam izbori, a stranački lideri kalkulišu koalicijama, ko sa kime, ko kome, kako i koliko duboko. Ali mi imamo samo jednog, izuzetno podobnog, da bude čak i zvanični predsednik države. A to je mali vuk. Nesebično ću glasati za malog vuka, čim se bude kandidovao za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, pa neka i jadni i napaćeni Ameri vide u kakvom blagostanju živimo u Srbiji. S obzirom da je veoma dobro savladao gradivo raspolaganja i deobe državne teritorije i resursa, moglo bi se desiti da Srbiji pripadnu Nijagarini vodopadi, što bi, na opštu radost, uzrokovalo još jedno poskupljenje električne energije. Srbija bi mogla dobiti i folklornu grupu Indijanaca, koji bi plesali oko vatre, prizivajući kišu u sušnim periodima. Kulturno i korisno.

Glasaću za prepodobnog njega i ako se kandiduje za verskog vođu Arapskih zemalja. Arapi bi time dobili ćirilično pismo u latiničnoj koverti, osnovne škole bi dobile ime Ćirilo Metotije, a za neznatnu količinu nafte dobili bi i uputstvo, kako da svinju od 100 kila pretvore u 300 kila svežih čvaraka. Sa toliko čvaraka, Arapi više ne bi morali da se obrezuju. A oni koji su već obrezani imali bi fantastičnu mogućnost da u kozmetičkim salonima vrše nadogradnju obrezaka, po promotivnim cenama. Unapredio bi i svemirski program Jordana, otvarajući kovačnice na mesecu, pa bi Mujo imao gde da kuje konja. Dubai na vodi pretvorio bi u Dubai pod vodom, što bi otvorilo nove turističke destinacije za milione riba.

Moj glas mu je zagarantovan u kandidaturi za lidera Kine. Kinezi bi ubrzo postali kosooki Srbi, pravi hrišćani, a Srbija bi postala najmnogoljudnija svetska velesila. Po njegovom projektu, graditelji Kine bi puteve revolucije pretvorili u magistralne zemljane puteve, anatomski prilagođene za zaprežna vozila, sa sve brzom trakom za dva vola, po uzoru puteva Srbije. Šajkača i opanci bi dobili svoje mesto u nacionalnom grbu srpske Kine, a trubači bi na svakom ćošku svirali kineski moravac. Japan bi se dobrovoljno priključio novoj, najvećoj Srbiji i postao najnovija republika Srpska, što bi opravdalo već poznatu uzrečicu Srbija do Tokija. Firma Kawasaki bi promenila ime u Kahva & Sake, i brzim motociklima vršila dostavu kafe i pića na kućnu adresu.

U svakom slučaju, glasao bih za njega da se kandiduje bilo gde, samo šta dalje odavde. Ako je već svetski čovek, neka ide po svetu, jer sve što je lepo kratko traje, a ovo naše lepo neka traje što kraće.

Komentari

Komentari