Foto: 
autor nepoznat

Gospodin Manitu

Gospodin Manitu je rođen u nekom davnom trenutku, negde u južnobanatskom delu severnog dela američkog kontinenta, gde je bio top model folklora lokalne religije. Svoju bogatu karijeru je započeo tamo gde se i rodio, a odrastao je odmah po rođenju jer nije bio raspoložen da proživljava čari detinjstva i postpuberteta. Domorodački Tulipani su u njegovu čast rezbarili toteme umesto hramova, jer u to vreme još nisu sklopili ugovore sa kineskim građevinskim preduzećima. Bilo je mišljenja da se velelepni vigvam hram napravi od granja i kože, ali su lokalni bizoni uložili nekome žalbu zbog varljive cene kože na tokijskoj berzi, a statističari tvrde da je i suvo granje organizovalo neke mirne proteste. Osim toga, pripadnici drugih plemena u tranzitu pomislili bi da se gradi sala za svadbe i poslovne proslave, pa se od tog projekta nevoljno odustalo. U slučaju opšteg nezadovoljstva indijanci se okupljaju oko totema i glasnim šapatom mitinguju, nadajući se razumevanju i dobroj volji gospodina Manitua, a koji, kao i obično nije prisutan i nalazi se u istraživanju dekadentnih sila ničega u okolini nečega. Samo se retki pojedinci neprimetno oglašavaju tihim urlanjem. U eri elektrifikacije plemena, totemi su korišćeni kao stubovi dalekovoda, pa im je brza pošta stizala za samo pola godine. Ipak, gospodin Manitu nije davao puno značaja totemskoj praksi, jer je uvek bio zauzet praktikovanjem kurobolje, koju je obično lečila neka atraktivna Indijanka. Onako, u prolazu. Pa, može mu se.

Za gospodina Manitua kažu da je neko vreme bio zamenik načelnika udruženja hendikepiranih flegmatičara, pa obernačelnik iste lige, pa feldmaršal udruženja, a koji je uspeo da samo svojim nadljudskim naporima pobedi i samog sebe svakog devetog dana u nedelji, a pogotovu dva puta ako je bio sposoban za dva puta. Dakle, seo je na tron. Isključivo iz melanholične monotonije proizvodi sušu ili poplavu, u zavisnosti od koeficijenta ličnog suvereniteta dobijenog iz kvaliteta pejotla i ukupne dužine lule mira. Iako trenutno ima titulu gospodara poznatog univerzuma trećeg nivoa, po svom ličnom ubeđenju samo je šegrt u branši, ali još je mlad i perspektivan, sa progresivnom tendencijom. Nabacio je dresiranog labradora sa istribaliranom bradom i produhovljenom flegmatičnom vitalnošću posle ulovljene koke. Pokazao je visok stepen kultivacije sa upotrebom izrazite flegmatike, a povodom izvora nepoznatog porekla da je Putin skinut sa vlasti, majku i čukunbabu Rusiju zauzeli migranti, a na Crvenome se trgu gradi džamija. E, baš vala zato na vrhu totema nema ni krsta, ni polumeseca, ni instrumentalnog dueta srpa i čekića, a ni Budinog nirvanisanja. Zahvaljujući peskarenim naočarima naročito jasno vidi sudbinu smrtnika na zemlji, a pogotovu pod zemljom koju je blagoslovio svojim blaženim osmehom i blago telećim pogledom. Skala adrenalina probija granice realnosi, pa postaje nadrealična flegmatura flegminističkog sveta. Kada god se zagledao u neku zrelu devojčicu, on je diskretno posmatrao svojim čarobnim osmehom, čime je ona u trenutku postajala slučaj za posmatranje. Ali, obzirom da je ekstremno gluplja od njega, ima dobre šanse da postane model na svečanom otvaranju izložbe divljači, ali i domaće stoke. Pa, ko šta voli. Ekspert je rimskog prava, bašaidskog kriva iz Krivaje, i ladnog piva kojim grlo zaliva, u carstvu b vitamina i meskalina, a posle njegove akcije modeli postaju demolirani modeli, odnosno demodeli. Samo ako ga nije mrzelo da se cima. Bizone je frasirao tako da su se sami drali, čime su klasificirani kao bizoni samoderi, ali samo kada je imao posebne interese, što je ekstremna retkost monotone svakodnevice u istoriji božanstva. Inače, za sve je pokazao interes koliko i za brigu o antilopama u prirodnom lancu ihrane, a najčešće je pokazao ništa, što je i mnogo više od očekivanog.

Svi smo rođeni pod nekom zvezdom sreće ili nesreće, ali zvezda je zvezda i nećemo joj gledati u zube, jer nije konj. Sreća se nalazi svugde, ali je često teško dostupna. Kao i Manitu. Čovek ponekad može kontrolisati svoju sreću. Ipak, ako gospodin Manitu ne uplati loto tiket, ostaje suva kukuruza i moraće da menja pravila igre, ako misli da ostane gospodin Manitu. A, možda ga i baš pa zabole za tiket, i još koje čega. Ono kao, šta je pisac time hteo da kaže? U svakom slučaju, ako si me uošte razumeo, objasni mi da i ja razumem.

Komentari

Komentari