Foto: 
Rick (瑞克)

I tako Bog stvori svet - 1. deo

Od svoje druge godine zabavišta pa sve do poslednjeg velikog praska gospod Bog se uvek pitao ko je stvorio njega kada je on tvorac svega. Zato je jednoga dana, smoren i blago depresivan, moglo bi se reći ubedačen, odlučio da realizuje svoju ideju iz trećeg razreda jaslica. Pojeo je šest porcija pasulja i posle nekog vremena napravio je novi veliki prasak, nadaleko čuven po svojoj blještavosti, a onda je udobno zavaljen u svoj omiljeni oblak za relaksaciju otvorio pivo i započeo modelovanje posledica velikog praska. Jedna kap piva mu se slučajno odbila od brkova i pala je na jednu užarenu lopticu koju je naglo ohladila, pa je gospod odlučio da ohlađenu lopticu nazove Pivkan, u čast pivu. Ali, slika peščanih pustinja mu se nije baš dopala, pa je poslao dve kvalitetne pljuvačke, profiltrirane u zvezdanoj prašini, da bi napravio okean, a jedini kontinent je nazvao Srbija, što na jeziku bogova nekog drugog univerzuma znači zemlja. Obzirom da je planirao nezvaničnu posetu Pivkanu da bi se iz blizine divio svojoj kreaciji, poslao je brzom poštom deo omiljenog oblaka koji je tapacirao Pivkana. Ipak, greška na 1764-oj decimali u proračunu toplote i okeana dovela je neverovatnih isparenja okeana koja su stvarala nove oblake, pristojno natopljene. Tako je Bog saznao kako nastaju oblaci, a utrošio je čak nekoliko minuta da skonta kako da ih kontroliše.

Oblaci koji su postali teški i sami sebi povremeno su se praznili i natapali Srbiju, što mu je dalo suludu ideju da stvori život. Zato je dao nalog Iliji Gromovniku da spiči jedan manji gromčić u centar Srbije, a da iz tog gromčeta iznikne drvo. Ilija je obavio svoj domaći zadatak, a drvo se odmah stvorilo i započelo usvajanje spoznaje života. Bogu se drvo dopalo i napravio mu je manje tamno ljubičaste duguljaste plodove, ali nije znao kako da ih nazove. A onda se setio fleke takve boje koju je nekada imao ispod oka, pa je plod drveta nazvao šljiva. Vremenom je skontao da od ploda šljive može da stvori i pristojnu rakiju, a Ilija Gromovnik mu zamalo nije dao otkaz kada je čuo da treba da izrafališe šume šljiva. Naravno, nekoliko bokala šljivovice je fundamentalno promenilo Ilijino mišljenje. Ali, Bog je ponovo upao u depresiju jer nije znao šta da počne sa toliko šljiva, pa su mu savetnici predložili da smisli neke nove voćke. Rezultat toga je bio veliki izbor novih vatrenih voda zbog kojih su anđeli padali s krila usled proizvodnje i degustacije destiliranog voća. Tokom sledećih nekoliko miliona godina Bog je stvorio još mnogo raznog cveća i drveća, a Srbiju tako obogaćenu florom pretvorio je u raj. Ipak, to je Bogu stvorilo nove brige jer je naučio kako da napravi raj, ali nije imao pojma zašto da ga napravi. Zahvaljujući prepečenoj šljivi, desila mu se ideja da stvori i pokretan život koji će uživati u nepokretnoj flori, pa je za kratko vreme po svom izgledu osmislio veliki broj raznih živuljki koje su se kretale uspravno, na dve noge. Ali, taj impozantan broj živuljki je ubrzo počeo da se kreće četvoronoške, jer je slabo podnosio prepek šljive, a shvatio je da je padanje sa manje visine manje bolno. Samo jedna vrsta je uspešno podnosila šljivovicu i nastavila je da se kreće na dve noge, pa je Bog tu vrstu nazvao Srbin, po nazivu kontinenta. Prvi Srbin je imao tu čast da kao privezak dobije dve šljive u kožnoj kesi niže od pupka, koje će tokom evolucije evoluirati u jaja, dok su ostala pokretna bića odmah dobila par jaja u istoj ambalaži.

Međutim, dok je Bog bio na godišnjem odmoru, Ilija Gromovnik se jednom prilikom pošteno nalipačio i poslao je gromčinu koja je Srbiju pocepala na nekoliko delova, a koji su počeli da se međusobno udaljavaju. Sagledavši sve nesagledive posledice i činjenicu da je jedan od delova Srbije nazvan Afrika ostao bez šljive, Ilija je opaučio još jedan gromić kojim je smestio šljivu i u Afriku. Verovatno zbog blage afričke klime, afrička šljiva će jednom imati sasvim drugu namenu od srpske šljive.

Će bude nastavljeno nekom drugom prilikom, a dotle kulijana…

Komentari

Komentari