Foto: 
autor nepoznat

Lekcija iz novinarstva u praksi

-Zaista impresivno. Završili ste novinarstvo sa najboljim ocenama. Čestitam! -reče urednik jednih dnevnih, tabloidnih novina.
-Hvala vam. Još kao dete sam želeo da postanem novinar i srećan sam što sam svoj san ostvario. -odgovori energični mladić iz čijih je očiju izbijala ambicioznost.
-Bravo! Međutim, da bi postali novinar nije dovoljno to što ste završili studije. Neophodno je da se zaposlite i da radite kao novinar. -reče urednik.
-Apsolutno. Zato sam danas ovde. Želim što pre da počnem da radim, verujem da imam mnogo da ponudim novinarstvu i čitaocima.
-Sjajno. Recite mi, koji je vaš najveći motiv kada je rad u novinarstvu u pitanju?
-Istina! -ispalio je mladić odgovor u etar bez zadrške.
-Istina? -upita zbunjeni urednik nakon što je skinuo naočare za vid.
-Želim da se borim za istinu! Da ona bude dostupna svima. Verujem da ima mnogo laži u novinarstvu i želim da se borim da narodu bude dostupna istina.-ambicioznost nije napuštala novopečenog novinara.
-Jako zanimljivo. -reče urednik boreći se sa samim sobom da ne prasne u smeh.
-Jesam li rekao nešto pogrešno? -zbunjenost je sada prešla na mladića.
-Rećiću vam nešto kao stariji kolega mlađem. Vaša današnja odevna kombinacija odaje utisak da ste vi jedan markantan mladić, uredan i poslovan. Međutim, da ste obuli bele čarape i te crne cipele, moj utisak bi bio drugačiji. Dakle, zajedno ne idu bele čarape i crne cipele, baš kao što zajedno ne idu novinarstvo i istina.
-Bojim se da vas ne razumem. -osećaj zbunjenosti je dostizao vrhunac.
-Vidite ovako kolega, da smo se ja i ove novine za koje radim bavili istinom, one danas ne bi postojale, a ja bih verovatno sada na nekom gradilištu mešao malter za mizernu dnevnicu. Čitaoci da žele istinu, ne bi je tražili u novinama već bi je potražili u svom novčaniku i frižideru. Istina zna da bude jako teška za želudac, ako me razumete. Narodu je potrebno nešto da lako svari. Uostalom, šta je istina? Ono što danas smatramo nekom istinom do juče je to bila laž, a pitanje je šta će biti sutra. Istina je mnogo, dragi moj, ona je podložna promenama u novinarstvu i zato nema svrhe baviti se njom. Ako baš želite da se bavite istinom, možete da uređujete čitulje, ali verujte mi na reč, mnogo puta se i tu provukla laž.
-I šta mi savetujete da radim? -upita demoralisani mladić.
-Imaš dve opcije: Da radiš kako ti ja kažem ili kako ti kaže majstor na gradilištu.
-Kada počinjem? -smušeno upita mladić.

Autor Željko Žele Jovanović

Komentari

Komentari