Foto: 
autor nepoznat

Optimistično pesimistička priča

Dok su se pesimista i optimista raspravljali oko toga da li je čaša do pola puna ili je prazna, došao je konobar da najavi fajront i da naplati. Debata je završena bez zvaničnog pobednika, ali stečen je utisak da je pesimista odneo pobedu. Pesimista se zbog toga nije mnogo radovao niti je optimista zbog toga tugovao. Optimista je znao da će se kafana izjutra ponovo otvoriti dok je pesimista znao da će se kafana ponovo zatvoriti.
Zajedničko i pesimisti i optimisti je to što ni jedan od ove dvojice nije imao novac da plati račun. Optimista je verovao da će im konobar izaći u susret i da će im dozvoliti da novac donesu sutradan dok je pesimista bio ubeđen da od tog posla nema ništa. Konobar je ipak pristao, ali je kao zalog za dug uzeo kapute od ove dvojice.
Vraćajući se kući, optimista je bio srećan što se sve dobro završilo, ali nije mogao svoju sreću da iskaže zbog cvokotanja zuba. Pesimista je takođe drhtao i nije bio raspoložen da iskazuje svoje nezadovoljstvo situacijom.
Konobar koji je u magacin odložio dva kaputa, a koji je po prirodi realista, znao je da je svejedno da li si optimista ili pesimista ako si bez novca.

Komentari

Komentari