Foto: 
autor nepoznat

Proricanje

-Ako hoćeš da ti veruju, samo im kaži ono što žele da čuju. -posavetovao je iskusni političar svog mlađanog kolegu koji je tek uplovio u političke vode.
Ovom metodom služila se i poznata gatara koja se nije bavila politikom, ali je i njena profesija počivala na lakovernosti ljudi.

-Dobar dan mlada. -pozdravila je gatara mlađu ženu koja je na bunaru u dvorištu svoje kuće prala sitan veš na ruke.
-Dobar dan. -uzvratila je tada mlada žena koja je bila zauzeta pranjem veša i čuvanjem dvogodišnje devojčice.
-Bogami mlada, ti si baš vredna. A imaš i lepu devojčicu. Svaka ti čast.
-Hvala. -reče zbunjeno žena nenaviknuta da za svoj trud i zalaganje dobije bilo kakvu pohvalu.
-Hoćeš da ti gledam u dlan? -prešla je odmah na posao iskusna gatara.
-Ne treba, hvala. -sa nesigurnom dozom odlučnosti odgovori žena.
-Ne moraš ništa da platiš. Vidim da si dobra žena i možda mogu da ti pomognem.
S obzirom da se dan ove mlade žene svodio na čišćenje, kuvanje, pranje, peglanje i na dočekivanje i ispraćanje muža na posao, kod mlade žene se pojavi želja da svoj dan obogati nečim novim i možda zanimljivim. Uostalom, što je džabe i Bogu je drago.
-Vidim da ćeš roditi zdravo, muško dete. U drugoj polovini njegovog života tvoj sin neće znati šta će sa novcem. -čitala je gatara sudbinu mladoj ženi koja je upijala svaku njenu reč.
Gatara je znala da i lepe vesti moraju da se začine određenom dozom ne tako lepim vestima pa je dodala da bi dečak u starosti mogao da ima problema sa kolenima.
Iako je dogovoreno da usluga bude besplatna, mlada žena je odlučila da ipak počasti gataru zbog lepih vesti.
I zaista, dogodine je ova mlada žena na svet donela zdravo, muško dete. Kada je dečak stasao majka mu je ispričala događaj sa gatarom.
Dečaka je obradovalo saznanje da će u drugoj polovini života imati toliko novca da neće znati šta će sa njim. Doduše, on je više želeo taj novac odmah, ali odlučio je da strpljivo sačeka. Mada, nije da je imao neke druge opcije.
Kada je napunio pedeset godina, sastavljajući kraj sa krajem, čovek se neretko pitao koliko će on to zapravo da živi kada još nije stigao do famozne druge polovine života.
Kako se bližio šezdesetoj godini, bio je ubeđen da je proročanstvo gatere bio promašaj i da očito nikada neće imati toliko novca da neće znati šta će sa njim, mada je redovno igrao lutriju.
Međutim, jednog dana se nešto dogodilo i tada je shvatio da gatara nije pogrešila.
Sedeo je za stolom, okružen neisplaćenim računima i spiskom dugovanja. Na stolu je bila i njegova plata. Koliko god da je računao uvek mu je nedostajala određena svota. Tako da je morao da izabere koja će dugovanja prvo da podmiri i tada mu je sinulo:“Ja ne znam šta ću sa parama!“
Zadovoljan, sa bolom u kolenima, ustao je sa stolice kako bi natočio sebi jednu rakiju.

Autor Željko Žele Jovanović

Komentari

Komentari