Foto: 
autor nepoznat

Šta se danas sve prodaje

Jedan čovek je imao pun podrum tegli sa poklopcima. Bile su raznih veličina i sa različitim etiketama. U više navrata ih je bezuspešno pokušavao prodati ili bar trampiti za nešto što bi mu koristilo. Nakon par godina došao je na ideju. Uzeo je deo svojih tegli koje je nazvao „Čuvarima ljubavi“ i odneo ih je u park gde se okupljaju mladi, zaljubljeni parovi. Čovek bi prišao klupi na kojoj sedi zaljubljeni par i ispričao bi im priču da je ljudsko srce nežno i krhko poput stakla. Onda bi im pružio po teglu, sa kojih je prethodno uklonio etiketu sa natpisom ajvar, odnosno kiseli krastavčići i rekao bi im: „Otvorite ove tegle. Napišite osobine svoje voljene osobe, kako one dobre tako i one koje to nisu, jer lako je voleti samo one dobre osobine. Zapišite, stavite to u teglu i čuvajte je od lomljenja. Samo tako ćete sačuvati tu vašu ljubav, koja je, koliko vidim, velika.“ Cena tegli nije bila velika, a zaljubljene umove je lako obrlatiti, tako je čovek rasprodao sve svoje tegle. Ovo je postao jedan unosan posao tako da je uskoro počeo da otkupuje tegle koje bi preprodavao sa pričom o čuvanju ljubavi.

Jedan, uslovno rečeno čovek, imao je naviku da laže. Bio je vešt u tome iako od toga nikada nije imao nikakvu korist osim tog nekog duševnog zadovoljstva. Jednog dana je rešio da unovči svoj talanet, tako što je osnuo političku stranku. Ovaj poduhvat se pokazao kao uspešan i dobio je brojne pristalice, a samim tim i neke važne državne funkcije.
Ukoliko naiđete na čoveka koji prodaje prazne tegle sa pričom o čuvanju ljubavi, kupite je. Stajaće vas mnogo jeftinije nego da kupite laži neke političke stranke.

Komentari

Komentari