Foto: 
Cat Branchman

Stari postovi

Znate onaj  Kolumbo koji nas je onomad zavio u crno pronalaskom Amerike, zapravo  je mislio da je otkrio Indiju, a ne Ameriku... Iz izloženog se da videti, da su gro otkrića u svetu plod lutanja, slučajnosti i avanturizma kao takvog, a ne njihove genijalnosti.

Šta tek reći za Isaka Njutna... On je recimo otkrio zakon gravitacije dok je spavao i hrkao ispod drveta jedne Jabuke. 

Neka od prezrelih jabuka je odlučila da sidje na zemlju, a na toj putanji joj se izprečilo teme Isaka Njitna, i eto nama genijalnog zakona iz glave čoveka  kojeg je probudio udarac gnjile Jabuke pravo u njegovu tintaru .

Kako što vidite i čitate,  to nije bila nikakva smetnja da mnoge polupismene ili nepismene ljude  i moreplovce proglase za naučnike , čudotvorce i Nobelovce.

Priče kako su neki naučnici otkrili  nešto, a tek kako su ih objašnjavali su ponekad tragi-komična, da ne kažem šarlatanska.

Zanimljivo apropo pronalazaštva, to jest otkrića  je i to: Što mnogi obični gradjani još nisu ni otkrili sve te pronalaske i otkrića, a ne kamoli da su i sami stigli da nešto otkriju.

Ponekad je u tom kontekstu kako rekoh lakše je otkriti i sam nešto, no otkriti i saznati šta je ko do sada otkrio, pronašao, patentirao i tako to!?  

Eurekaaa, evo otkrio sam ovo šta sam napisao, malo li je za početak, štaviše ovo moje otkriće je plod čitanja, istraživanja šta je, kako je ko nešto otkrio, i iz te spoznaje je i nastao ovaj tekst i tema kao takva.

Milutin Mlađenović

Komentari

Komentari