Foto: 
autor nepoznat

Voćna salata iz turšije

Iako drvo želi da stoji mirno, vetar neće prestati da duva. Pa, ne ide sve uvek baš onako kako je zamišljeno, a ponekad se čak kreće nikako. Kada bi gospodin Orah znao da će jednoga dana biti otrešen sa grane, verovatno bi sišao liftom i tako izbegao teške telesne povrede, zbog kojih niko nije odgovoran jer biljni svet nema svoj pravosudni sistem, a još manje zdravstveno i penziono osiguranje. Zato povređeni mister Orah nikada neće otići u invalidsku penziju, a neće dobiti ni socijalnu pomoć, osim ako nije uvezen sa bliskog istoka. Dakle, očajna vremena zahtevaju očajne mere, tako da je čekić konačno rešio pitanje gospodina Oraha.

Gospođica Dunja je već odavno sazrela i postala je potpuno spremna da primi mlađanog gospodina Bananu, ali je gospođa Jabuka smatrala da je gospodin Banana, malo pokrivljen od učmalosti iako je bio u dobrim odnosima sa gospođicom Jagodom, neprihvatljiva varijanta za najavljeni voćni koktel. Obzirom na visok pubertetski vodostaj gospođice Jagode, gospodin Banana je lako mogao da sklizne u suverenu teritoriju gospođice Dunje, zbog čega je  gospođa Jabuka pocrvenela od muke, ili zavisti. Zato je, na predlog dugogodišnje prijateljice gospođe Višnje, odlučila da gospodina Bananu vrati u rodni Split, odakle je stekao svetsku popularnost, čak i bez šlaga, zbog čega je gospođa Šljiva pomodrela od stresa, ili besa.

Ali, blaženi mir i neka druga blagostanja iznenada je narušio gospodin Krastavac, koji se u pratnji dvojice slugu iz klana Kivi, sasvim neočekivano pojavio bez prethodne najave. Iako pomalo kiselkast, svojom nabreknutošću bio je prava poslastica za mnoge gospođice, pa i gospođe. Čak je i gospođa Jabuka počela da menja boju svog oklopa, ali crvić sumnje se ipak uvuako u nju i napravio manju rupicu u neposrednoj blizini trećeg oka, čime je konačno izgubila svoju dragocenu nevinost. Ipak, zbog opšteg nemara prema starijim gospođicama i mlađim gospođama gospodin Krastavac je, posle interakcije drastičnih mera opšte bezbednosti, završio svoju sjajnu karijeru u turšiji.

Led u srcu se teže topi nego led na južnom polu, pomislila je gospođica Paprika koja često umela da se ljuti u zavisnosti od trenutnog raspoloženja, ali i pored toga postala je spremna da primi punjenje. Ponekad je volontirala kao visoko kvalifikovani provodadžija, i tako je sastavljala sve i svašta. Lubenicu i zrno maka, na primer. Svakome je bila majka i kuma, pa čak i auto guma, ako baš zatreba, i tako je postala odgovorna za mnoge izbore, iako je ponekad umela da se izbori sa nekim izborima. I pre, a posebno posle punjenja.

Gospođa Grozdana je u ofanzivi emocija šibnula lozu i nastavila je da puzi ka nebu, a gospodin Paradajz je hrabro odustao od svog oblika i otišao u posetu jednoj elegantnoj pici. Iznerviran nastalom situacijom, ali i inspirisan Pirejima gospodin Krompir se pretvorio u pire, čime je poslužio svrsi da se ručak što pre svrši, a za to vreme gospođa Kruška je pod respiratorima totalno prebrodila epidemiju totala. Vreme je večno, ali oni koji mere vreme nisu večni, tako da su se neke voćkice na vreme smežurale, uživajući u alkoholu sopstvene proizvodnje, a neke su otišle u rijaliti mešanih običaja. Kako god, kada se iz ptičje perspektive sagledaju međusobni uticaji nepoznatih elemenata na fleksibilnost nedorečenih ambicija buradi za turšiju, može se reći da je gospodin Orah najbolje prošao. Postojao je kratko, ali slatko.

Komentari

Komentari