Foto: 
Taryn Nefdt

Vrcavi meštani

NAJVEĆA ZVEZDA JADRANA - Najbolji muzičar. Otac nad očevima. Mator i prevejan. Vešto manipuliše osećanjima publike. Veliki poznavalac harmonije i ritma. Žene ga obožavaju, muškarci su na njega ljubomorni, a deca ga jure da se sa njim slikaju. Narod ga sa divljenjem posmatra dok hoda budvanskom rivijerom. Uvek isti, smireni izraz lica, uvek isti solo na gitari. Već deset godina priča istu priču i svira iste pesme. Naravno, u najboljem lokalu na primorju.

VELIKI ČOVEK NA MOTORU - Onaj za čiji motor kažu da mu je najteže, jer mučena mašina na sebi nosi čoveka od cirka 250 kilograma. Za njega svi pričaju da je nekada bio najveći frajer u kosmosu. Nešto kasnije se ugojio do neprepoznatljivosti. Želi da zna do tančina šta je svako od prisutnih jeo. Neretko zaspi za stolom. Majstor roštilja. Bivši vaterpolista.

POZNATI ISKOMPLEKSIRANI GLUMAC - On je odavno prošao i krizu srednjih godina. I iz nje nikada nije izašao. U kafani ima svoje mesto i svog konobara. Pije isključivo vino. Voli da se okruži što glupljim ženama koje ga obožavaju i dive mu se, jer... On je poznat. Meštani bi ga tukli svi do jednog. Neoženjen, nema dece, vija klinke po bazenu Splendida. Jedino sebi važi za velikog frajera.

KONOBAR VELIKOG KURCA - Prilikom upoznavanja jasno i deklarativno iznosi mere svog polnog uda, a ostali članovi kolektiva odlučno potvrđuju. Musliman, u ranim dvadesetim. Lelujav, osetljiv, zbunjen i sračunat na uspeh. Ne žuri sa muvanjem, jer zna da je veličina alatke njegov adut. Leže u 6 izjutra, ustaje u 4 popodne. Ne propušta ni jedan događaj i zna osoblje i gazde svih lokala u Budvi.

GAZDA KOD KOG SI SMEŠTEN - Legenda. Čovek od dva metra i sedamdeset godina. Udovac. Majstor, džentlmen, ratnik, dobri komšija. Prvo te skenira od glave do pete, ponudi te rakijom pa tek onda odlučuje da li će te primiti na smeštaj. Zna do detalja ko je čiji, ko je kakav, ko je na samrti, ko je pred udajom, ko se s kim zavadio. Vešt meteorolog. Pljuvač sistema i vlasti. Ne podnosi laž, prevaru, krađu i Poznatog glumca.

RENDOM TURISTI IZ USA - Dolaze neočekivano, nestaju brzo. Ostavljaju bakšiš, vole te iako te prvi put vide. Posle Budve pale za Beograd pa te ne ostavljaju na miru dok im do detalja ne objasniš šta moraju da vide. Ništa ih ne mrzi, nikog ne mrze, vole da se šale. Na putu za Beograd svraćaju do Sirogojna gde se slikaju u vunenim džemperima i ponosno kače slika na FB. Oće da dođu opet. Obično i dođu.

KOMŠINICA KOJA URLA - Baba koja urla u periodu od 9 ujutru do 8 uveče sa kratkim pauzama. Tokom pauze njena dvogodišnja unuka obično spava. Te trenutke ona koristi za čupanje obrva, usisavanje kuće, ili diskretnu trač partiju sa rođakom iz Sente. U proseku 89 puta tokom dana otpeva pesmu Medo Brundo, a po poslednjim saznanjima peva i neke pesmice koje je sama izmislila. Ne odvaja pogled od unuke. Ona je hrani, čuva, presvlači, vodi u šetnje i na plažu. Komšije u dogovoru spremaju odstrel s neke od obližnjih zgrada. 

Jelena Andonović

Komentari

Komentari