Sujeverje
Foto: 
Pierre Pouliquin

Sujeverje

Pričajući o sujeverju postavlja se pitanje da li je izjava: „Loše je biti sujeveran“ takođe vid sujeverja? Pa, sad, kako se uzme, a uzima se i šakom i kapom pri čemu su kape osvedočeni objekti sujevernih osoba. Kapa okrenuta naopako (osim što zbunjuje u kom smeru se neko kreće, a u kom smeru mu je namera da se kreće) je jedan od dokaza da je osoba sujeverna. Ali kapa, ma od kog materijala bila, je samo jedan od primera sujeverja.

A primeri su svuda oko nas:

-           kupuješ durex pred izlazak u provod, a nemaš dogovoren dejt – sujeverje

-           planiraš godišnji, a radiš bilo gde u privatnom sektoru u BG – specifičan vid sujeverja

-           počneš sa preko trideset godina da posećuješ portale o venčanju – top sujeverje

-           loto – sujeverje

-           kladionica – sujeverje

-           mini-val – sujeverje

-           hot lajn – zadnji stepen sujeverja jer nije poznat slučaj da je snajka sa druge strane žice ikad ikome spremila sarme i uštipke sa rakijom

-           upisivanje faxa – sujeverje

-           stajanje na crveno svetlo na semaforu – teško sujeverje (realno mnogo puta se pešaci uopšte ni ne pojave)

-           čuli ste da se komšije penzioneri iz vaše zgrade sele i nada da će se tu doseliti student medicinskog fakulteta ili studentica bilo kog fakulteta – sujeverje.

 

Primera je mnogo, ali kako se to odražava na naš svakodnevni život? Do sada elementi sujeverja u našim svakodnevnim životima nisu bili zakonski regulisani, ali smo saznali da za osam dana stupa na snagu “Zakon o sujeverju, porezima i ostalim seksualnim slobodama”. Bilo je puno polemike o tome da li taj zakon treba doneti i da li će se on uopšte moći implementirati u narodu jer samo donošenje zakona u nadi da će se zakonom urediti neka oblast na ovim prostorima je sujeverje nad sujeverjem. Ali da ne ulazimo u formalizam i pravne kvalifikacije određenih odredbi, pređimo na suštinu.

Zakon o sujeverju u svojoj krajnjoj liniji predviđa plaćanje poreza na sujeverje. U tom smislu će se sprovesti istraživanje u kojem će svaki stanovnik biti praćen putem kamera i prisluškivanja. Pa ako se ispostavi da ste sujeverni stepen vašeg sujeverja će se uvrstiti u tarifu i spram tarife ćete morati da platite određeni porez. Istina je da će sredstva od poreza dobijenog na taj način ići u fond za letovanje našim radnicima zaposlenim u diplomatskim predstavništvima, ali koliko god u humane svrhe išla ta sredstva nije lako izdvojiti novac još i za ovaj porez.

Zato, dobro razmislite pre nego što posle trećeg obilaska oko kioska priđete do prozorčeta i upitate: Imate li onaj durex što produžava uživanje, mislim da je na njemu nacrtan ferari!? Jer novac ode vlasniku ferarija  brm, brm...

Eh, da... I izgovaranje ovog „Brm, brm“ je po novom zakonu sujeverje i po tarifi za to se plaća 100 dindži.

Izgovaranje iznosa većeg od sto dindži – sujeverje i za to se plaća 200 dindži!

Vladimir Nedić

Komentari

Komentari

Lol :D