Foto: 
autor nepoznat

Američki avioni u Ukrajini

Dugo najavljivana kontraofanziva Ukrajine je, kako navodi većina domaćih i stranih medija, posle dva meseca doživela totalni neuspeh. Zauzeto je, možda, pet sela uz ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Nemački tenkovi tipa Leopard nisu uspeli da probiju dobro utvrđene ruske položaje. Ko se imalo razume u vojnu taktiku bio je siguran da je proboj bio nemoguć. Za uspešan napad potrebno je da strana koja napada ima bar tri puta više ljudstva i tehnike i nadmoć u vazduhu. Ukrajina nije imala ništa od toga i propast ofanzive nije nikakvo iznenađenje za običnog poručnika, a ne za generala bilo koje vojske, pa tako i ukrajinske. Pod pritiskom Zapada ukrajinski generali su svesno poslali svoje vojnike u samoubilačku misiju.

Posle svega viđenog sada se pojavljuju razni "stručnjaci" koji govore ono što se znalo na početku-bez kontrole vazdušnog prostora nema uspešnog napada.

U toku Drugog svetskog rata, saveznici su se iskrcali u Normandiju tek onda kada su imali skoro apsolutnu dominaciju svojih vazduhoplovnih snaga.

Posle "Staljingrada" i "Kurska" Lufwaffe je bio desetkovan, odnosno Rusi su imali prevlast u vazduhu, i to je jedan od razloga zašto su Nemci do kraja rata bili u defanzivi.

Operacija Morski lav, odnosno plan invazije Nemačke na Veliku Britaniju, otkazana je posle Bitke za Britaniju u avgustu i septembru 1940. godine kada Lufwaffe nije uspeo da uništi RAF.

Znajući sve to, a i još mnogo više zbog primera iz drugih ratova ( Bitka na Somi, Pustinjska oluja i sl.), Ukrajina je izvela ovaj samoubilački napad. Čovek mora da se dobro zamisli da bi shvatio zašto se to dogodilo. Zašto nisu sa "dobijenim" oružjem učvrstili odbranu? Zašto nisu iskopali tri reda rovova u dubinu od 10-20 kilometara, postavili minska polja itd? Tako bi imali bar neku šansu da sačuvaju svoju teritoriju i naprave bolju poziciju za neke buduće pregovore o miru.

Ako vam nije jasno šta se dešava samo pratite tokove novca.

Nove informacije iz medija govore da je odobrena isporuka američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini. Niste imali prevlast u vazduhu i zbog toga je propala ofanziva, ali sada ćemo vam "dati" avione F-16 pa ćete u sledećoj imati više šanse.

Borbeni avion F-16 je avion treće generacije. U rangu je ruskog MiG- 29 koji ima i naša vojska. Poznato je da je skoro svaki MiG-29 koji je poleteo u toku NATO bombardovanja SRJ oboren.  Danas Amerikanci i Rusi već prave lovce - bombardere tzv. pete generacije, a u planu je i šesta generacija.

Od 1978. godine pa do danas napravljeno je preko 4000 aviona F-16. Od toga će većina uskoro ići u staro gvožđe ako ne ode u Ukrajinu, Bugarsku, Poljsku… Skoro sam pročitao da Bugarska planira nabavku 8 aviona koji će sa pratećom opremom koštati skoro dve milijarde dolara.

Ako vam nije jasno šta se dešava samo pratite tokove novca.

Autor Milan Neđić

Komentari

Komentari