Foto: 
autor nepoznat

Bosanski autobus

Čitajući razne tekstove i komentare u vezi sa glasanjem građana i seljaka iz Bosne i Hercegovine, tačnije Republike Srpske, na izborima u Srbiji, shvatio sam koliko je spinovanje uzelo maha. Pokušaću, iako nisam pravnik, da pojasnim neke stvari.

Poznato je da niko ko nije upisan i birački spisak ne može glasati. Iz toga se može zaključiti da su svi koji su glasali upisani u birački spisak. A da bi bili upisani moraju imati državljanstvo i važeći dokument Republike Srbije na osnovu koga će im biti utvrđen identitet na glasačkom mestu od strane ovlašćenih lica. Zakon, koji je donesen za vreme Koštunice, dozvolio je da građani BiH mogu dobiti državljanstvo Srbije ako se presele u Srbiju, odnosno prijave  prebivalište. Nije precizirano da se tako dobijeno državljanstvo zove dvojno, iako ga tako kolokvijalno zovu. I predsednik ga je tako nazvao u izjavama za medije. Iz ličnog iskustva znam da za prijavu prebivališta u Srbiji, kada se konkuriše za državljanstvo Srbije, nije potrebno odjavljivanje sa adrese u BiH. Znači, praktično je moguće imati dva prebivališta, dva državljanstva, dve lične karte, dva pasoša, i biti upisan u birački spisak, i za republičke i za lokalne izbore, u obe države. Tako da je moguće glasati i u, recimo, Bijeljini i Beogradu bez bojazni da će se time prekršiti zakon. Ostavljena je, možda namerno a možda slučajno, rupa u zakonu koju je aktuelna vlast iskoristila da organizovano dovede glasače iz Republike Srpske da bi glasali u Beogradu. I to se ne krije. U čemu je onda problem ako je sve legalno? Problem je kupovina glasova i sumnjivo prebivalište. Ako neko iz Republike Srpske želi da se prijavi u Beogradu potrebno je da sa vlasnikom stana ode u policiju i prijavi prebivalište. Vlasnik stana prilaže vlasnički list kao dokaz . Taj neko može biti rođak, prijatelj ili "vojnik" partije. Mislim da je ovo poslednje bilo u većini slučajeva, ako izuzmemo građane BiH koji imaju stan u svom vlasništvu. Recimo Milorad Dodik, ili predsednik opštine Prnjavor.

Takođe smatram, skoro sam siguran, da je sve pripremano dugi niz godina i da ovo nije prvi put da se dovode glasači iz Republike Srpske, ali je dosad najmasovnije i najvidljivije, jer je bilo “stani-pani za Beograd”. Šema je sledeća: Predsednik opštine Prnjavor po nalogu Dodika obezbeđuje 200 ljudi za glasanje u Beogradu. Sređuje im se državljanstvo, dokumenti, i sve što treba, i onda se na dan izbora organizovano dovode na izbore. Licitira se da je ovoga puta bilo 40 000 , što nije nemoguće. Znači, u pitanju je organizovani poduhvat kupovine glasova, zloupotreba državljanstva i prebivališta.

.

Zakon o državljanstvu je donet u cilju olakšavanja života istog naroda odvojenog sudbinskom rekom, a ne da bi se njim manipulisalo u izborne svrhe i prekrajala volja domicilnog stanovništva, kakva god ona bila. Zbog toga je vidljivo iz aviona da izbori ne mogu biti regularni, legalni i legitimni. Druge neregularnosti, a bilo ih je dosta, ne bih pominjao.

Autor Milan Neđić

Komentari

Komentari