Foto: 
ZZZeeepsDesigne

Katalonija na Balkanu

Šta bi bilo kada bi Katalonija bila na Balkanu? Možete li da zamislite to? Scenario nakon proglašenja nezavisnosti bio bi skroz drugačiji od ovog kojeg gledamo trenutno u Španiji. Na ulicama Barselone danas se nalaze dve grupe ljudi, prva slavi nezavisnost, a druga traži poništavanje odluke katalonskog parlamenta. Jedni su za Kataloniju, drugi su za Španiju. Pristalice obe opcije su na ulicu krenuli sa zastavama i cvećem u rukama.

A, sad da vidimo šta bi bilo kada bi Katalonija bila u srcu Balkana. Na ulice izlaze pristalice obe opcije, u rukama su im, šta? Pa, puške naravno. Sredstvo kojim se vekovima rešavaju otvorena pitanja na Balkanu i okončavaju političke krize. Naravno, da ne zaboravimo da su na ulici već uveliko tenkovi, kao i da su fasade zgrada išarane grafitima „Smrt Špancima!“ i „Ubi Katalonca!“ Nijedna strana ne želi da popusti. Razgovor o mirnom rešenju ne dolazi u obzir, jer u njemu vide teoriju zavere raznih svetskih moćnika koji samo gledaju da nekog zakinu i otmu im vekovna ognjišta, na kojim bi posle kopali rudu i gradili svoje vojne baze. Situacija postaje sve napetija.

Crkva je takođe podeljena. Na jednoj strani se daje blagoslov dobrovoljcima koji će braniti Kataloniju, a na drugoj se uz pesmu “Bog i Španci” osveštava oružje kojim će se braniti celovitost Španije. Barselona postaje podeljen grad. Dobrovoljci koji se bore za celovitost Španije pristižu sa svih strana. Savet bezbednosti UN donosi rezoluciju i stavlja embargo na uvoz oružja. Iz Katalonije počinju da odlaze prvi konvoji izbeglica. Niko ni ne pomišlja da sedne za sto i razgovara već sprovodi opštu mobilizaciju. Sukobi su sve žešći i žešči iz dana u dan. Iz Đirone stižu vesti o masovnoj grobnici i o leševima u kamionima-hladnjačama. Stižu i plavi šlemovi. Raspoređeni su po čitavoj Kataloniji. USA i EU organizuju mirovnu konferenciju u Sarajevu i za isti sto dovode lidere sukobljenih strana.

Posle tri dana mukotrpnih pregovora, potpisuje se “Sarajevski sporazum” kojim se obustavljaju sukobi i kojim Katalonija dobija status države u državi. Polako se stanje dovodi u normalu. Jeste da Katalonija malo-malo pa zapreti nekim novim referendumom, ali suživot se nastavlja. Španija je ostala čitava, narod nije.

Komentari

Komentari