Manipulatori - kako ih prepoznati?
Foto: 
John Lillis

Manipulatori - kako ih prepoznati?

Manipulator je pre svega nepoželjna figura u vašem okruženju, jer ćete se zbog njegovog prisustva osećati loše, a da ni sami nećete biti svesni zašto je to tako. Zato obratite pažnju na ključne osobine ovog patološkog tipa ličnosti.

- Manipulator je kralj "dvostrukog uticaja" (ili dvostruke veze);  čas vas hvali i podilazi vam, laska vam kako bi pridobio vašu pažnju, čas vas kritikuje, obezvređuje, ponižava, ucenjeje ili otvoreno vređa.

- Manipulator ima sve osobine neuravnotežene osobe i ako može da se krije iza raznih maski kojima želi da ostavi pozitivan utisak na okolinu i u tome je najveća zamka.

- Manipulator je neko ko se hrani životnom snagom drugih ljudi, tačnije egzistira kao energetski parazit ili još popularno nazvan “energetski vampir”. Njegovo psihičko preživljavanje je povezano sa "opadanjem snage drugih", kao i da on time sebi vraća "zdravlje" tj. vitalnu energiju.

- Manipulator je beskrajno ljubomoran i zavidan. Neprestano želi da prigrabi ono što sam nema: vaše kvalitete, vaše talente, vaše uspehe, vašu lepotu, vaša materijalna dobra.

- Manipulator je egocentričan i ima potrebu da seje razdor i sumnju (čak i strah) među ljude, kako bi tu zbunjujuću i destabilizovanu situaciju iskoristio za otimanje tuđih resursa i tuđe energije.

- Manipulator često uzima ulogu žrtve. Smatra da mu "prilika" nije pružena. Ističe da je žrtva tuđe nesposobnosti, mediokriteta i slabosti. Prebacuje svoju odgovornost na druge i na sistem.

- Manipulator često laže i preuveličava određene događaje i situacije koje komentariše i interpretira i izvrće na svoj način, inače vrlo nezdrav i nerealan.

- Manipulator je sklon spletkarenju i intrigama, često ljude kojima posebno zavidi opanjkava i širi loš glas o njima, te na taj način pridobija lažne poene za sebe i svoje saradnike u toj bolesnoj igri (sličan se sličnom raduje).

 

Ima još mnogo osobina koje možete da prepoznate kod ovog patološkog tipa ličnosti. Suština je da su to neostvareni ljudi puni kompleksa i nedostatka zdravog samopouzdanja, lažnog samopouzdanja obično imaju na pretek.

Moja želja je da vam skrenem pažnju na pojavu ovakvih ljudi, jer ih ima svuda i maskiraju se na najrazličitije načine, ponekad su neverovatno uspešni u tome, ako su nadareni visokom inteligecijom. Ako nisu, onda ih je lakše prepoznati i uočiti.

 

KAKO DA SE ZAŠTITITE OD MANIPULATORA?

Prvo se dobro upoznajte sa njihovim osobinama i onda pažljivije posmatrajte i slušajte ljude oko sebe. Udaljite ih iz svoh prostora (i privatnog i profesionalnog) i distancirajte se od njih, jer niste u poziciji da im pružite stručnu psihijatrijsku pomoć koja im je potrebna. Ako se nakon toga obruše na vas, znaćete da je vaša procena bila prava.

Kad vam neka osoba stvara osjećaj nelagode i zbunjenosti, kad vas psihički iscrpljuje jer vam istovremeno daje najljepše komplimente i najgore pokude, velika je verovatnoća da je riječ o manipulatoru.

Savet: Budite strpljive diplomate i klonite ih se postepeno i mudro, stvarajući sebi prostor za nove zdrave odnose.

Aleksandra Kosmajac

 

Komentari

Komentari