Foto: 
autor nepoznat

Maskerada

Verovanje u Boga je individualno kod svake jedinke ljudske vrste zasnovano na ličnim ubeđenjima. Takvo je i verovanje u masku koja štiti od raznorazne viroze, iz čega se može zaključiti da između Boga i maske nema neke drastične razlike, osim što Boga nosiš u srcu, a masku na glavi. Ipak, veoma su različiti stavovi prema funkcionalnosti maski, tako da često dolazi do verbalnih konflikta ljudi sa različitim mišljenjima, a pogotovu na društvenim mežama, gde se uvek nađe neko da potpali vatru i lagano doliva ulje. Paljevina je uvek bilo, i biće.

Biti maskiran ili ne u doba haranja neke viroze, lična je odluka svakog pojedinca, jer svako ima pravo na svoj izbor. Nametnuta odluka o obaveznom korišćenju maske, koja osim zaštitnog faktora ima i ekonomski aspekt, poništava ljudsko pravo na sopstvenu odluku. Da čovek ne poveruje, ali u Srbiji ljudsko biće ima pravo na zdravlje, pa tako individualna odluka o nekorišćenju maske može dovesti u opasnost one koji koriste maske, čime bi njihovo pravo na zdravlje bilo ugroženo. Iz toga zaključujem da je zaštitni faktor maske verodostojan koliko i neosporna činjenica da je moja čukunbaba umrla nevina, i to od seksa. Sjebala se niz stepenice, ako te baš zanima. Kako god bilo, ljudsko pravo u Srbiji je već odavno poništeno i još dugo vremena će biti samo misaona imenica.

Ali, obzirom da je u Srbiji veoma konzumentan izraz ‘’Ti će mi zabraniš…’’, direktiva o obaveznom korišćenju maske bi trebala da glasi ‘’Strogo zabranjena upotreba maski’’, što bi bilo i spasonosno rešenje za zaštitu debljine ionako tankog novčanika. Maska je mnogo jevtinija od kazne, ako koristiš dve maske godišnje. Ako menjaš masku svakoga dana, onda je kalkulacija cena maske puta trideset dana, pa puta dvanaest meseci, puta deset godina, puta broj članova porodice, i babina penzija misteriozno nestaje. Jedan rabin iz Vuhana je zaključio da bi i gaće trebalo menjati svakoga dana kao i masku, pa je na osnovu toga izračunao da redovna zamena pozicije maske i gaća može uštedeti dosta novca, a maska postaje aromatizovana kao od jelkice u kolima. Nešto se priča da je u Paragvaju u pripremi novi model tange maske, koji će se uskoro pojaviti i na našem tržištu, ako dobije odobrenje potpisano Trampovom olovkom. A, kada zaključiš da si zahvaljujući maski konačno bezbedan član društva, kolima te spiči neki pijani vozač šinobusa i uploviš u statistiku da si riknuo od kovida. Zato bi trebalo pozvati sve one koji su od ovog virusa nastradali na pešačkom prelazu da organizuju mirne proteste i time dokažu apsolutnu bezbednost zaštitnih maski. Možda će i moja čukunbaba konačno igubiti nevinost.

Komentari

Komentari