Foto: 
Murakami at Gagosian

Mit i san

,,I postojaće samo ti trenuci sna, rasparčani, koje treba umeti završiti i otići na vreme na svoju stranu.“

Sonja Savić

 

Snovi su vrlo čudnovato stanje uma. Bolje reći bezumlja, gde je jedini vladar podsvest, koja nas vodi kroz lavirint želja i bluda. Kroz sopstveni mrak, i najdublji mrak svojstva. Murakami tvrdi tako da su snovi toliko jaki pokazatelji sudbine, da mi već u njima znamo šta ćemo uraditi na javi. Snovi su prvo mesto gde nam se javljaju ideje za nešto što se ne sme, za strahove , za ponore. To je ptvo mesto gde činimo prestup. To je tle koje jede svog snivača. Poput šume ono uvlači onoga koji hodi tuda, što se dublje zalazi u šumu to se dublje zalazi u sopstvo i u snove. U ono što se ne sme, a jako se želi. U ono čemu se ne sme, ali ipak se ide.

Postoji granica u snovima koja nam ne dozvoljava da je pređemo i zađemo u šumu dublje nego što smemo. Momenti koji su na granici su oni kada se probudimo nedosanjanog sna. Najbitniji trenutak u snovima se uvek završi na javi sa jasnom svešću šta bismo u snu učinili.

Snovi nas upozoravaju, ali i ohrabruju. Pomažu da se predoseti opasnost, i poneka loša slutnja.

Poput lavirinta snovi su skovani. Svaki ima po nekoliko puteva, i bilo kojim da krenemo doći ćemo posle izvesnog vremena u ćorsokak. Doživeti u snu da se pronađe put iz lavirinta, značilo bi zaći u onostrano, u tamu. Videti šta se ne sme i izaći slep i glup iz njega. Samo određeni deo puta je dostupan, ostatak mora ostati nedokučiv za banalno, ali jasan mudrom.

Od prevelike istine čovek postaje glup, i ne zna kuda ide, ali zna da ima misiju. Tako idući kroz život glup, ima natprirodne sile, ali ne zna da pređe ulicu bez pomoći. Istina je preteška za smrtnika, ali mu se katkad javi u snu, poput znaka pored puta, koji će ga osposobiti za sledeći korak.

Samo onaj čistog uma, jake bistrine i oštroumnosti, može shvatiti poruku iz slika koje sanja. Svoje korake i postupke u snu obuhvatiti u jedno i dozvoliti jutru da odagna nepotrebno, a zadrži neophodno za život u divljini. Da prihvati savete iz podsvesti kako bi pobedio sebe i arhetipovske sudbine tragičnog završetka za svakoga ko ne uspe da se izbori sa svojim pobudama i zabranjenim čežnjama.

Komentari

Komentari