Foto: 
autor nepoznat

Opančar „agencija“: Balkanska formula za uspeh (2)

Ostajemo kod sporta. Juče sam vas „udavio“ sa Novakom, pa nisam mogao u to da ubacujem i Nikolu Jokića, a zaslužio je.

I gle čuda. I košarka je sport čije je domaćinstvo Amerika. Bar kada je današnji poredak stvari u svetu po tom pitanju. Imaju oni čuvenu NBA ligu, koja je za razliku od ove naše Evrolige rešila savremenu dilemu u sportu – uspešno je pomirila materijalno i sportsko. Oni su shvatili da nema ništa od posla, ako se trka vodi samo između „Zvezde i Patrtizana“, pa su u cilju povećanja konkurencije među ekipama učesnika NBA karavana, uveli obavezni draft – odabir najboljih 50 košarkaša koji svake godine, u pauzi između dve sezone, nadiru tamo iz svih krajeva sveta sa pretenzijom da budu odabrani i to ne po kriterijumu – ko više plati, već po kriterijumu – kome najviše treba.  

E, na tom draftu je Nikola Jokić, momak poreklom iz Sombora, koji pored košarke voli i konje, učestvovao i bio izabran kao četrdeset prvi, što znači - idi kući igraj košarku, pozvaćemo te ako nam budeš trebao, onaj ko te je izabrao imaće prednost.

Ima nešto što povezuje Novaka Đokovića i Nikolu Jokića. I Nikola je kao mali „kroz tarabu“ gledao kako odrasli igraju košarku. Iz tog perioda je i jedan neverovatan snimak koji kruži društvenim mrežama – trogodišnji Nikola u dresu Denvera, kluba koji je vođen Jokićem (proglašen za MVP-ija finalne serije plej-ofa) prvi put u svojoj istoriji osvojio NBA titulu. Kad je malo poodrastao, hteo je i on sa dečacima da igra košarku, oni ga izbegavali – beži debeli, nemaš pojma.   

Sećam se jednog detalja iz priče teniskog maga Miška Ražnatovića, najuspešnijeg teniskog menadžera sa ovih prostora: Zove me moj čovek za Vojvodinu. Kaže ima jedan dečak, malo je debeo, ali ubacuje koševe. Idi, rekao sam mu i hitno ga dovedi. I tako je počela priča o Nikoli Jokiću. A Miško Ražnatović je poseban marketingški agent. On ne nudi svoje košarkaše na bazi snimaka o datim koševima i zakucavanjima. On je osnovao i svoj klub Mega basket koji sa uspehom igra i u regionalnoj ABA ligi i to je njegov „izložbeni salon“ – dođite da ih gledate na pravoj utakmici.

Iz Mege je i Nikola Jokić otišao na draft – četrdeset prvi od 50! Nije baš fascinantno, ali imao je sreću da ga pozovu. Bilo je to 2015. godine. Tada je imao 20 godina. Dva puta – 2021. i 2022. godine je proglašavan za MVP NBA lige, a ove godine i za MVP finalne serije plej ofa. To znači i da je Nikola Jokić, trenutno  najbolji svetski košarkaš!

Pobarao je i sve rekorde koji se usput u NBA ligi vode – i po broju koševa i po broju asistencija i po broju skokova – tripl dabls, štp bi tamo rekli, a to je retkost na tom nivou – obično je neko šuter, neko skakač, a neko asistent. Za košarkaške pojmove, nije više ni debeo. A iznad svega, nije se poneo, ostao je čovek. Pauze između sezona provodi sa svojom porodicom – suprugom i ćerkicom, ne na nekim poznatim svetskim destinacijama, već u svom Somboru. Kad se približi vreme pripreme za novu sezonu, Amerikanci mu šalju trenera u Sombor, koji radi sa njim po određenom programu.

Karakterističan je jedan detalj sa konferencije za štampu po završetku finalne utakmice plej ofa i pobede Denvera. Jokić je naravno kao MVP bio učesnik. U jednom momentu neko je pomenuo da će tim povodom u Denveru  biti održan svečani karneval. Nikola se iznenada okrenuo i upitao čoveka do sebe – Kada je to? A kad su mu rekli odgovorio je – Ne, neću biti tu, moram kući, posao je završen, a moram da kupim i novog konja, dodao je. Ovaj odgovor je izazvao i smeh i tugu – glavna zvezda karnevala mora da ide kući da kupi konja. Ima li luđih od Srba – Nikole Jokića i Novaka Đokovića! Najbolji na svetu, a ponašaju se kao u svom dvorištu!     

 

U mom selu ima jedan opančar.        

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari