Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Poštovana Gospodo, dozvolite da se i ja uključim (2)

Kao što rekoh u prethodnom tekstu, u mojoj opančarskoj produkciji ima još koječega o Gospodinu Kusturici:

„Najpre me je obradovala kratka vest koju sam čuo u večernjem dnevniku – Kusturica svojom deklaracijom otvorio Sterijino pozorje, ali iz toga nisam baš mnogo shvatio. Da nije greška, šta će on na Sterijinom pozorju. On je filmski režiser, muzičar “Zabranjenog pušenja”, Neimar – Drvengrad, Kamengrad i sl., pisac “Večernjih novosti” sa kojima je ostvario obostrano korisnu  saradnju – oni polovinu svojih novina popunjavaju reklamama zajedničkog izdanja od “Sto jada”, a on juri sopstveni rekord po broju prodatih primeraka. Ono što preostane, zadnjih par stotina hiljada primeraka, biće podeljeno besplatno čitaocima Večernjih novosti, pa će tako mnogi od njih doći do svoje prve kupljene knjige. To mi dade ideju – ako je jedan pisac naivac na ovako genijalan način osvojio domaće knjižarsko tržište, pozivam ga, kao inicijator osnivanja udruženja pisci-naivci, da bude predsednik, ili bar počasni predsednik tog udruženja – ako usled zauzetosti ne stiže. Možda i za nas od toga bude neke koristi.

Uzgred, tu me samo jedna stvar brine – da li su “Večernje novosti” obračunale i platile PDV na sva reklamiranja ovog izdanja u svom listu, jer se prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost ovaj porez plaća i na pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši “bez naknade za lične potrebe osnivača, zaposlenih ili drugih lica”. Molim poreske organe da ukoliko odluče da izvrše ovu proveru budu nežni i obazrivi, jer bi to moglo dodatno iritirati Emira, pa da se on ponovo povuče iz javnosti, odakle će, kako je nedavno objavio, komunicirati samo svojim delima – nadajmo se i filmskim.

No, zapričah se, pa se udaljih od teme – šta će Emir na Sterijinom pozorju i to u glavnoj ulozi – onoga koji otvara ovu tradicionalnu pozorišnu smotru. Pa još i svojom deklaracijom!  Prvo, kad je reč o deklaraciji kao pojmu, to je akt predstavničkog tela, vlade ili drugog organa kojim se utvrđuje i objavljuje program koji će taj organ ostvarivati. Emir, doduše jeste neki organ ali ne u ovom smislu. Pojedinci, kad žele nešto da saopšte javnosti to čine u formi ličnog saopštenja, ili u formi Personal statement, što bi naše bake rekle – za one koji ne razumeju šta znači lično saopštenje (sećate se Milke Babović). Jedino logičko objašnjenje je da su i pozorišni delatnici pozvali Emira da im pomogne svojim idejama, kako pozorište ne bi palo na još niže grane nego što je sada. Ako se to ima u vidu, ne mogu da razumem one koji su bojkotovali ovogodišnje Sterijino pozorje.”

A u polemici koja je povodom tog testa usledila napisao sam i ovo:

“Inače ta ideja čitanja knjiga preko novina uopšte nije loša. A onaj ko se bude setio da tako objavi u nastavcima “Rat i mir“, imaće obezbeđen tiraž bar za godinu dana. Taj trend bi dalje mogao i da se nadograđuje – „Megatrend“ bi mogao da organizuje dopisne studije u 100 lekcija, master degree za narednih 5, a doktorat u 10 lekcija. Time bi i svi preostali državni zvaničnici mogli da steknu najviše akademsko obrazovanje već u prvoj godini svog mandata, što bi se pozitivno odrzilo i na budžet, jer bi time državni fakulteti postali bespotrebni. Tema je jako zahvalna, pa  ćemo je svakako i dalje razrađivati kroz tekući opančarski dnevnik.”

 

Nastaviće se

 

Dragiša Čolić, 6.10,2020.

Komentari

Komentari