Foto: 
Prescott Pym

Šah-mat

Tu, sada, u određenom vremenu i društvu on živi. I čemu li se nada usnula duša, maleni „pešak“ na ivici šahovske table... Možda vrati Kraljicu na presto i pobedi u igri sa samim sobom? Da, jedini smisao vidim u tome, da čovek pobedi samoga sebe!

Šta ima na raspolaganju taj junak ili beda od čoveka?

Mesto, vreme, način. Ima i društvo i sistem koji radi za sebe, radi dobrobiti svih. Hahaha! (Nasmeja se Kralj!)

Sistem je oličenje licemerja, sluga bogatih i moćnih, sam „pešak“ ostaje...pešak. Mora da se ukalupljuje i igra po pravilima da bi bio „srećan“, u stvari jadan. Da li mu taj isti sistem daje da radi ono što voli i živi od toga, da li može da ispolji slobodno svoja osećanja i potrebe, a da ne bude osuđen, krivo shvaćen, otuđen i odbačen, Bože, stalno ponižavan zbog dobrote, emotivnosti, velikodušnosti i ljubavi koju pokazuje? Da li taj sistem intezivno radi na promenama koje će pojedinca uzdići, staviti na presto i zaista mu dati šansu za dostojanstveni život, starenje i na kraju umiranje? Pa, ko je video da je Pešak postao Kralj?

Ne mašite mi Zapadom i Istokom. Ne stavljajte mi Pešaka u mašinu za meso, ne lažite da ima i biće bolje bilo gde, jer nigde i nikada svi ne mogu biti isti (ne mislim samo na životne okolnosti)! I ne treba i ne možemo da budemo isti, hvala Bogu! Znamo svi da je lepota čovekolikog bića u različitosti, baš kao i u svim živim i neživim pojavama na svetu. Samo čovek vaga, razmišlja, stvara, razara, igra se...pa se i zaigra! I baš taj isti Pešak od čoveka trebalo bi da ima razumevanja, duhovnu širinu i beskrajnu ljubav prema različitosti, ali nema. Ubija ga sistem koji mora da funkcioniše. I tako hiljadama godina. Laički, glupo i totalno ženskim ćurećim mozgom kažem, nema promene i nikada je neće biti.

Zato, Pešak moj, igraj kako moraš, ali negde u dubini svog probuđenog dela bića, budi ti! Zaroni u sebe slobodno, šta ima da izgubiš? Ništa, ti i ne postojiš za Velike, a Malima pomozi koliko možeš. Pomozi sebi, spašavaj se po crno-belim poljima života, zajebavaj Velike, ako ti je tako lakše, pronađi svoje najbolje osobine, ako ti do sada i to nije ubijeno, i voli, tako ćeš pobediti sebe! Budi junak svoje stvarnosti!

Komentari

Komentari