Takmičar
Foto: 
Brian Carson

Takmičar

Geneza  

Ovaj tip kao dete u jednom trenutku stiče ubeđenje da mu je oduzeta sigurnost bezuslovne ljubavi, ljubavi koju ne mora da zasluži. Takmičar je ovu situaciju rešio tako što je naučio da zasluži pažnju, ljubav i priznanje postižući dobre rezultate, ostvarujući uspehe ili pokazujući onaj deo svoje ličnosti koji se dopada bližnjima. Takvo ponašanje deteta u ovom tipu onemogućava ga da se oseća voljenim samim po sebi. Gubi kontakt sa svojim osećanjima i više ni samo ne primećuje šta oseća kada mu nije dobro. Svoju ličnost identifikuje sa ulogama koje igra i sa uspesima koje ostvaruje. Ovu iluziju sebi stvara da ne bi osećalo bol pri pomisli da ga niko ne voli takvog kakvo je i onda pribegava igranju uloga.

Odnos prema sebi

Takmičar je stekao naviku da svu svoju pažnju posvećuje svom imidžu i svojoj spoljašnjoj prezentaciji. On funkcionalizuje druge ljude tako što postaje zavistan od njihovih pohvala i priznanja. Ukoliko u tome nije uspešan, a trudi se svim silama, dovodi u pitanje celu svoju ličnost i oseća se kao gubitnik. Ovaj tip gubi kontakt sa svojim najdubljim osećanjima. Svoju ličnost vrednuje na osnovu reakcija koje stvara kod drugih ističući svoje sposobnosti i jake strane. Izbegava neprijatna osećanja kao što su bol, tuga, agresivnost itd.

Odnos s drugima

Važnost odnosa s drugim ljudima takmičar procenjuje po tome koliko je za njega neko koristan. U svemu voli da bude najbolji, a da bi doživljaj bio potpun, potrebna mu je publika koju će da oduševi. U odnosima sa pretpostavljenima postavlja se u ulogu kompetentnog savetodavca, stručnjaka. Tu ulogu obavlja sa puno energije i optimizma, tako da deluje upečatljivo i privlačno. Njegov stil izražavanja je takmičarski i/ili pun oduševljenja. Problemi nastaju kada ne uspe dobro da odigra samopostavljene uloge. Njegovo ponašanje tada deluje dosadno i razdražljivo. Ono čemu takmičar podsvesno teži jeste da se u interakcijama s drugim ljudima oslobodi svih mogućih maski i uloga, i da jednostavno bude ono što jeste. Istovremeno, na svesnom nivou se oseća ugroženim kada neko pokušava da razotkrije njegov imidž.  

Na poslu takmičar je orijentisan na uspeh i budućnost. Sa pretpostavljenima stupa u igru odmeravanja snaga.  Dobar je rukovodilac i ako je pri tom i stručan i vodi važne projekte, ume da oduševi. Tada se pokazuje kao dinamična, borbena i uzorna osoba. Pošto se takmičar više eksponira nego drugi, više mu se i dive. Istovremeno je i u većoj opasnosti da doživi neuspeh. Tako sebi stvara klopku, jer orijentišući se na ono šta se od njega očekuje i šta obećava uspeh, sve se više udaljava od svoje suštine, pa može da izgleda izveštačeno. Takmičaru smeta kada je neko bolje prihvaćen od njega, ali tu smetnju on ne primećuje, već je transformiše u konkurentsko nadmetanje. Pozitivna strana ovog tipa je u tome što je njegov optimizam zarazan i što je uvek spreman za nova iznenađenja i nove izazove. Izrazito je orijentisan na rezultat. U komunikaciji može biti veoma zabavan, duhovit i snalažljiv. Kada se angažuje za nekoga, to čini svom snagom i daje sve od sebe.

Pitanja

Da bi napredovao, takmičar treba sebi da postavi sledeća pitanja:

-      Zbog čega delujem uspešno?

-      Šta osećam sad i ovde?

-      Ko sam ja zaista?

Način komunikacije s takmičarem

Takmičar je vredan i kada nešto radi, nemojte mu smetati. Ukoliko vas zamoli za mišljenje, budite iskreni, ali ne previše kritični. Biće vam zahvalan ako mu pomognete da sačuva mir u svom okruženju. Pošto ne voli loša osećanja, nemojte ga njima opterećivati. Takmičar mnogo polaže na svoj uspeh, imidž i nastup, pa će mu mnogo značiti ako mu kažete da ste ponosni na njega i kako je on za vas prava inspiracija.

Nebojša Ignjatović

Komentari

Komentari