Foto: 
autor nepoznat

Žar političke kampanje

Izbori će biti, a na izborima...? Biće kao što je i pređe bilo. Tresla se gora, rodili se pacovi. Možda i hijene, tek dobro biti neće. Ko god da pobedi na ovim izborima, gubitnik je narod. Ovi što čine vlast, u manjoj ili većoj meri, samozvani naprednjaci, socijalisti raznih fela, zastupnici penzionera, čak i navodni branilac četnika i Draže Mihailovića, sa večita dva poslanika u Skupštini Srbije, grčevito i svim sredstvima bore se za očuvanje svojih položaja. Nimalo im se ne ide u opoziciju. Razumljivo. Posle toliko godina s prstima u med, treba položiti račune. Šta si imao dok nisi postao sekretar, ministar, premijer, predsednik? A šta imaš sada posle godina mukotrpnog zastupanja narodnog interesa? Koliko stanova, kuća s bazenima, koliko deviznih računa u Srbiji, a koliko negde u belom svetu? Odakle ti pare da se bahatiš po najluksuznijim restoranima u svetskim metropolama, a živiš od plate koja ni bocu vina u istom tom restoranu ne pokriva? Mnogo toga bi morali da objašnjavaju ako bi izgubili izbore i pogotovu ako posle tih izbora zažive neka druga pravila i ponašanje. To je ono da se odgovara za svoj rad i neuspehe eventualne, da se polažu računi kako se troši narodna imovina, kako se dobijaju tenderi, da se ispita poreklo imovine svakome ko je sumnjiv, i da mu se oduzme ako je nelegalno stečena. Pa, hoće li nešto tako biti ukoliko se i promeni vlast na predstojećim izborima?
Na ovo pitanje odgovor može dati svaki punoletan građanin ove zemlje, a ne sumnjam ni u maloletne. Ipak, izbori kakvi da su, predizborna kampanja prevazilazi sva očekivanja. Čak i ranija ponašanja. Ne mislimo tu samo na optužbe grupacije na vlasti i opozicije. Njihova prepucavanja su već poslovična. Jedni su izdajnici, lopovi, nevaspitani, nesposobni i nestručni... Njihovi protivnici su isto tako lopovi, nesposobni, nestručni, i, svakako, izdajnici. To su samo najvažnije kvalifikacije kojima se međusobno časte u kampanji. Kome čovek da veruje? Ja lično verujem obema stranama! Dobro se poznaju.
Iznenađenje, međutim, predstavljaju napadi i uvrede samih koalicionih partnera u dosadašnjoj, višegodišnjoj vlasti. Glavnih aktera; Takozvanih naprednjaka i socijalista. Toga ranije nije bilo u ovoj meri i na ovakav način. Jer kada jedan opskuran dnevni list danima piše kako je visoki funkcioner Socijalističke partije ukrao 120 miliona evra i drži ih na tajnim računima u inostranstvu, to sigurno nije moglo da bude bez dozvole vrha vlasti. Dakle, koalicionog partnera istom tom funkcioneru. Isti slučaj je i s drugim funkcionerom Socijalističke stranke. Drugim na listi za izbore. Njega onaj dnevni list, tabloid, takođe optužuje za krađu državne šume kojom upravlja i za ogromno bogatstvo koje je tom krađom stekao. I nikom ništa. Javno tužilaštvo se ne oglašava. Ne istražuje javno objavljene senzacionalne tvrdnje. Policija ćuti. Državna bezbednost, ništa. Ili ovo pisanje niko ne shvata ozbiljno, ili smo na sve oguglali, pa ni stotine miliona evra pokradene državne imovine nije razlog za uzbuđenje? Zašto bi se neko bavio takvim tričarijama kada već svi živimo ovako lepo? Treba samo pogledati tv dnevnik i odmah vidiš koliko je dobro i napredno.

Čudi, međutim, ćutanje dvojice oklevetanih socijalista. Kako to da nisu tužili tabloid zbog uvrede i klevete na njihov račun? Ljudi se u Srbiji tuže za najmanju sitnicu, a ovi ni da beknu. Da bar u novinama, na televiziji, na društvenim mrežama izreknu koju reč na navedene optužbe! Ni slovce! Šta da misli neupućeni glasač posle svega?

Doduše, ni socijalisti ne mirišu svoju stariju braću. Nisu u situaciji da ih na isti način napadaju i klevetaju. Nemaju takav uticaj u novinama, na televiziji. Ali, na privatnim skupovima umeju uz pesmu da vređaju predsednika države. Da ga časte epitetima kakve predsednik redovno dobija na stadionima i sportskim halama. Eto, šta misle jedni o drugima!

Kako se bliže izbori, predizborna trka će postajati sve agresivnija, prljavija i svirepija. Tako se osvajaju poeni kod naroda. Pristojnost, uljudnost i vaspitanje u politici nisu na ceni. Ko je u pljuvanju uspešniji, bolje će proći na izborima. Osvojiće više mandata. Uvrede i ponižavanje političkog protivnika narod ceni. Poistovećuje se s takvim herojima. Citiraću nepoznatog autora koji je proniknuo u dubinu duše prosečnog čoveka:

Kakva svinja, takva vlast. Kakav narod, takva vlast!

Autor Miodrag Tasić

Komentari

Komentari