Foto: 
autor nepoznat

Zloupotreba moći

Onaj ko ima moć obično je zloupotrebljava. Jedna od zloupotreba, meni lično najodvratnija, je kada stariji muškarac koristi svoju moć da bude sa mladom ženom, ponekad  tek punoletnom. Naslovi u novinama su prepuni takvih informacija. Najnovija je da je naš proslavljeni glumac, Lazar Ristovski, zaigrao u toj ulozi. Rezveo se od žene i našao devojku mlađu skoro četrdeset godina. Dosta ljudi će reći u čemu je problem ako postoji dobrovoljni pristanak druge strane, ovo je dvadeset prvi vek, to su predrasude, ljubav nema granica i sl. Pa problem definitivno postoji, a to je zloupotreba moći pomenutog glumca. Složićete se, da nije Lazar Ristovski bio bi samo jedan običan deda od sedamdeset godina koji, najverovatnije, ne bi bio zanimljiv "atraktivnoj" devojci od trideset godina. Što bi se reklo, ne bi ga ni pogledala.

Obično takvi ljudi, a ima ih i previše, neke lično poznajem, opravdavaju svoje ponašanje afirmacijom talenta određene žene kojoj žele da se približe. Čine joj usluge, pa se ona kasnije oseća dužnom i dozvoljava, ono što inače ne bi dozvolila u nekom klubu, petkom ili subotom uveče, nekom šezdesetogodišnjaku ili sedamdesetogodišnjaku. A to je: agresivno udvaranje, pipanje u toku razgovora, maženje po kosi, obrazima i sl. Zlostavljač koristi svoju moć i zbunjenost žrtve, tako da izgleda, a tako to on i predstavlja, da je sve na dobrovoljnoj bazi.

Skoro je donet zakon koji kaže da se takvo ponašanje tretira kao polno uznemiravanje i spada u krivično delo. Problem je što je teško dokazivo i ne "goni" se po službenoj dužnosti. Potrebno je da žrtva prijavi zlostavljača, što se u praksi retko događa.

Šta nam je onda činiti?

Edukacija je ključna reč.

Žena treba da bude samostalna, i ekonomski i u donošenju odluka. Žena ne mora da trči za "uspešnim" muškarcima, bili oni mladi ili stari, da bi preko njih postigla uspeh. Ona treba da se razvija, u svakom pogledu, i da odnose sa muškarcem gradi na ravnopravnoj osnovi, bez potčinjavanja. Potrebno je upozoravati mlade žene na ljude poput Lazara Ristovskog, koji, bukvalno, vrebaju iza svakog ćoška.

Autor Milan Neđić

Komentari

Komentari