Foto: 
Quinn Dombrowski

Gladija i Gladijanci u uzgajalištu klonova - 2.deo

...Jer, u svemu što je Gladomir radio, naravno, veoma važno, ako ne i najvažnije mesto, imale su žene. Zapravo, ne zna se da li bi baš za dotičnog moglo da se kaže da je bio nešto naročito u krevetu, kadi ili stojećem stavu, pod tušem ili šljivom, ali da je bio na takvoj poziciji sa koje je mogao da zadovoljava sve svoje prirodne potrebe i fantazije, o tome nema dileme. I dok je Gladomir, kao pravi hedonista, po ugledu na sebi slične iz takozvanog svetskog džet-seta, bio prosto gladan i nezasit ovozemaljskih zadovoljstava i uživao u svemu onome što život može da pruži čoveku, ili bar onome što na čoveka samo liči, i to u količinama koje su isključivo zavisile od njegovog interesovanja, volje i fizičkih potencijala, dotle je zemljom upravljala vlada i nekoliko flegmatičnih savetnika njegovog lika i dela, koje osim politike ništa drugo u životu nije ni zanimalo.

Dok je to tako trajalo, u zemlji beše mir, čak i pored neviđene svetske krize koja se sve više zahuktavala, preteći da čitavu planetu vrati desetinama, pa i stotinama, godina unazad. Najgora bagra se preko noći dizala do tajkunskih visina, bogataši su preko dana postajali siromašni, a hronično siromašne je i preko dana i preko noći boleo kurac za jedne i druge i samo su se bavili time kako da sopstvene guzice izvuku iz gliba.“ Tako je o tome napisao poznati sociolog tog doba, dr Mirko Glođović. Ljudi, a i žene, bez obzira na kvocijent inteligencije i spoljašnji izgled, bili su samo instrumenti za preživljavanje, koji su sve svoje kapacitete koristili u tu svrhu. Takav svet je bio sazdan na pravilu da najgorima pripada sve najbolje, a dobri, koji su istovremeno i nemoćni, žive u iluziji da rade pravu stvar, uvereni da će jednoga dana sve doći na svoje što se, nažalost, za protekle dve hiljade godina krivotvorene istorije nikada nigde nije dogodilo, pa ni u Gladiji.

Dakle, narod je bio relativno zadovoljan, savetnici presrećni, a vladar prosto lud od ushićenja samim sobom i svojom administrativnom tvorevinom zvanom Gladija, kakva nikada nigde nije viđena. Jednom rečju, zemlja kakva se samo poželeti može. Ili se bar tako činilo na prvi pogled i pod uticajem do gorčine moćnog uticaja medija.

Napomena: Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događanjima sasvim je slučajna i proizvod je čitaočeve mašte.

-kraj-

Ivan Rajović

Komentari

Komentari