Foto: 
autor nepoznat

Jorgovani sa mirisom benzina

Jasno joj je da je u ovome sama. Njemu  je ušla voda u uši radeći taj prokleti  posao. Na RTSu. Počinje polako da veruje u to što mora da priča. Govori joj kako ne razume stvari. Razume i te kako, ali njenu su državu pocepali kao gaće, njegova se još nekako drži, ali pitanje je dana (godine) kad će i na Brodarevu trebati pasoš.

- Ti nisi normalna, to nikada neće da se desi!

- Hoće, hoće, samo treba biti strpljiv. Dok svi naši „školski“ zarade dovoljno na uvozu banana, cigara i nafte.

(podsetila ga je na ovaj razgovor prvi put kad su „dolje“ prelazili  granicu. Pravu. )

 

Tužna je, jer njihov mladji sin ne poznaje ukus banane. Kako će se pravilno razviti, ako nema raznovrsnu ishranu. Čini se da ni čokoladu još uvek nije probao. Samo par godina ranije starijem su kupovali Kinder jaja na tuce da bi kompletirao životinjice u seriji.

Zabrinuto pita doktora šta da radi, kako će dete bez banana. A on kaže, pa imaš bundeve, ženo! Bolje su nutritivno od banane. A i ima ih koliko hoćeš.

 

……

Danas kad svi novokomponovani ljubitelji zdrave hrane naručuju potaž od bundeve….

…..ali molim vas, sa par kapi  bučnog ulja i semenkama golice, ona se nasmeje i seti njihovog Doce. Bundeva i nema brige.

 

***************

Ne brine. Plače. Sve više i sve češće. Njen mali div, reno 4, kojeg joj je otac kupio posle mature (kao poklon za njenu titulu, djak generacije) sve češće kašljuca; djubre od rumunskog benzina zagušuje fini francuski karburator i posećuje majstora češće nego benzinsku pumpu. Na pumpi ionako nema goriva, plastične flaše polako ulaze u modu. A u njima čaj sa dodatkom benzina, tek da zamiriše.

Zato  jorgovani divno cvetaju. I mirišu. Po celom Ušću. Šeta  i bere puna naručja.

Autor Sladjana Belko

Komentari

Komentari